Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sa zadarske Karme nestalo desetak željeznih šahtova

08.11.2011. 23:00
Sa zadarske Karme nestalo desetak željeznih šahtova


Od poznavatelja prilika kod sekundarnih sirovina saznajemo također da se deblje željezo prodaje znatno skuplje od tankoga, da se bakreni predmeti poput kabela i slično, prodaju čak po 30 kuna za kilogram, a aluminij po sedam do osam kuna


Građani koji žive na dijelu Kolovara zvanom Karma ovih dana požalili su nam se da na cesti ispred njihovih kuća, a uz more svakodnevno nestaju željezni poklopci podzemnih instalacija, tzv. šahtovi i ostaju opasne rupe, koje oni pokušavaju pokriti daskama, kako netko ne bi stradao. Tko odnosi te teške poklopce teško je otkriti, ali oni koji stanuju pored takvih otvorenih rupa vjeruju da se lopove može otkriti, isto kao što misle i građani nekih drugih dijelova grada iz kojih također u zadnje vrijeme nestaju neki drugi predmeti s javnih površina. Nestaju uglavnom predmeti od željeza, bakra, aluminija, vrijednoga materijala koji se može lako prodati. Na Karmi je u kratko vrijeme nestalo više od deset željeznih šahtova, za što je lopov mogao dobiti dobre novce, jer se staro željezo prodaje po 1,20 kuna za kilogram. Skupljanje, odnosno prodaja otpada od navedenih materijala, do kojega skupljači dolaze nerijetko krađama, u nas je postao pravi biznis, poznavatelji kažu da se tu ustvari vrti veliki novac. Koliko se razvila trgovina takvim otpadom pokazuje i niz foruma na internetu, gdje se skupljači dopisuju, izmjenjuju iskustva i daju jedan drugome savjete (?). I izgleda da ih nitko ne dira i ne “ometa” u toj raboti. Ili barem javnost ne zna.
U zadarskoj tvrtki Odlagalište sirovina d.o.o. su nam kazali da njima prodavači ne donose šahtove, niti bi ih otkupili, a ako im je neki ponuđeni predmet sumnjiv da od prodavača traže osobnu iskaznicu te kontaktiraju s policijom. Rekli su nam također da ih ponekad nazivaju sami stanari ispred čijih zgrada su doneseni šahtovi, a oni i njih upućuju na policiju. S Karme je, primjerice, u zadnje vrijeme “otišlo” više od deset šahtova. Gdje su dospjeli nitko ne zna, ali vjerojatno kod otkupljivača otpada, kojih, kažu, ima nekoliko i u okolici Zadra. Neki vjeruju da lopovi šahtove isjeku na manje komade i tako ih lakše prodaju, ali na taj način također zametnu trag prvobitnom izgledu poklopca, na kojemu najčešće postoje neke pisane oznake. To su lani pokušali i lopovi koji su bili ukrali luster u Bibinjama, isjekli ga na sitne komade, ali su ipak uhvaćeni.
Od poznavatelja prilika kod sekundarnih sirovina saznajemo također da se deblje željezo prodaje znatno skuplje od tankoga, da se bakreni predmeti poput kabela i slično, prodaju čak po 30 kuna za kilogram, a aluminij po sedam do osam kuna.
I na kraju recimo da su baš ovih dana u javnost dospjele vijesti o velikim krađama staroga željeza i drugoga vrijednog sekundarnog otpada u Hrvatskim željeznicama. Krali su čak tračnice, ali i bakrene kabele. Krali su zaposleni u tvrtki, ali i nezaposleni. Jesu li i ti predmeti dospjeli na istu adresu za tzv. sekundarne sirovine?