Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadrani među “pozitivcima”

Autor: Damir Maričić

08.11.2012. 23:00
Zadrani među “pozitivcima”


Zadarska županija nasuprot trendu u državi bilježi rast izvoza i pozitivnu bilancu, makar kao maleno izvozno-uvozno područje. “Zagrebački sindrom” (uvezi i prodaj) ostaje vladajući u zemlji


Hrvatska u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih devet mjeseci ove godine bilježi blagi pad izvoza, izraženo u kunama za 0,8 posto, a u eurima za 2,2 posto, dok se kod uvoza u kunama bilježi rast za 0,4 posto, a u eurima pad od 0,9 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 57,7 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Hrvatski je robni izvoz iznosio 52,9 milijarde kuna. Uvoz je na 91,7 milijarde kuna. Tako je vanjskotrgovnski deficit iznosio 38,8 milijarda kuna, što je za 2,2 posto više nego u devet mjeseci prošle godine.
Iskazan u eurima (uz rast tečaja eura od 1,4 posto) hrvatski je robni izvoz iznosio 7,04 milijarda eura, što predstavlja pad od 2,2 posto, dok uvoz bilježi pad od 0,9 posto, na 12,2 milijarda eura.
Zagreb – bit problema
U razdoblju od siječnja do rujna 2012. najveći izvoz ostvarila je županija Grad Zagreb u iznosu od 19,8 milijarda kuna, što čini 37,4% ukupnog izvoza Republike Hrvatske. Istodobno, Grad Zagreb županija je s najvećim uvozom koji iznosi 55,1 milijarda kuna i čini 60,1% ukupnog uvoza Republike Hrvatske. Grad Zagreb u razdoblju od siječnja do rujna 2012. bilježi najveći vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 35,3 milijarda kuna. Odnosno, kada zagrebačke podatke sravnimo sa svim ostalima, ispada da je Zagreb krivac za gotovo cjelokupan, točnije 90 posto, deficita hrvatske robne razmjene.
Zagreb je i, inače, dominantan u svim ekonomskim kretanjima u zemlji. Godinama pratimo kako nam je metropola u stvari carstvo uvoza, trgovine i potrošnje, unatoč značajnom udjelu u izvozu, jer tamošnji poduzetnici u najvećoj mjeri žive od uvoza. Kako su “oni bliže oltaru uvijek i veći vjernici” jasno je da je ekonomska politika Hrvatske pogrešna jer tvrtke smještene ili registrirane u Zagrebu najbolje znaju “što se ovdje isplati”.
Ima na sreću i “onih drugih”. U razdoblju od siječnja do rujna 2012. godine 12 županija ostvarilo je suficit u robnoj razmjeni. Županije sa znatnim udjelom u ukupnom izvozu i uvozu Republike Hrvatske te ostvarenim suficitom jesu: Varaždinska (1,4 milijarde kn), Sisačko-moslavačka (1,05 milijarde kn), Međimurska, Osječko-baranjska, Koprivničko-križevačka (gotovo 400 milijuna kuna), a pridružila im se i Zadarska županija sa gotovo 200 milijuna kuna većim izvozom od uvoza. Manjak u robnoj razmjeni tako iznosi 5,1 milijarda eura.
Brodogradnja nestaje
Podaci DZS-a samo za rujan pokazuju da su i hrvatski izvoz i uvoz u odnosu na rujan prošle godine pali za 12,7 posto.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU