Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Milinovićeva loša reforma ubila još jednog pacijenta

08.11.2011. 23:00
Milinovićeva loša reforma ubila još jednog pacijenta


U pomoć 53-godišnjakinji koja je pretrpjela srčani infarkt uputila se medicinska sestra s vozačem jer je tim T1, koji čine liječnik, medicinska sestra i vozač, rješavao drugu hitnoću te se nalazio na putu za Rijeku


Nagla smrt žene u okolici Umaga, koju medicinska sestra i vozač iz drogog tima umaške Hitne medicinske pomoći u noći sa subotu na nedjelju nisu uspjeli spasiti, tragično je novo upozorenje na manjkavosti preustroja HMP-a, koji se primjenjuje od 1. studenog. Kako neslužbeno doznajemo, u vrijeme poziva u pomoć, prvi tim, koji čine liječnik, medicinska sestra i vozač, rješavao je drugu hitnoću te se nalazio na putu za Rijeku kako bi zbrinuo unesrećenog s teškom traumom. Na poziv je odgovorila medicinska sestra iz drugog tima, istog trena javila centru 112 da u umaškoj stanici privremeno neće biti nikoga, zaključala vrata i s vozačem se promptno uputila na teren.
Koban srčani infarkt
Dvoje djelatnika HMP-a imalo je na raspolaganju svu potrebnu opremu, učinilo je sve što je bilo u njihovim mogućnostima i što u takvim slučajevima treba napraviti, ali nesretnu ženu, koja prilikom njihovog dolaska nije pokazivala znakove života, nije uspjelo reanimirati. Pretpostavlja se da je za 53-godišnjakinju koban bio srčani infarkt ili moždani udar. Pitanje je bi li ishod bio drugačiji da je upomoć priskočio i liječnik, ali i što bi se dogodilo u slučaju da je žena pokazivala znakove života, u kojemu je za određene medicinske postupke ovlašten i educiran isključivo liječnik. Više informacija o ovom događaju nismo uspjeli dobiti, budući da u umaškom HMP-u nisu željeli davati izjave.
Na nedostatke preustroja HMP-a koji je pokrenulo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, odnosno njegovo uvođenje prije nego li su pripremljeni svi neophodni preduvjeti, nedavno je ukazao slučaj u kojemu je od srčanog infarkta pred zaključanom hitnom na Krku preminuo 70-godišnjak, dok se jedini tamošnji tim nalazio u Rijeci zbog druge hitne intervencije.
Voditeljica umaškog HMP-a dr. Jovanka Popović Glavičić, izjavila je da su takvi slučajevi mogući i da na to već dugo upozoravaju.
Ostali bez dva liječnika
– Na području Bujštine reorganizacija donosi značajan pad standarda. Dosad smo imali osam timova s osam, a u sezoni i deset liječnika, čime smo vjerojatnost takvih nemilih događaja sveli na minimum. Unatoč timu drugom timu, ostali smo bez dva liječnika pa više nemamo drugog liječnika noću i vikendima, što se nije dogodilo u posljednjih dvadesetak godina. Prijašnji standard neophodno je zadržati, posebno do otvaranja izvanbolničkog hitnog prijema, za koji su potrebni novac i vrijeme te do specijalizacije djelatnika za hitnu medicinu, za koju ne znamo kad će početi, upozorila je dr. Popović Glavičić.
Od ravnateljice Županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenije Družetić Božić doznajemo da je poziv za pomoć pacijentici koja je izgubila svijest i nije reagirala primljen u 2.15 sati u nedjelju te da je ekipa drugog tima koju su činili medicinska sestra i vozač odmah krenula na intervenciju.
– Ekipa je bila kompletno opremljena odnosno u vozilu se nalazila oprema za reanimaciju i defibrilator. Medicinska sestra i vozač, oboje s dugogodišnjim iskustvom na hitnoj medicinskoj pomoći, su prilikom dolaska u kuću zatekli pacijenticu u izrazitom teškom stanju, bez svijesti i srčane akcije. Odmah se pristupilo oživljavanju, ali pacijentici nažalost nije bilo pomoći, kaže dr. Družetić Božić.


Milinović: Nije bilo propusta




 Kod smrti pacijentice u Umagu nije bilo nikakvog propusta, a to je potvrdila i obitelj preminule, tvrdi ministar zdravstva, Darko Milinović. Ni Umag, ni Istra, kaže, nisu u minusu zbog reforme hitne medicinske pomoći.
– Istarska je županija dobila 27 dodatnih T1 timova i pet dodatnih T2 timova hitne pomoći, te 7,9 milijuna kuna više nego dosad – navodi Milinović. U konkretnom se slučaju, veli, postupilo kako treba, a reformirani sustav hitne omogućio je da se istodobno obave dvije intervencije. (LJ. B. M.)