Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Caruso je bio jedan i jedini

08.11.2011. 23:00
Caruso je bio jedan i jedini


U mojoj brijačnici bi se za svakog kraćeg predaha čula pjesma. Nekad bi mi navratili i kolege sa zbora ili klape pa bismo pjevali svi zajedno, kaže Kević


Zadarski brijač Šime Kević, poznatiji kao Šimeto, jedan je od troje nominiranih za Grb Grada Zadra.
Brijač Šimeto obilježio je čitavu jednu epohu – neposredno nakon Drugog svjetskog rata otvorio je brijačnicu pokraj Županijskog suda u koju su sljedećih pedeset godina rado zalazile sve generacije Zadrana. Kada bi otac odveo svog sina na šišanje kod Šimeta, bio je to znak da je sin odrastao dovoljno da šišanje kod mamine frizerke više ne dolazi u obzir, ali i svojevrsna inicijacija u zadarski muški svijet.
Ne samo zbog spretnosti i stručnosti majstora brijača, kod Šimeta se rado navraćalo i zbog pjesme koja se nerijetko orila iz brijačnice. Naime, Šime Kević oduvijek je volio pjevati i dugo je bio prvi tenor HPGD “Petar Zoranić”. Istovremeno je nastupao i s raznim klapama, a još i danas nastupa u oktetu “Pieta” poznatom po pjesmama koje su opjevale Morske orgulje i Pozdrav suncu. Zovu ga i “zadarskim Carusom” što Kević komentira kao najobičnije pretjerivanje.
– Caruso je bio jedan i jedini. Ne treba toliko uveličavati moje pjevanje. Pjevam cijeli život i pjevam rado. U mojoj brijačnici bi se za svakog kraćeg predaha čula pjesma. Nekad bi mi navratili i kolege sa zbora ili klape pa bismo pjevali svi zajedno, govori Šimeto ističući da pjevanje za vrijeme šišanja i brijanja mušterija nije dolazilo u obzir.
– Ipak je to delikatan posao. Treba dobro paziti da nekoga ne porežeš, da ga ne ošišaš previše ili ukrivo, napominje Šime Kević.
Što se tiče nominacije za Grb Grada Zadra navodi da je to na neki način i očekivao.
– Drago mi je i počašćen sam. No, nisam previše iznenađen jer mislim da sam nagradu i zaslužio zbog svojeg dugogodišnjeg angažmana u kulturnom životu grada. Vjerojatno sam Zadranin s najdužim stažom pjevanja u klapama. Često sam putovao, zbog čega je patio moj posao. Naime, bio sam poslodavac, a svako malo sam bio primoran radnju ostaviti u rukama svojih, na svu sreću, dobrih pomoćnika, govori Šimeto kojega su prema njegovim saznanjima za nagradu nominirali HPG “Petar Zoranić” i klapa Intrade.
– Klapa Intrade je jedna od rijetkih s kojom nisam nastupao pa mi je njihova nominacija još i draža. Imao samo ponuda i za suradnju s njima, ali odbio sam. Oni su ipak profesionalci koji nastupaju jako puno i mislim da im trebaju mlađi glasovi, mlađi ljudi, rekao je Šimeto.