Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pet “ovršnih šerifa” u Zadarskoj županiji

08.11.2011. 23:00
Pet “ovršnih šerifa” u Zadarskoj županiji


Sve ovlasti koje je do sada imao sud imaju i javni ovršitelji koji za svako uredovanje u domu i zatvorenim prostorima ovršenika moraju imati pribavljenu suglasnost


U Zadarskoj županiji predviđena su četiri javnoovršiteljska mjesta za Grad Zadar te jedan za Grad Benkovac, a za sada su imenovana tri javna ovršitelja i to Dubravka Novaković, Denis Klarendić i Bela Kocsis, kazala je Iva Lovrin, glasnogovornica Općinskog suda u Zadru. Naime, od 1. siječnja na snagu stupa novi Zakon o javnim ovršiteljima, a u javnosti se osobe, koje će obavljati taj posao, već nazivaju “ovršnim šerifima”. U Hrvatskoj će ih biti 100, a osobe koje će obavljati taj posao moraju biti diplomirani pravnici s položenim pravosudnim i javnoovršiteljskim ispitom. Prema slovu zakona bit će im dopušteno građanima ulaziti u stanove i plijeniti imovinu, pretresati stvari i plijeniti ih, pa čak i u slučajevima kada nikoga nema kod kuće, a zaplijenjene stvari će prodavati na javnoj dražbi za najmanje pola njihove procijenjene vrijednost.
Ivu Lovrin upitali smo i koliko je građana u Zadru koji trebaju strahovati od upada “šerifa” u njihovu kuću, odnosno u kojim slučajevima i za koje iznose će oni kretati u ovrhu.
– Od 1. siječnja 2012. godine svi oni koji trebaju pokrenuti bilo kakav ovršni postupak to mogu učiniti samo izvan suda bez obzira na visinu nepodmirenog duga. Sve ovlasti koje je do sada imao sud imaju i javni ovršitelji koji za svako uredovanje u domu i zatvorenim prostorima ovršenika moraju imati suglasnost pribavljenu od suda, kazala je Lovrin.
U slučaju da ste nezadovoljni postupanjem javnih ovršitelja moći ćete se žaliti sudu na njihov rad, a kako je istaknula Lovrin, žalba je predviđena za sve odluke koje ovršitelji budu donosili. Dražbe za prodaju ovršenih nekretnina će se obavljati u javnoovršiteljskim uredima, a pokretnina na mjestu gdje ih ovrhovoditelj smjesti na čuvanje ili kod Javnog komsionara. Za eventualnu počinjenu štetu ovršitelji će jamčiti svojom imovinom. Prema podacima iz Fine u Hrvatskoj je blokirano oko 165.000 računa građana te preko 68 tisuća računa poslovnih subjekata.
Koliko je zakon kontroverzan dovoljno govori i podatak da su se protiv njega pobunili mnogi pravni stručnjaci, a u Saboru je prošao tek na trećem čitanju. Jučer ga je na facebook chatu s građanima prokomentirao i Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i kandidat za premijera, koji je rekao da Hrvatska nije Teksas te da ovakav zakon može izazvati nasilje i tenzije.
– Vidimo kako se u potaji nekoliko tjedna prije izbora donose podzakonski akti za provedbu tog zakona. A čemu služi država ili sudski ovršitelji koji mogu provesti ovu sudsku odluku. Ovo je potreba da se afirmira podklasa ljudi koji će odlično zarađivati. Postavlja se pitanje zašto to mora biti poseban ovršitelj, a ne sudski? Ovo je zakon koji ruši državu. To je po meni krivi put, koji može izazvati nasilje i tenzije, a koje donositelji ovog zakona nisu svjesni. Hrvatska nije Teksas, kazao je Milanović.