Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prijava u evidenciju i izrada Poslovnog plana

Autor: Hana Radulić

08.11.2012. 23:00
Prijava u evidenciju i izrada Poslovnog plana


Među uvjetima za ostvarivanje mogućnosti samozapošljavanja koji se moraju zadovoljiti, su prijava u evidenciju i Poslovni plan koji će osoba izraditi sa savjetnikom za samozapošljavanje i predati stručnom timu na odobrenje


Ovih je dana Hrvatski zavod za zapošljavanje promijenio uvjete za dodjelu potpore za samozapošljavanje kako bi ona bila dostupnija većem broju nezaposlenih osoba.
Tako financijska potpora za otvaranje obrta, doznajemo na zadarskom Zavodu za zapošljavanje, iznosi 18.614,40 kuna, dok se financijska podrška za otvaranje trgovačkog društva dodjeljuje u iznosu od 24.198,72 kune.
Na snagu je, također, stupila i odredba prema kojoj osobe više ne moraju biti prijavljene na burzi šest mjeseci odnosno tri mjeseca ukoliko se žele zaposliti putem tzv. volontiranja za naknadu od 1.600 kuna, već bi za dobivanje potpore mladi ubuduće mogli konkurirati čim se prijave na burzu.
Uvjeti za ostvarivanje mogućnosti samozapošljavanja, koji se moraju zadovoljiti, su prijava u evidenciju i Poslovni plan koji će osoba izraditi sa savjetnikom za samozapošljavanje i predati stručnom timu na odobrenje. Nakon što sredstva budu odobrena registrirat će se obrt ili trgovačko društvo, nakon čega se potvrda o tome s ostalom dokumentacijom treba predati u roku od trideset dana od dana kad je odobren poticaj.
Inače, ovih je dana ministar rada Mirando Mrsić za sljedeću godinu najavio i dodatno povećanje poticaja za zapošljavanje za što će Vlada u proračunu osigurati trideset posto više novca, ističući kako “novca za nezaposlene ima”, te da su za poticanje zapošljavanja “namijenjena posebna sredstva.”
Ministar je, nadalje, najavio da će se, kad je riječ o  samozapošljavanju, već početkom sljedeće godine povećati sredstava za osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada odnosno osobe s invaliditetom, liječene ovisnike i slično, a Vlada će pružati i usluge savjetničkog praćenja u prvoj godini samozapošljavanja.