Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zdravstveni djelatnici probili led

08.11.2011. 23:00
Zdravstveni djelatnici probili led


Gripu očekujemo od kraja studenoga do ožujka. Stoga za cijepljenje nikada nije kasno. Cijepljenje se preporučuje rizičnim skupinama, ali i svim ostalim građanima. Zdravstveni djelatnici se cijepe među prvima jer oni mogu biti izvor zaraze za pacijente, kaže dr. Žunić Sabalić


U zadarskim ordinacijama opće i obiteljske medicine te Službi za epidemiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadar počelo je cijepljenje protiv sezonske gripe. Tu informaciju potvrđuje dr. Renata Žunić Sabalić, epidemiologinja u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, koji je za ovogodišnju sezonu gripe naručio nešto više od 20 tisuća doza cjepiva.
Distribucija u ordinacije
Cjepiva su prošli tjedan stigla u Zavod za javno zdravstvo Zadar, nakon čega su distribuirana ordinacijama opće i obiteljske medicine, gdje je jučer počelo cijepljenje.
Inače, za ovogodišnju sezonu gripe Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio je 610 tisuća doza cjepiva, plus dvije tisuće za djecu. Kao što je i najavljeno, cijepljenje protiv gripe i ove godine u svim hrvatskim županijama počelo je u isto vrijeme, odmah nakon isporuke cjepiva županijskim zavodima za javno zdravstvo.
– Počelo je cijepljenje protiv gripe. Osim u ordinacijama opće i obiteljske medicine, protiv gripe se može cijepiti i u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo. Kao i lani, za Zadarsku županiju naručili smo nešto više od 20 tisuća doza cjepiva, što će biti dovoljno za ovogodišnju sezonu cijepljenja protiv sezonske gripe, kaže dr. Renata Žunić Sabalić, dodajući da je cjepivo po sastavu isto kao i lani.
Izvor zaraze
Naručene količine cjepiva zadovoljit će potrebe za cijepljenjem svih predviđenih kategorija kojima je ono prije svega namijenjeno i besplatno, dakle, osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima, zdravstvenom osoblju i trudnicama. Osobe koje ne spadaju u kategorije tzv. obveznog cijepljenja cjepivo će plaćati 65 kuna.
– Gripu očekujemo od kraja studenoga do ožujka. Stoga za cijepljenje nikada nije kasno. Cijepljenje se preporučuje rizičnim skupinama, ali i svim ostalim građanima. Zdravstveni djelatnici se cijepe među prvima jer oni mogu biti izvor zaraze za pacijente, govori dr. Žunić Sabalić.
U zadarskom Zavodu za javno zdravstvo jučer su se cijepili zdravstveni djelatnici. Što se tiče ordinacija opće i obiteljske medicine, liječnici navode da su jučer cijepili prve pacijente protiv ovosezonske gripe.


Cjepivo isto kao i lani




Prema cirkulaciji virusa u prethodnoj sezoni te predviđanjima za ovu, cjepivo sadrži antigene virusa A H3N2, soj virusa B te virusa A H1N1, koji je bio izazvao pandemijsku tzv. svinjsku gripu.
Dr. Žunić Sabalić ističe da cjepivo kao i ranijih godina sadrži samo površinske antigene, što znači da ne može izazvati gripu. Takvo je cjepivo u Hrvatskoj u uporabi već nekoliko desetljeća.