Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jeftina patetika

Autor: Mario Padelin

08.11.2012. 23:00


MILANOVIĆ KOD PAPE
Eto su svi mediji sretni što je naš  premijer bio kod pape. Pametni reporter RTL-a nam kaže da su dosadašnji premijeri bili kršćanske orijentacije, čime bi se vjerojatno trebalo  naglasiti da ovaj nije kršćanin nego  vjerojatno musliman, budist, satanist  ili hinduist. Iskreno, nisam baš neki  fan novoga premijera (ustvari, ništa mi  u politici baš nije jasno), ali mi je  drago što je iskren i priznaje da nije vjernik, za razliku  od ogromnog broja onih koji se diče nekakvim  katolicizmom, a prodali bi i Boga i domovinu za  privilegiranu mirovinu ili neku drugu materijalnu  korist, njima tako dragu. Zanimljivo je to da su svi  naglasili kako se ništa nije govorilo o toliko spominjanim ugovorima s Vatikanom, tj. da se govorilo “o  svemu osim o ugovorima”.
Ova me priča podsjetila na čovjeka koji je jako volio  Volkswagenove bube i stalno ih kupovao. Jednom je  našao neki oglas i dogovorio se s vlasnikom da dođe  vidjeti njegovu bubu, s tim da mu je tip rekao da “mogu  razgovarati o svemu osim o cijeni”. – Pa o čemu ti  uopće s njim onda imaš razgovarati nesretniče? –  smijali smo mu se. – O vremenu, o prirodnim  ljepotama, ili možda o kvantnoj fizici? Ideš na  razgovor s tipom s kojim moraš raditi materijalno-novčane transakcije, ali o njima ne smiješ s njim  razgovarati. Pa koja je onda svrha vašeg razgovora?  Ali, sve je bilo uzalud. Tip mu je prodao auto za  nenormalne pare i nije mu popustio ni za lipu, a i kako  bi kada su mogli razgovarati “o svemu osim o  cijeni”.
OBITELJ ŠĆRBAK IZ ŽELJEZNOG DESNOG
S obzirom na to da je u Hrvatskoj prošlog tjedna bila  realna opasnost od poplava, tamošnje se stanovništvo  pripremilo i napravilo nasipe i sve što treba da bi ljudi  bili sigurni. To je sve u redu, ali meni je bio super prilog  iz sela koje se zove, vjerovali ili ne, Željezno desno.  Što je tu željezno, a što desno, možemo samo  pretpostaviti, ali su najdražesniji bili članovi tamošnje  obitelji Šćrbak koji su evocirali uspomene na onu  poplavu od prije dvije godine. Obitelj Šćrbak iz  Željeznog desnog… Baš simpatično.
NICHOLAS I ALEXANDRA
U sklopu filmskog programa Hrvatske televizije  imali smo priliku gledati “biografsko-povijesnu dramu” Nicholas (zašto ne Nikola, ako je Rus?) i  Alexandra (dobro, ona je Njemica). To je prilično  razvučen film iz 1971. gdje se cijelo vrijeme naglašava  romantična povezanost između dragih supružnika,  kojima je pola zemlje crkavalo od gladi dok su oni  pričali pričice o ljubavi, dječici, cvjetnim livadama i sl.  Evo jedne divne misli kralja “Nicholasa”, dan prije  negoli će ga voljeni narod smaknuti: “Divno je biti živ.  Svijet je kao polje u ljetu. Prepun dobrih stvari. Poslije  svih ratova, netko mlad odvest će nas na žetvu. Dokle  god ima djece, sve je moguće”. Ma dajte molim vas.  Baš je o tome govorio pred smrt. Bljak, bljak… Kakva  jeftina patetika. Tipično za Amerikance.
Osim carske obitelji, u filmu se pojavljuje i famozni  Rasputin koji je tamo u to vrijeme radio svega i  svačega, a među njegovim obožavateljicama su, kako  to navodi “History Channel”, bile i dvije kćeri crnogorskog kralja (ili kneza, ali to i nije važno) Nikole  (ne Nicholasa), koje su se u to vrijeme metiljale i  natezale po carskim domjencima i palačama u Petrogradu. A kakve ja imam veze s njima i kakve su to  moje veze s europskim dvorovima? Ha, ha, ha… Te su  princeze neko vrijeme, dok su živjele na tatinom  dvoru, imale i plaćenog profesora crtanja, a to je bio  moj pradjed Ivan Smirich, isti onaj komu se uporno,  već 60-ak godina ne želi dati nikakvo vidljivo priznanje za rad u gradu Zadru, za sve što je za njega  napravio. Eto… Malo i o tome.
POROD U VLASTITOM DOMU? OH, NE OPET!!!
“Studio 45” RTL-a 2 je jedan dan zanimljiv, a drugi  već toliko negledljiv da treba okretati program, a to ne  ovisi o voditeljici koja je solidna, nego o temi i izboru  gostiju. Ovog smo tjedna opet slušali o porođaju u  kući, a ne u bolnici. S obzirom na to da je u Zadarskom  već izašao jako iscrpan tekst o toj temi (možete ga  pronaći, tj. iskopati na našem portalu u rubrici  “Magazin”) zadržat ćemo se samo na ovoj tv-emisiji.  Gostovali su liječnik, primalja i majka višerotkinja.  Liječnik je bio konkretan i razložan, primalja je  pokušavala pomiriti profesionalni stav i materijalni  izazov, a majka višerotkinja je izgledala tako sretno,  blaženo i ispunjeno, kao vidjelica Vicka kada joj se, u  posebnoj sobi ispunjenoj bogatim strancima-vjernicima, po 12.759-i put ukaže Gospa iz Međugorja. Ja  dalje neću ništa pisati, a vi sami donesite zaključke.
[email protected]