Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Revizija deložira stranke iz besplatnih prostora

08.11.2011. 23:00
Revizija deložira stranke iz besplatnih prostora


Većina stranaka koristi poslovne prostore na temelju ugovora zaključenih s lokalnim jedinicama bez naknade, što je, po Ministarstvu uprave, nedopuštena donacija u naravi


Gradovi, općine i županije ubuduće neće smjeti davati poslovni prostor na korištenje političkim strankama bez naknade. To proizlazi iz mišljenja, odnosno tumačenja Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojega je na zahtjev Državnog ureda za reviziju 20. listopada dalo Ministarstvo uprave. Državni ured za reviziju je pri obavljaju revizije poslovanja stranaka za 2010. godinu uočio da većina stranaka koristi poslovne prostore na temelju ugovora zaključenih s lokalnim jedinicama bez naknade.
Prema tumačenju Ministarstva uprave to je nedopuštena donacija u naravi. Lokalne jedinice imaju obvezu osigurati novac za redovito financiranje stranaka zastupljenih u predstavničkom tijelu te za naknadu troška izborne promidžbe. Svaki drugi oblik financiranja stranaka, uključujući i besplatno ustupanje poslovnog prostora, nije dopušten lokalnim jedinicama i suprotan je odredbama Zakona, smatra Ministarstvo uprave. To znači da će se mnoge stranke, posebno u malim i siromašnim općinama, morati iseliti iz prostorija koje koriste. Te prostorije često zajednički koristi više stranaka, u nemalom broju slučajeva one su u vlasništvu općine ili grada, a budući da je zabranjeno korištenje ureda i uredske opreme općina, gradova i županija za potrebe izborne promidžbe, jasno je da će iz svojih prostorija stranke morati iseljavati u vrijeme kampanje.
Male stranke već su se dobro informirale o mišljenju Ministarstva i počele se s njime usklađivati. Glavni tajnik HSP-a Vlado Jukić odaslao je 3. studenoga nalog svim organizacijskim jedinicama stranke koje djeluju u takvim prostorijama da se isele.
– U malim općinama to je oko 30 posto naših organizacijskih jedinica, a u takvim prostorijama smo, primjerice, u zagrebačkoj Dubravi i Slavonskom Brodu, kazao nam je Jukić koji je iznimno kritičan prema stavu Ministarstva. Navodi da nisu riješeni slučajevi kada se općinski ili gradski prostori koriste samo povremeno ili kad ih koristi više stranaka. Problem vidi i u tome što su siromašne općine, ustupanjem besplatnog prostora, dosad kompenzirale svoju obvezu plaćanja naknade strankama iz proračuna za rad i političku promidžbu, a sad to više neće biti moguće, već će i siromašne općine biti dužne naći novac za tu svrhu.
– Ovo crno-bijelo tumačenje zakona nije dobro, a kompenzacija bi zapravo realno trebala biti moguća, smatra Jukić, upozoravajući da je paradoksalno da su stranke koje nemaju ugovor o najmu u prekršaju, a stranke koje sklope ugovor na jednu kunu sve rade po zakonu.


HSLS-u besplatno samo u Zadru




U HSLS-u navode da plaćaju prostor u svim velikim gradovima, a iznimka je tek Zadar gdje im je prostor ustupljen na korištenje. Glasnogovornica stranke Andrea Latinović kazala je da će se uskladiti sa zakonom i uraditi kako je propisano. Glasnogovornik HNS-a Igor Kolman, pak, poručuje da ta stranka ima ugovore i plaća najam, dok iz SDP-a i HDZ-a do zaključenja broja nismo dobili odgovore.