Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvenstvena uvertira za Kup

Autor: Drago Bajković

08.11.2012. 23:00
Prvenstvena uvertira za Kup

Foto: PIXELL



Prvoligaš sa Stanova će se u jesenskom dijelu sezone čak četiri puta ogledati s “farmaceutima”. U prvom dvoboju u Koprivnici domaćin je slavio rezultatom 2:0. Je li došlo vrijeme za “poravnanje računa”?


Zadar će sutra na Stanovima, u 15. kolu Prve HNL, ugostiti Slaven Belupo. Zanimljivo je da je u srijedu ždrijebom odlučeno da će Zadrani u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa igrati s istim suparnikom. Tako će se prvoligaš sa Stanova u jesenskom dijelu sezone čak četiri puta ogledati s “farmaceutima”. U prvom dvoboju u Koprivnici domaćin je slavio rezultatom 2:0. Je li došlo vrijeme za “poravnanje računa”? Slaven Belupo je trenutačno četvrtoplasirana momčad Prve HNL sa 24 boda na svom kontu. Treba naglasiti da Koprivničani imaju isti broj bodova kao i drugoplasirani Hajduk, te trećeplasirana Rijeka. Do sada su ostvarili sedam pobjeda, tri remija uz četiri poraza. U prvenstvo su ušli odlično i dugo vremena su “bili za petama” lideru Dinamu. Umalo su iz daljnjeg natjecanja na početku sezone izbacili i finalista prošlosezonske Europske lige, Atletic Bilbao, međutim, u posljednje vrijeme ne igraju na razini kao na početku prvenstva. U posljednjih sedam kola tek jednom su osjetili slast pobjede i to protiv Cibalije na svom travnjaku u 12. kolu (2:1). Kod kuće su gubili od Rijeke (1:3) i Dinama (1:4), na strani od Hajduka (3:1). U tri slučaja su remizirali, na gostovanjima kod Intera (2:2) i Istre 1961 (0:0), te kod kuće u posljednjoj utakmici sa Splitom (2:2). U tom dvoboju čak su 60-ak minuta imali dva igrača više, ali nisu uspjeli osvojiti tri boda. To bi značilo da su u posljednjih sedam kola osvojili samo šest bodova, a u prethodnih sedam čak 18. Ovi rezultati svjedoče da je Slaven Belupo u padu forme, a novinski izvještaji iz “grada juhe” govore da imaju dosta problema s ozljedama.
Koliko Zadar može napraviti u ovome trenutku protiv Slaven Belupa veliko je pitanje, prije svega zbog toga jer ne znamo što u subotu možemo očekivati od igrača Ferde Milina. Možda Zadrani repriziraju veliku utakmicu protiv Dinama na Maksimiru u Kupu, ili barem onu protiv Zagreba u prvenstvu. A možda se nastavi crni niz. To u ovom trenutku nitko ne može precizno reći. Činjenica je da momčad sa Stanova igra sve bolje, ali još uvijek nije izliječila dječje bolesti. Olako se iz grešaka primaju golovi, a s druge strane puno se promašuje iz izglednih situacija kojih Zadar ima barem nekoliko na svakoj utakmici.
Malo smo zavirili u povijest i vidjeli kako je Zadar prolazio protiv Slaven Belupa na Stanovima. U 14 utakmica odigranih u Donatovu gradu Zadar je slavio čak osam puta, dvaput je utakmica završila bez pobjednika, dok je u četiri navrata Belupo bio uspješniji. Po ovom je Zadar dvostruko uspješniji na svom travnjaku od subotnjeg suparnika. Zanimljivo je primijetiti da je najveću pobjedu Zadar ostvario u sezoni 1997./98. kada je pobijedio 6:0, ali isto tako valja zabilježiti i najuvjerljiviji poraz na svom travnjaku u sezoni 2005./06. kada je završilo 1:5. Po statistici Zadar bi u subotu mogao slaviti. Ali, svi znamo da neće igrati statistika nego igrači na zelenom travnjaku Stanova. Kada bi barem povijest i statistika imali utjecaja!