Karamarko u IX. jedinici dobio najviše preferencijalnih glasova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

U 9. izbornoj jedinici najviše glasova (prema rezultatima oko ponoći) osvojila je Domoljubna koalicija (50,68 posto glasova), slijede Hrvatska raste s 25 posto i Most nezavisnih lista, koji je, kao i u ostatku Hrvatske postigao iznimno dobar rezultat, te mu s 15 posto glasova pripadaju dva mandata iz ove jedinice.

Privremeni rezultati dali su naslutiti i koji su kandidati bili najpopularniji u preferencijalnom glasovanju. Na listi HDZ-a tako je daleko najviše glasova osvojio Tomislav Karamarko, 38 posto. Božidar Kalmeta bio je drugi najpopularniji (8,8 posto), ali to nije broj glasova koji bi mu jamčio probitak u Sabor da nije na jednom od mjesta koje vodi u njega. Kalmeta je u Zadru dobio najviše preferencijalnih glasova, 37,5 posto, naspram Karamarkovih 27,5.

Drugi zadarski kandidati nisu imali puno pristaša - Josip Bilaver, prema rezultatima objavljenima iza 23.30 sati, dobio je povjerenje 1,24 posto HDZ-ovih birača u 9. izbornoj jedinici, Irena Devčić 0,97 posto,  Ante Župan  0,72, a Rudolf Dvorski 1,33.

Na listi Hrvatska raste najviše preferencijalnih glasova dobio je također nositelj Ranko Ostojić, 38 posto.  Od zadarskih kandidata najviše glasova dobila je Ingrid Antičević-Marinović (5,35%), Sabina Glasovac  dobila je 2,13, Duško Vidov 0,64, te Renata Sabljar-Dračevac 1,68 posto.  Ostojić je i u Gradu Zadru osvojio najviše preferencijalnih glasova, 39,35 posto, Antičević-Marinović dobila je 12 posto, a Glasovac 6,5 posto.

Most nezavisnih lista predvodi Stipe Petrina. Zdenko Sarađen dobio je 3 posto preferencijalnih glasova, a Miljenko Marić 1,3 posto.

Lista Živog zida i Akcije mladih ostala je ispod izbornog praga. Nositelj Ante Rubeša dobio je nakon 30 posto prebrojanih glasova 14,72 posto (u tom trenutku 300-tinjak glasova), Marjana Botić 5,6 posto, Jasmina Žunić 2,5, a posljednji s liste Marko Pupić-Bakrač 4 posto.

Od ostalih lista može se spomenuti kako je nositelj zajedničke liste HKS-a, HSP-a i OS Đani Bunja dobio tek 7 posto preferencijalnih glasova, a više od pola s liste Čačićevih reformista i Josipovićevih progresivaca dobio je Petar Baranović. U apsolutnom broju glasova, nakon  30 posto prebrojanih, Budimir Genda dobio je 13 preferencijalnih glasova, Vesna Sabolić 17, Borko Oguić 17, Ljiljana Klarin 7, Dubravka Finka 11... Poražavajući rezultati, pa čak i uz činjenicu da se radi o trećini prebrojanih glasova.

Niti na jednoj listi slabije plasirani kandidat iz Zadra nije dobio preko 10 posto glasova koji bi mu, u slučaju da je lista i prošla, jamčili ulazak u Sabor. Najmanje glasova u izbornoj jedinici dobila je Hrvatska građanska stranka Željka Keruma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno