Na Paškom mostu cvijeće, svijeće i molitva za branitelje

Slika korisnika admin
Predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga čuvaju sjećanje na hrabru postrojbu

Skromno i dostojanstveno obilježen je u subotu Dan Samostalnog odreda Pag u organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga.

U Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina održana je sveta misa za branitelje, a potom su predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga predvođeni predsjednikom Tomislavom Škuncom i Mladenom Škodom, tadašnjim zapovjednikom Samostalnog odreda na Paškom mostu položili cvijeće, zapalili svijeće i pomolili se za sve branitelje.

Presudna poveznica

Postrojba Samostalni odred Pag ustrojena je 1991. godine, a u Domovinskom ratu poseban doprinos dala je u obrani paških komunikacija Paškog mosta i trajektne linije Prizna-Žigljen. Obrana ovih komunikacija bila je od strateškog ali i humanitarnog značenja, ne samo za RH nego i za prognano stanovništvo BiH.

Premda je most bio oštećen, ostao je ipak sačuvan. Nakon 8. studenoga 1991. godine više nije bilo pokušaja napada. Među braniteljima mosta nije bilo poginulih ni ranjenih, ali je u području mosta poginulo troje i ranjeno osmero civila.

Herojskom obranom paških branitelja neprijatelj je spriječen u svom naumu, te je ta presudna poveznica spašena i zasigurno promijenila tijek Domovinskog rata. Ostlao je zapamćeno da je neprijateljska strana u tim napadima izgubila dva zrakoplova, a nekoliko ih je oštećeno.

Odlikovana postrojba

Ratna postrojba Samostalni odred Pag odlikovana je prošle godine Redom hrvatskog trolista za doprinos u obrani otoka Paga.

Obranom Paškog mosta i pristaništa Prizna - Žigljen Samostalni odred Pag se po zapovijedi ugasio, a paški branitelji prešli su u ratne postrojbe formirane na ličkom bojištu u čijem su sastavu do kolovoza 1995. godine sudjelovali u svim borbenim akcijama diljem Like.

Valja reći da su se braniteljske udruge ujedinile u Koordinaciju braniteljskih udruga otoka Paga u kojoj su branitelji iz sve četiri jedinice lokalne samouprave: Paga, Novalje, Povljane i Kolana. Kako je naveo predsjednik Tomislav Škunca, zajedničkim akcijama će se zalagati da se ne zaboravi ono što su braniitelji otoka Paga učinili, ne samo za otok Pag, već i za cijelu Hrvatsku. Već je u organizaciji Koordinacije na trajektnoj luci Žigljen napravljen spomen križ u suhozidu, a trenutno su u tijeku pripreme za tiskanje knjige o doprinosu paških branitelja u Domovinskom ratu. Također, radi se i na realizaciji spomen obilježja na Paškom mostu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno