Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kardinal Bozanić zabrinut zbog zdravstvenog odgoja

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

08.11.2012. 23:00
Kardinal Bozanić zabrinut zbog zdravstvenog odgoja

Foto: Darko JELINEK



Dijelim zabrinutost s roditeljima zbog odgoja i obrazovanja koji se nude u našim školama, kazao je karinal Bozanić


Katoličkim udrugama roditelja koje su povele rat protiv zdravstvenog odgoja u školama pridružio se i kardinal Josip Bozanić, koji je prilikom posjeta Rimu također izrazio zabrinutost odgojem i obrazovanjem u hrvatskim školama.
– Dijelim zabrinutost s roditeljima koji su zabrinuti za odgoj svoje djece, osobito kako se odgoj i obrazovanje nudi u našim školama. Podržavam sva plemenita nastojanja roditelja. Danas trebamo osobito čuvati i brinuti se za naše obitelji – istaknuo je kardinal Bozanić obraćajući se hodočasnicima iz Zagrebačke metropolije na kraju svečanoga misnoga održanog u srijedu u rimskoj bazilici Svete Marije Velike.
Time se i sam crkveni vrh pridružio naporima dviju katoličkih udruga, Grozd i Vigilare, da nagovore roditelje osnovaca i srednjoškolaca na bojkot satova zdravstvenog odgoja u školama. Iz ovih su udruga pozvali roditelje da u što većoj mjeri potpišu priziv savjesti i svoju djecu “povuku” sa satova koji – kako tvrde – promoviraju homoseksualizam, nameću stajališta suprotna crkvenom nauku i iskrivljavaju vrijednosni sustav školaraca.
Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poručuju kako je nastava zdravstvenog odgoja sastavni dio nastavnog plana i programa i kao takav obvezan za sve učenike, te da će se svaki izostanak s nastave tretirati jednako kao i izostanci s bilo kojega drugog sata, dakle nagraditi neopravdanim satom. Resorno je ministarstvo jučer objavilo demanti na neistinite informacije koje u javnosti plasiraju spomenute udruge.
– Tvrdnje spomenutih udruga da će se djecu podučavati kako je prihvatljivo reći “Ja sam muškarac s vaginom”, “Moj spol je ženski, a rod muški”…, iskonstruirane su s ciljem privlačenja medijske pozornosti i obmanjivanja javnosti. Na popisu preporučene literature za taj modul nalazi šesnaest naslova, a navedene rečenice samo su dva izvučena navoda iz literature koju osobe koje će izvoditi program mogu koristiti u pripremi nastavnog sata – poručuju iz ministarstva. Kurikulum zdravstvenog odgoja, dodaju, nije planiran da bi se učenicima nametala stajališta i iskrivljavali sustavi vrijednosti, već mu je svrha uspješan razvoj djece i mladih da bi stasali u zdrave, zadovoljne, uspješne, samosvjesne i odgovorne osobe. Zdravstvenim se odgojem želi pomoći u razvoju sustava vrijednosti u mladih osoba, istaknuti važnost njegovanja zdravlja, potaknuti razvoj empatije i osjetljivosti za potrebe drugih, no istodobno upozoriti na neprihvatljiva ponašanja i devijantne pojave koje se ne smiju tolerirati ili ignorirati, stoji u demantiju iz Ministarstva obrazovanja, gdje podsjećaju članove katoličkih udruga da su mladi dosad informacije o spolnosti prikupljali uglavnom od vršnjaka i iz medija.