Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Zadarskoj županiji 38 prijavljenih kotlova za pečenje rakije

08.11.2010. 23:00
U Zadarskoj županiji 38 prijavljenih kotlova za pečenje rakije


Mali proizvođači rakije koji su je do sada mogli proizvoditi i prodavati bez ikakve kontrole i davanja državi, novim su zakonom revoltirani, no zato ga oni koji su i do sada bili registrirani i već odavno plaćaju porez na svaku proizvedenu litru rakije, pozdravljaju


Obilazeći proteklih nekoliko dana zadarsko priobalje, zaleđe i otoke gotovo da nigdje nismo vidjeli kotao za pečenje rakije lozovače, “kalajsane kube”, drop, damižane, “gradacijun” za mjerenje jakosti rakije, “teću”, pot ili bukaru vina, obveznu gradeladu ili lešadu. Nestala je i dobro znana formula “pet litara vlasniku dropa, šesta litra vlasniku kotla”. Ili su rakije već ispečene ili kao što zmija skriva noge, odjedanput je nestalo istinsko prijateljsko druženje i okrjepa uz bogat stol kod kotlova gdje se svakodnevno skupljalo i zabavljalo uz miris minulih vremena.
Za sve krive trošarine
– Za sve je krivo uvođenje trošarina na rakiju proizvedenu u kućnoj radinosti koja je odvratila mnoge vlasnike kotlova za rakiju od omiljenog hobija. Mnogi su što u svojevrsnom strahu od inspekcija i visokih novčanih kazni, što u nedovoljnom poznavanju novih zakonskih propisa, jednostavno odustali od pečenja rakije. Trošarina je postala bauk, a drop umjesto u rakiju završio je u otpadu ili na livadama, odgovorilo je desetak sugovornika.
“Stupanja na snagu Zakona o trošarinama (NNRH, broj 83/09), na području nadležnosti Carinarnice Zadar, dosad je zaprimljeno 38 prijava za upis u registar trošarinskih obveznika od strane ‘malih proizvođača jakog alkoholnog pića’, od čega 29 proizvođača ima kotao u svome vlasništvu”, odgovoreno je na naš upit Ministarstvu financija, Carinskoj upravi koji je potpisao Predrag Juratovac, glasnogovornik Carinske uprave RH.
Inače, prema pisanju medija, najviše se vlasnika kotlova, odnosno malih proizvođača alkohola, prijavilo carinarnicama u Slavoniji, odnosno Osijeku (1.637), Slavonskom Brodu (1.186), Vukovaru (506) i Virovitici (451). U ostalom dijelu Hrvatske broj prijavljenih je zanemariv, u Puli ih se prijavilo 175, a u ostalom dijelu priobalja broj prijavljenih je gotovo neznatan.
“Naglašavamo da se iskazani podatak na području nadležnosti Carinarnice Zadar odnosi samo na broj registriranih ‘malih proizvođača jakog alkoholnog pića’ koji proizvode jaka alkoholna pića za vlastite potrebe, odnosno kojima nije dozvoljena prodaja proizvedenog pića. U registru trošarinskih obveznika registrirani su i proizvođači alkohola i alkoholnih pića koji ih proizvode u komercijalne svrhe, neovisno o tome obavljaju li proizvodnju u sustavu odgode plaćanja trošarine ili pak izvan sustava odgode”, navodi se u odgovoru Carinske uprave.
– Zakonom o trošarinama koji je stupio na snagu prvim danom ove godine propisana je obveza prijave kotla najbližoj carinarnici najkasnije osam dana prije početka pečenja rakije. Uz prijavu za upis u registar, proizvođači moraju dostaviti i podatak o mjestu proizvodnje i volumenu kotla, govori jedan legalni vlasnik kotla koji je pristao na razgovor ako ne objavimo njegovo ime i prezime.
Trošarine plaćaju i vlasnici kotla koji ih moraju registrirati te voditi evidenciju ne samo o vlastitoj proizvodnji nego i o tome kome su kotao posudili i koliko je u toj posudbi rakije ispečeno.
Nezakonita prodaja
– Trošarina se plaća prema zapremnini – 100 kuna za kotao zapremnine od 40 do 100 litara, a 200 kuna za one preko 100 litara. Trošarina se plaća i na proizvedenu rakiju iznad dopuštene količine za osobnu upotrebu, a to je preko 50 litara rakije jakosti 40 posto po domaćinstvu godišnje. Po litri čistog alkohola iznad 50 litara trošarina iznosi 53 kune, odnosno od 25 do 30 kuna po litri rakije. Kazne za fizičke osobe kreću se od dvije do deset tisuća kuna, za pravne od 40 tisuća do milijun kuna, a za male proizvođače-obrtnike koji ne poštuju zakon od 20 do 500 tisuća kuna, nabrajao je dobro upućeni vlasnik kotla kojem su na vidljivu mjestu na zidu uokvirene “Upute za fizičke osobe – proizvođače alkoholnih pića za vlastite potrebe”.
Kao što je zakonom propisano, malim proizvođačima jakog alkoholnog pića nije dopuštena prodaja rakije te se svaki pokušaj takve prodaje smatra nezakonitim i sankcionira temeljem kaznenih odredbi naprijed navedenog Zakona, a alkohol i alkoholna pića zatečena prilikom nezakonite prodaje privremeno se oduzimaju.
Prema odgovoru iz Carinske uprave RH na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zadar u prvih devet mjeseci ove godine provedeno je devet poreznih nadzora nad trošarinskim obveznicima te je u tri slučaja utvrđena nepravilnost, a samim time i pokrenut prekršajni postupak.
– Trošarina ipak nije problem ako se rakija proizvodi za osobne potrebe. Kao mali proizvođači rakije po novom zakonu morao sam se prijaviti u Carinarnicu Zadar te ću u siječnju dostaviti godišnje izvješće s podacima o ukupno proizvedenoj količini alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremnini kotla i obračunatoj trošarini, doznajemo od vlasnika kotla.
Mali proizvođači rakije koji su je do sada mogli proizvoditi i prodavati bez ikakve kontrole i davanja državi, novim su zakonom revoltirani, no zato ga oni koji su i do sada bili registrirani i već odavno plaćaju porez na svaku proizvedenu litru rakije, pozdravljaju.
– Trošarine su samo još jedan udar na nas seljake zbog kojega mali proizvođači jednostavno ograničavaju pečenje rakije na okvire koji se ne oporezuju, najviše 50 litara. Ja ću, nažalost, zasigurno ukinuti tradiciju koju sam naslijedio od svog oca, djeda, pradjeda. A pečenje, kuhanje, varenje ili proizvodnja rakije u bakrenim kotlovima nije tek pusti posao, nego tradicija od davnina, jada se jedan od legalnih vlasnik kotla u zadarskom zaleđu.