Knjiga Marija Padelina bit će zbir feljtona objavljenih u Zadarskom listu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zadarski pisci u Gradskoj knjižnici

"ZaPis-ova urnebesna koalicija" naziv je događanja kojim je udruga zadarskih pisaca postavila svoj kontrapunkt predizbornoj atmosferi unutar koje je javnost zasićena informacijama o političarima i njihovim programima. Suprotno njima, ZaPis je posjetiteljima obećao večer bez programa i bez obećanja, te to obećanje svojski i ispunio.

Večer ispunjena poezijom i prozom publici je donijela odmak od dnevne politike, ali ne bez izražavanja vlastitih stavova i ideja, što je također jedan od ciljeva književnosti, kako je članovi Udruge Zadarskih pisaca doživljavaju.

Poticanje i promocija mladih autora jedno je od ključnih aktivnosti ZaPisa, pa su večer u tom tonu otvorili mladi zadarski pjesnici Filip Genda i Denisa Čirjak. Posjetitelji su mogli upoznati intimnu, ali i aktivističku poeziju mladog pjesnika, te čuti vrhunske stihove pjesnikinje čiji radovi već sad mogu stati uz bok nekim od značajnijih ostvarenja recentne poetske scene.

Nakon mladih, voditeljica Iva Pejković posvetila se promociji predstojećih knjiga dva iskusna zadarska pisca. Igor Eškinja i Mario Padelin istaknuti su zadarski autori, koje šira javnost izvan Zadra nedovoljno dobro poznaje, no i to će se u sljedećoj godini promijeniti budući oba autora uskoro izdaju važne knjige.

Priče iz male ulice

„Priče iz male ulice" je knjiga priča Igora Eškinje koja će iduće godine na police knjižara. Igor Eškinja književnik je iz Svetog Filipa i Jakova koji iza sebe ima roman „Balada o Impali i Starom Leopardu" objavljen 2009. i pet godina djelovanja u književnoj udruzi ZaPis u kojoj je jedan o prominentnih članova. U pet godina djelovanja udruge koja organizira književne večeri u Zadru i Zadarskoj županiji, Eškinja se profilirao kao najznačajniji pripovjedač, onaj zbog kojeg se na književne večeri dolazi i onaj čijim pričama se književne večeri završavaju.

Njegove „Priče iz male ulice" sastoje se od dvadeset i pet priča, minucioznih humoresaka koje preslikavaju, propitkuju, često kritiziraju duh malog čovjeka u malom mjestu, ali i više od toga odnos čovjeka u svojoj okolini, sustavu koji ga određuje. Eškinjine priče, iako uvijek vrlo duhovite i prepune humora, nikad nisu tek vicevi ili seoske anegdote, već visokovrijedna književna djela. Sve je ovo Eškinja odmah i prezentirao čitajući posljednju od svojih priča, koja se prigodno, dotakla i predizborne atmosfere. „Nisam nositelj ni vlastite liste", čitao je Eškinja u svojoj priči o obiteljskim odnosima.

Seciranje licemjerja društva

Još neimenovana knjiga Marija Padelina, kompilacija je feljtona objavljenih u Zadarskom listu u periodu od deset godina i predstavljaju presjek popularnih razmišljanja o životu, običajima i povijesti grada Zadra i njegovih stanovnika. Knjiga je to koja će sintetizirati popularna razmišljanja koja promišljaju suvremeni identitet grada Zadra i njegovih žitelja, ali i više od toga - mnogih aspekata suvremenog života kojih se dotiče. Napisani dopadljivim, humoresknim tonom, ali izuzetno precizni i ozbiljni, Marijevi jednom ukoričeni uvidi predstavljat će visokovrijedno djelo zadarske kulturne scene. Što je Mario i dokazao čitajući svoj tekst kojim secira licemjerje društva kroz vituru njegovih estradnih umjetnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno