Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HSS i HDZ vedrili i oblačili po Podravci

08.11.2011. 23:00
HSS i HDZ vedrili i oblačili po Podravci


Nadzorni odbor Podravke, od polovice 2008. do konca 2009. godine, nije raspravljao o opasnosti od neprijateljskog preuzimanja tvrtke i stjecanju vlastitih dionica preko Fima-grupe, a o kreditima splitskom SMS-u raspravljao je tek jednom, i to kad splitska tvrtka nije mogla vraćati te kredite. To je jučer na suđenju za malverzacije u Podravci rekao bivši član nadzornog odbora Podravke Damir Kovačić.
I Kovačića je, kao i Karmen Antolić, u nadzorni odbor Podravke postavio HSS. U HSS-u je Kovačić bio autor predizbornog programa “Preporod hrvatskog sela” i intencija je bila da kroz nadzorni odbor te prehrambene tvrtke pokuša ostvariti neke dijelove tog programa. Međutim, za razliku od Karmen Antolić, za nadzornika Podravke nije došao na prijedlog predsjednika stranke Josipa Friščića, već njenih članova Miroslava Vitkovića i Marina Pucara koji su tad bili u upravi te tvrtke.
– Bilo je tad uobičajeno da HDZ i HSS po političkom ključu postavljaju svoje predstavnike u nadzorne odbore tvrtki koje su u državnom vlasništvu ili pod utjecajem države preko fondova, kazao je Kovačić.
Tko i po kojem kriteriju ga je izabrao, Kovačić ne zna. Jedino što je napravio jest da je uputio životopis u Podravku i da je potpisao suglasnost za imenovanje u nadzorni odbor.
Opisujući situaciju u Podravci nakon prvih uhićenja u aferi Spice, Kovačić je kazao da su postojali veliki problemi u poslovanju tvrtke.
– Podravka je bila obezglavljena, bivši predsjednik nadzornog odbora i pola uprave bilo je u istražnom zatvoru. Mediji su dnevno izvještavali o detaljima afere, a nadzorni odbor nije imao informacije o tim poslovima, jer iz izvješća revizora nije bilo vidljivo da Podravka plaća kredite za stjecanje vlastitih dionica. Zato sam tražio da se provede nova revizija i da se na izvanrednoj skupštini izabere nova uprava, ali bio sam preglasan pa sam dao ostavku, kazao je Kovačić.
Za gospodarske malverzacije kojima je Podravka oštećena za više od 400 milijuna kuna, USKOK optužuje bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.