Legionela u vodovodnom sustavu OB Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Potvrdio ravnatelj Željko Čulina
Legionela uzrokuje legionarsku bolest koja, ukoliko se na vrijeme ne liječi, može uzrokovati upalu pluća te izazvati komplikacije poput zatajenja bubrega, a u rijetkim slučajevima i smrtne ishode
Zvonko KUCELIN
Ravnatelj OB Zadar Željko Čulina

U vodovodnom sustavu Opće bolnice Zadar pronađena je opasna bakterija - legionela!

Informaciju, koja su mediji prvotno dobili putem anonimnog pisma, potvrdio je Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar, naglasivši kako bolesti nema, niti jedan pacijent nije zaražen pa nema niti opasnosti od širenja zaraze. Ipak, u OB Zadar su na oprezu.

- Sanitarna inspekcija proveli su određene postupke mjerenja, a u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo redovito se provode ispitivanja. Prema indikacijama o maloj količini legionele koje su se pojavile odmah smo pozvali nadležne službe. Međutim, sve je pod kontrolom, bolesti nema, nitko nije zaražen i nema panike, poručio je Čulina.

U sanaciju vodovodnog sustava OB Zadar već je u ožujku uloženo 600 tisuća kuna za kupnju kotla za izmjenu topline, a kako je riječ o specifičnim dijelovima koji se naručuju početkom tjedna će doći u zadarsku Bolnicu.

Problem je, dodaje ravnatelj Čulina, što je vodovodni sustav u Bolnici star, stoga su u rješavanje problema u OB Zadar krenuli ranije, a kako su krenuli raditi na energetskoj učinkovitosti i rješavanju vodovodnog sustava u suradnji s APN-om će problem riješiti putem sredstava za koja će aplicirati preko fondova.

Legionela je bakterija koja se razmnožava u vodi, najčešće u sustavima zagrijavanja vode. Ljudi se njome mogu zaraziti udišući vodene pare iz slavina, tuševima, u ovlaživačima zraka, bazenima. Od legionele češće oboljevaju kronični bolesnici, starije osobe te oni koji imaju slab imunitet.

Legionela uzrokuje legionarsku bolest koja, ukoliko se na vrijeme ne liječi, može uzrokovati upalu pluća te izazvati komplikacije poput zatajenja bubrega, a u rijetkim slučajevima i smrtne ishode.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Denis Mitin
Od 1993. do 2017. Zadrom vlada Božidar Kalmeta uza svoje pobočnike liječnike Opće bolnice Zadar Živka Kolegu i Zvonimira Vrančića. On je uspio romanski carski grad pretvoriti u kavkasku kasabu. Od 2017. Zadrom vlada istobolnički liječnik Branko Dukić. On hitro pretvara kasabu u palanku.