Obnova Providurove i bedema kreće u prvoj polovici 2018.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U Kneževoj palači predstavljen projekt "Zadar baštini"
Treba reći i kako je s ukupnom vrijednošću od 66 i po milijuna kuna to bez sumnje najveća zajednička investicija u zadarsku kulturnu baštinu, rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić
Arif SITNICA
Početna konferencija predstavljanja projekta održana je u Kneževoj palači

U četvrtak navečer u Kneževoj palači u Zadru održana je početna konferencija projekta "Zadar baštini". Konferencija se zapravo sastojala od izložbe o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zadarskih bedema i Providurove palače te govora gradonačelnika Zadra Branka Dukića kojim je upoznao nazočne s projektom revitalizacije i obnove ovih zaštitnih znakova Zadra.

- Riječ je o projektima obnove i uređenja dva iznimna zadarska kulturna dobra - Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna. Projekt je odobren za financiranje iz strukturnih fondova EU za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Podsjetit ću na događaj iz svibnja ove godine kada su moji prethodnici Božidar Kalmeta i Zvonimir Vrančić, a s razlogom ih ističem, predstavili javnosti još jedan zadarski, ali i hrvatski kapitalni projekt. Treba reći i kako je s ukupnom vrijednošću od 66 i po milijuna kuna to bez sumnje najveća zajednička investicija u zadarsku kulturnu baštinu. Zato zahvala ide i našim partnerima na projektu: Sveučilištu u Zadru, Razvojnoj agenciji Zadarske županije, Turističkoj zajednici grada Zadra i Narodnom muzeju Zadar, rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Trenutačno, projekt je u fazi dovršetka izrade projektne dokumentacije, a do kraja godine bit će završene sve aktivnosti vezane uz prilagodbu projekata i utvrđivanje troškovnika te raspisivanje natječaja za izvođače radova. S radovima se, naglasio je zadarski gradonačelnik, kreće u prvoj polovici iduće godine.

Multimedijalnu izložbu potpisali su Mladen Masar i Nevena Štokić. Izložbom se prezentiraju komponente projekta: obnova Providurove palače te Bedema zadarskih pobuna s njihovim povijesnim značajem, prikazujući ih kroz razne multimedijalne i izložbene forme preklapanjem povijesti, sadašnjosti i budućeg izgleda i funkcije uređenih prostora.

- Svrha programa izložbe i konferencije je informiranje javnosti o svim aspektima provedbe projekta Zadar baštini na način koji će omogućiti zainteresiranima da bolje shvate i dožive ova dva baštinska projekta značajna za zadarsku kulturu. Izložba je prikazala i način realizacije EU projekata prezentirajući metode i alate koji se svakodnevno koriste pri njihovoj implementaciji. Predstavljen je put kojeg je potrebno prijeći da bi projekti zaživjeli u skladu s našim željama i planovima, rekao je pročelnik za EU fondove Šime Erlić.

Konferenciju je začinio i jazz sastav Chui, a za ovu priliku koncertna dvorana je pretvorena u klub, koji upravo odgovara jazz atmosferi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)