Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nema besplatnih obroka ni za djecu iz potrebitih obitelji

09.11.2017. 12:16
Nema besplatnih obroka ni za djecu iz potrebitih obitelji


Putem Zaklade Hrvatska za djecu prošle godine učenici zadarskih osnovnih škola slabijeg imovinskog stanja imali su pravo na jedan besplatni kuhani obrok, no ove godine to više nemaju već im je obrok sufinanciran.


Bolje išta nego ništa
Naime, dok se konstantno govori o sve većem broju siromašnih u Hrvatskoj, depopulaciji i iseljavanju mladih ljudi i obitelji, ove godine Vlada RH odlučila je kako u proračunu nema dovoljno sredstava za financiranje jednog toplog obroka dnevno za siromašne učenike. Za razliku od prošle godine natječaj za sufinaciranje obroka koji, dodajmo, nisu kuhani, već je riječ samo o marendi, o suhom obroku plus napitak, išao je putem Ministarstva demografije, a osigurana sredstva nisu iz državnog proračuna već je riječ o europskom novcu. Tako za sufinanciranje obroka u školama Hrvatska za ovu školsku godinu ima na raspolaganju 25 milijuna kuna, dok bi samo za kompletno financiranje jednog oborka dnevno za učenike na području grada Zadra iznos bio oko 11 milijuna kuna. Dakle, nema sredstava za socijalno ugrožene i učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja.
Međutim, u odnosu na prošlu godinu u zadarskim osnovnim školama kada je jedan besplatni kuhani oborok primalo 390 učenika, ove godine brojka je udvostručena.
– Obrok se sufinancira za 800 osnovnoškolaca, saznajemo od Ivana Hajdića, višeg stručnog suradnika u gradskom UO za odgoj i školstvo.
Uvjeti su, dodaje Hajdić, ostali isti kao i lani, odnosno za sufinaciranje obroka mogli su se prijaviti svi oni čiji dohodovni cenzus ne prelazi dvije tisuće kuna po članu obitelji.
– Roditelji za 20-ak radnih dana u mjesecu obrok plate 30 do 40 kuna, što je opet bolje nego da nemaju pravo na ništa, pojasnio je Hajdić, dodavši kako se obrok sufinacira i djeci koja pohađaju produženi boravak u prvim i drugim razredima.


Grad će pomoći
Mala je to utjeha za socijalno ugrožene obitelji posebice uzme li se u obzir da su prošle godine djeca imala besplatan kuhani obrok.
Međutim, ova shema još uvijek nije krenula u svim zadarskim osnovnim školama pa tako ni sva potrebita djeca još uvijek ne primaju marendu!
Zajedno sa shemom školskog voća i mlijeka u školama, nastoji se ipak omogućiti zdrava prehrana hrvatskim učenicima, ali ni shema voća još nije krenula. I to zbog proceduralnih pogrešaka, donosno nedostatka sredstava u školama.
Međutim, u Gradu Zadru odlučili su ipak zadarskim školama pomoći u financiranju.
– U proračunu ćemo osigurati određena sredstva za škole kako bi se krenulo s besplatnim voćem. Škole jednostavno nemaju toliko novaca da bi same mogle odmah platiti dobavljačima pa zatim čekati mjesecima da im sredstva budu vraćena, kazao je Hajdić.
 
 
 
— Slika
Svim osnovcima dobro bi došao pristupačan i zdrav obrok u školi
 
— Slika
Ne financira se više topli obrok u školi