Braniteljske udruge od Grada traže nove turističke vodiče!

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Branitelji su Gradu poručili da neće "dopustiti prešućivanje istine"

U Grad Zadar ovih je dana stigao neuobičajen zahtjev od strane braniteljskih udruga, a stvar bi mogla postati i osjetljiva s obzirom da nije riječ o molbi nego zahtjevu od kojeg branitelji ne odustaju.

Naime, 15. listopada Zdrug braniteljskih udruga Zadarske županije Gradu je uputio "Zahtjev braniteljskih udruga o spomenu stradanja grada Zadra u Domovinskom ratu 1991. - 1995. godine na info-panoima i turističkim vodičima". U njemu traže da Grad što prije u turističke vodiče unese i podatke iz "daleke prošlosti", ali i iz Domovinskog rata, kako bi turisti bili upoznati sa istinom o zadarskoj povijesti.

Branitelji su Gradu poručili da neće "dopustiti prešućivanje istine", a naveli su i što bi sve u vodičima ubuduće trebalo pisati.

Što žele da piše?

- Mi, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz obrambenog Domovinskog rata 1991. - 1995. godine, energično se protivimo izostavljanju i brisanju nekih važnih povijesnih događaja u gradu Zadru u dalekoj prošlosti, kao i najnovije iz obrambenog Domovinskog rata. Držimo da je izostavljanje navedenog spomena o stradanju grada Zadra 1991. - 1995. godine vrlo štetno i potiho prešućivanje istine koju mi hrvatski branitelji ne dopuštamo jer je to bila naša pobjeda nad velikosrpskim nasiljem i okupacijom dijela Republike Hrvatske i grada Zadra.

Obzirom da se ovdje radi o izostavljanju spomena o stradanju građana i kulturne baštine u obrambenom Domovinskom ratu u gradu Zadru, na javnom mjestu i za hrvatsku javnost, pozivamo sve nadležne da se sjedne za zajednički stol i u duhu istine prikažu rječju i slikom najvažniji događaji iz naše najnovije povijesti obrambenog Domovinskog rata 1991. - 1995. godine.

U tom opisu događaja treba stajati: Grad Zadar, a posebno njegovo središte - povijesna jezgra grada (katedrala sv. Stošije, crkve, Kneževa palača, Gradska loža, Kapetanova kula, Kopnena vrata i dr.) teško je stradalo, kao i brojne žrtve ubijenih i ranjenih građana i branitelja u velikosrpskom nasilju i okupaciji od strane Jugoslavenske armije, Srbije i Crne Gore s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Hrvatskoj 1991. - 1995. godine - stoji u Zahtjevu braniteljskih udruga.

 Podaci iz "daleke prošlosti"

Zahtjev potpisuju predsjednik Zdruga Marko Čulina Maka, inače predsjednik Udruge specijalne policije, član Tomislav Zelić iz HVIDR-e Zadar, Ivica Mikulić iz Udruge veterana Domovinskog rata, Davor Prtenjača iz Udruge 4. GMTBR i Ivica Matak iz Udruge bojna kralj Tomislav.

O nesvakidašnjem zahtjevu koji traži angažman povjesničara i turističkih djelatnika, ali i dodatne financijske izdatke tiskanjem novih vodiča i info-panoa, razgovarali smo s potpisnicima zahtjeva. Prvi čovjek Zdruga, Marko Čulina Maka, uvjeren je da će Grad reagirati.

- Iako smo zahtjev poslali 15. listopada još nas nitko nije kontaktirao, ali siguran sam da hoće. I do sad smo imali dobru suradnju s Gradom, pa nema razloga da tako i ne ostane - bio je kratak Čulina.

O dijelu zahtjeva koji se odnosi na podatke iz "daleke prošlosti", odnosno misli li pod tim na događaje iz Narodnooslobodilačkog rata, Čulina nije htio konkretnije razgovarati. Očito je ovo ipak malo kompliciranija tema nego su mislili jer bi trebalo precizirati kakvom se to brisanju podataka iz daleke prošlosti "energično protive".

Na čekanju

Tomislav Zelić također se nada odgovoru Grada, iako mu nije jasno zašto i nakon 20 dana nisu dobili odgovor:

- Čekat ćemo još idući tjedan i onda nazvati nadležne u Gradu da vidimo o čemu se radi. Iskreno se nadam da će Grad reagirati na ovaj zahtjev jer bi istinsku povijest grada trebalo unijeti u vodiče i turiste upoznati sa događajima iz Domovinskog rata - kaže Zelić.

O dijelu zahtjeva koji se odnosi na događaje prije rata, pojasnio je kako su mislili na NOB, ali i ranije događaje.

Branitelji, kako vidimo, od zahtjeva za izmjenom podataka u turističkim vodičima i na panoima na Poluotoku ne odustaju, što znači da će se Grad uskoro morati izjasniti na kakve su promjene spremni pristati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Postaviti info panoe na kojima će biti vidljivo što je i kada granatirano,žrtve i dr.Kao npr u Dubrovniku.Mi smo vodili obrambeni i oslobodilački rat,branili smo naše domove od četnika ,domaćih i onih iz Srbije.Niti jedan naš vojnik nije išao ratovati u Srbiju a njihovih je ovdje bilo znamo koliko.Inicijativa je dobra.Što se tiče NOR-a činjenice su poznate- svi događaji i sve žrtve koje su pale za slobodu u borbi protiv zločinačkog ustaškog režima i fašističkog okupatora.Moj otac i moj djed nisu smjeli govoriti hrvatskim jezikom pred talijanskim vojnicima.Dobili bi batine.
Slika korisnika mete
Dokon pop jarčiće krsti.
Slika korisnika huligan
neznaju šta bi od objesti a i popušili izbore,nek dadu info di su bile tvornice i kako su pokradene,,e to ih ne zanima jer im je puna kesa