Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Uskoro najveći vjetropark u Hrvatskoj

08.11.2011. 23:00
Uskoro najveći vjetropark u Hrvatskoj


Na predmetnoj lokaciji bit će instalirano ukupno 16 vjetroagregata što je do sada najveći broj vjetroagregata na jednoj lokaciji vjetroparka u Republici Hrvatskoj, ističe Prizmić, dodajući kako Zagrebtrans d.o.o. obavlja montažu vjetroagregata, a završetak se očekuje početkom prosinca


Radovi na vjetroelektranama kod Benkovca i Obrovca ušli su u završnu fazu. Trenutačno se montiraju vjetroagregati, a najveći vjetropark u Hrvatskoj trebao bi biti spreman već u prosincu, istaknuo je Jurica Prižmić, direktor Sektora za korporativno upravljanje i IT podršku Dalekovoda.
Velika investicija
Ukupna vrijednost ove investicije je gotovo 450 milijuna kuna, a 16 vjetroelektrana nazivne snage 36,8 MW proizvodit će električne energije dovoljno za 40.000 kućanstava, što je 77 posto od 52.000 kućanstava u Zadarskoj županiji. Podsjetimo i da je Dalekovod d.d. sa svojim partnerima do sada realizirao projekt vjetroelektrane ZD6 snage 9 MW na području općine Gračac.
– Radovi su ušli u završnu fazu – montažu vjetroagregata. Na predmetnoj lokaciji bit će instalirano ukupno 16 vjetroagregata, što je do sada najveći broj vjetroagregata na jednoj lokaciji vjetroparka u Republici Hrvatskoj. Vjetroagregati su proizvođača Siemens svaki nazivne snage 2.3 MW s promjerom rotora 101 metar, što je također do sada najveći instalirani rotor u Republici Hrvatskoj. Za priključak odnosnih vjetroelektrana ishođena je uporabna dozvola na elektroenergetsku mrežu, izgrađena je 20/110 kV transformatorska stanica, pristupni putevi, platoi za montažu vjetroagregata, interna kabelska mreža te temelji vjetroagregata, kazao je Prizmić, dodajući kako društvo Zagrebtrans d.o.o. obavlja poslove montaže vjetroagregata te se završetak očekuje početkom prosinca 2011. godine.
Investitor je tvrtka EKO d.o.o., tvrtka za posebne namjene u vlasništvu Dalekovod d.d. i partnera, a vrijednost investicije vjetroelektrana na području gradova Obrovca i Benkovca iznosi 448.810.000,00 kuna.
Obnovljivi izvori energije
– Predmetna investicija je jedna od prvih iz područja obnovljivih izvora energije na kojoj su sudjelovali isključivo hrvatski pravni subjekti kao što su: Dalekovod d.d., Siemens d.d. Zagreb, Končar d.d., Elka kabeli d.o.o., HEP d.d., Hrvatske šume d.o.o., Zagrebtrans d.o.o., Građevinski fakultet, Državni hidrometeorološki zavod, Fakultet elektrotehnike i računarstva, APZ d.d., Promjer d.o.o., HiS d.o.o., Hidroplan d.o.o. i druga hrvatska društva, govori Prižmić dodajući kako je ova investicija financirana sredstvima investitora u iznosu od kn 112.110.000,00 kuna, što predstavlja 25 posto vrijednosti ukupne investicije, dok je ostatak u iznosu od 336.700.000,00 kuna financiran preko dugoročnog zajedničkog kredita Privredne banke Zagreb d.d. i Splitske banke d.d.
Prižmić naglašava da će vjetroelektrane, koje su obnovljivi izvori energije, znatno smanjiti ispuštanje štetnih, opasnih i stakleničkih plinova koje bi svojim radom ispustile termoelektrane kada bi proizvele istu količinu energije.