U Zadru liste čekanja za kupnju pretinca za urnu

Slika korisnika valentinam
Na Gradskom groblju ove godine 10 ukopa kremiranih
Mjesto za izgradnju novih pretinaca je osigurano i to na starom dijelu groblja u blizini glavnog ulaza, kaže Tea Mašina, dodajući kako postoje liste čekanja, te se zainteresirani za kupovinu pretinca za urnu mogu pismenim putem obratiti u Pravnu službu tvrtke „Nasadi“, a kada pretinci budu gotovi pozvat će ih se na potpisivanje ugovora
Marin GOSPIĆ
Na zadarskom Gradskom groblju trenutačno je 40 pretinaca za odlaganje urna

Iako je Zakonom o grobljima prosipanje pepela pokojnika izvan granica groblja zabranjeno, takvi se slučajevi povremeno ipak događaju. Najnoviji primjer dogodio se ovih dana u Rijeci gdje je ispred vile pokojnice održan pogrebni obred, nakon čega je pepeo iz urne s obližnje plaže prosut u more, na zaprepaštenje prolaznika i svih koji su u tome času našli na navedenoj plaži. I u Zadru se pamti slučaj kada je stariji Zadranin suprugin pepeo razasuo po moru sa zadarske Đige, ili slučaj iz 2011. godine kada je čovjeku koji je urnu sa supruginim pepelom potopio u more s Paškog mosta, ista urana nakon par godina isplivala pred njegovom kućom u Rtini.

Zakon urnu tretira kao lijes

Prosipanje pepela izvan granica groblja može se, naime, odobriti samo posebnom dozvolom koju izdaje tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za komunalne poslove, uz prethodno mišljenje tijela jedinice lokalne samouprave nadležno za poslove zdravstva. Drugim riječima, zakon urnu tretira kao lijes i, osim u iznimnim slučajevima, može se položiti samo na grobljima, u za to predviđeno mjesto u obliku pretinca za urne, ili pak u grobnicu.

Na zadarskom Gradskom groblju, doznajemo od Tee Mašine, dipl. ing. agr. i rukovoditeljice Sektora groblja u gradskoj tvrtki „Nasadi“, trenutačno je 40 pretinaca za odlaganje urna.

- Razmišlja se o još dodatnih oko 150 pretinaca za ovu namjenu. Mjesto za izgradnju novih pretinaca je osigurano i to na starom dijelu groblja u blizini glavnog ulaza, kaže Tea Mašina, dodajući kako postoje liste čekanja, te se zainteresirani za kupovinu pretinca za urnu mogu pismenim putem obratiti u Pravnu službu tvrtke „Nasadi“, a kada pretinci budu gotovi pozvat će ih se na potpisivanje ugovora. Doznajemo, također, kako je do sada ove godine gradska tvrtka "Nasadi" organizirala prijevoz 28-ero pokojnika na zagrebački Krematorij, a na Gradskom groblju Zadar održano je ove godine deset ukopa kremiranih pokojnika.

I na zadarskom području, kao i u Hrvatskoj raste interes za ovom vrstom ukopa, a razlozi su dijelom financijski jer je kremiranje u konačnici jeftinije od klasičnog zemljanog ukopa, ali i nedostatak prostora na grobljima u velikim gradskim sredinama sve češće pridonosi konačnoj odluci o načinu ukopa.

Kremiranje jetinije od ukopa

Unatoč povećanom interesu za kremiranjem, u Hrvatskoj je zagrebački krematorij i dalje jedino mjesto na kojem se može obaviti postupak kremiranja posmrtnih ostataka.

Kremiranje je jeftinija opcija, u prvom redu što ne iziskuje troškove grobnog mjesta ukoliko je potrebna njegova kupovina. Troškovi kremiranja nešto rastu s troškovima prijevoza pokojnika do krematorija na Mirogoju, te prijevoza same urne do mjesta pokopa, no i dalje je ovaj način ukopa financijski povoljniji. Kada se zbroje cijene kremiranja, urne, te ispraćaj na zagrebačkom Mirogoju i ukop urne, cijena ovih usluga na nekom od zagrebačkih Gradskih groblja iznosi između 3.500 i 4.000 kuna. Pepeo je moguće prosuti jedino u Gaju urni na Sunčanoj poljani na zagrebačkom Krematoriju.

Inače, nakon Zagreba najveći interes za ovom posmrtnom uslugom pokazuju Riječani, nakon kojih slijede građani Pule, Splita, Osijeka, Karlovca, Varaždina, te Siska, a na zagrebačkom Krematoriju godišnje se obavi oko 4.500 kremacija, što je oko deset posto od ukupno umrlih u Hrvatskoj.

Ideja o izgradnji još jednog krematorija, i to u Dalmaciji, prisutna je već niz desetljeća, a kao moguća lokacija svojedobno se uz Split spominjao i Zadar. Međutim, riječ je o vrlo skupom postrojenju, kako po samoj izgradnji tako i prema troškovima održavanja, te je teško očekivati da bi se ovakva ideja mogla realizirati u skoroj budućnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika branimir
Ode cu komentirati jer na Zadarski list na internetu stavija nije što se događa ZA ŠKABRNJU,,POKUŠAVAJU zaustaviti koncert ili pijesme Miroslava Škore koji je svake godine u Škabrnji i sad je počelo smetati četnicima i jugovicima,partizanima ,izmišljaju svakojake stvari da bi se ukinulo sve Hrvatsko,,BANDA JE I U ŠKABRNJI OŽIVILA,IMA UTJECAJ PUPOVAC I NA ŠKABRNJI OD STRANE BANDE KOJA SE PRODALA ZA ŠAKU ŠOLDI,,JER VIDIM KAKO NAPADAJU NAČELNIKA ŠKABRNJE BUBNJARA ,KOJI RADI SVE ZA ŠKABRNJU I PUNO JE PRIDONIJA ZA ŠKABRNJU,,,SAD OTI ISTI ŽELE SKINUTI I BUBNJARA KOJII RADI DOBRO ZA ŠKABRNJU,,,BANDA SVUDA IMA PRSTE,,,,,,DOCE I VAMA KRAJ,BANDO PARTIZANSKA,,DOBIT CE TE SVI KOJI ZASLUŽUJU BANDITI PARTIZANSKI,,,VI STE BANDA KOMUNISTIČKA-PARTIZANSKA----------------------......................----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ZA DOM SPREMNI--I ZA POGLAVNIKA