Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ostojić obećao novac za povećanje bolničkih limita

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

08.11.2012. 23:00
Ostojić obećao novac za povećanje bolničkih limita

Foto: PIXELL



Ministarstvo zdravlja osigurat će novac za stažiranje zdravstvenih djelatnika povećanjem bolničkih limita onim bolnicama kojima su spomenute struke neophodne. Za buduće generacije pripravnički će se staž ukinuti, odnosno ugraditi u program studija, čime će se problem pokrića troškova stažiranj i trajno riješiti, najavio je jučer ministar zdravlja, Rajko Ostojić.
“Mini-stre, sra-mi se! Hoće-mo osta-vku!” skandiralo je jučer na Markovom trgu oko 250 prosvjednika iz redova prvostupnika sestrinstva, fizioterapije, radne terapije, medicinsko-laboratorijske dijagnostike i medicinske radiologije, po drugi puta tražeći na ulici pravo na odrađivanje pripravničkog staža na koji čekaju dulje od godinu dana, i bez kojeg se ne mogu zaposliti u struci. Ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je za vrijeme prosvjeda sjedio na sjednici Vlade, nije se pojavio pred prvostupnicima kojima je još pred mjesec i pol obećao da će pronaći rješenje za njihov problem.
Umjesto toga, Ministarstvo zdravlja priopćilo je tijekom dana kako se pripremaju izmjene pravilnika o mjerilima za primanje na staž zdravstvenih radnika, kojim će se svim strukama omogućiti stažiranje u zdravstvenim ustanovama prema potrebama koje ustanove iskažu. Ministar zdravlja Rajko Ostojić tvrdi kako će tim potezom konačno riješiti problem stažiranja zdravstvenih djelatnika, među kojima neki na to čekaju i dulje od tri godine. Dva su smjera izmjena pravilnika, najavljuje ministar: prvim će Ministarstvo zdravlja ovlastiti bolnice da uz ciljano povećanje limita uzmu na stažiranje pripravnike u onim strukama koje im nedostaju, a drugim će se u budućnosti, za nove generacije koje se školuju za ova zanimanja, ukinuti pripravnički staž za dio zdravstvenih struka, te će se stažiranje ugraditi u studijski program, kao u Europskoj uniji. Pitanje je, međutim, koliko će novca za ciljano povećanje limita biti na raspolaganju u proračunu za iduću godinu.
– I sami sindikati priznaju da su neke od ovih struka deficitarne samo u dijelu županija. Tako su sestrinski kadrovi deficitarni u otprilike polovini županija, a fizioterapeuti u trećini županija. Slična je situacija i s radnim terapeutima – ističe Ostojić, koji je spreman financirati stažiranje samo u bolnicama kojima trebaju određeni zdravstveni djelatnici, a ne stažiranje svih koji diplomiraju na zdravstvenim učilištima.