KNJIGA MR.SC. ŠIME PAVLOVIĆA Pranje novca je majka kriminaliteta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Promocija nove knjige uglednog pravnog stručnjaka i odvjetnika
Mr. sc. Šime Pavlović još je 1998. održao predavanje i napisao prvi rad u Hrvatskoj na temu pranja novca, a za pisanje ove knjige odlučio se, kako je kazao, sa željom da zaokruži svoja dosadašnja nastojanja i upozori na opasnost koja prijeti od navedenih kriminalnih aktivnosti
Arif SITNICA
U knjizi se upozorava na neke od najopasnijih kriminalnih pojava suvremenog društva

U organizaciji riječke Libertin Naklade u četvrtak je u prepunoj Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice održana promocija najnovije knjige uglednoga hrvatskog stručnjaka za procesno  kazneno zakonodavstvo i poznatoga zadarskog odvjetnika mr. sc. Šime  Pavlovića. Riječ je o dvadesetoj Pavlovićevoj knjizi pod nazivom "Komentar Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma" u  kojoj ovaj pravni stručnjak objašnjava, opisuje i upozorava na neke od  najopasnijih kriminalnih pojava suvremenog društva poput pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije odnosno širenja oružja za masovno uništenje i njegovo financiranje.

Pionirske mjere

O ovim pogubnim pojavama međunarodnog kriminala kojim se bavi  navedena knjiga, uz samog autora koji je govorio o ulozi odvjetnika u  postupku pranja novca, na promociji su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Sonja  Cindori s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedre za financijsko  pravo i financijsku znanost, Damir Kos, mag. iur, sudac Vrhovnog suda  Republike Hrvatske, te dr. sc. Željko Mršić, profesor Visoke policijske  škole.

O koliko je štetnoj i rasprostranjenoj kriminalnoj aktivnosti na svjetskoj razini riječ svjedoči i jedan od podataka u Pavlovićevoj knjizi kako se  prema jednom izvoru iz 2015. godine od ukupnog svjetskog bogatstva,  koje je iznosilo 95,5 trilijuna dolara oko 7,6 trilijuna negdje "izgubilo", a  od tih nestalih 7,6 trilijuna, 2,6 trilijuna dolara svoje sigurno gnijezdo savilo je u off shore zonama i poreznim oazama uslijed čega su države izgubile na poreznim prihodima 190 milijardi dolara godišnje.

Izv. prof. dr. sc. Sonja Cindori održala je kraće uvodno izlaganje s temom "Prevencija proliferacije oružja za masovno uništenje kao financijskopravna komponenta prevencije pranja novca i financiranja terorizma". Ona je tako, među ostalim, istaknula kako je riječ o kompleksnoj  materiji, te kako je povezanost širenja oružja za masovno uništenje i pranja novca ozbiljna prijetnja svjetskoj stabilnosti, te kako borba protiv  ovih suvremenih zala uključuje, među ostalim, dubinsku procjenu rizika, međunarodnu suradnju, kao i razne mehanizme prevencije od strane financijskih institucija poput procjene rizika stranaka, proizvoda,  transakcija i dr.

- Radi se o relativno novim prijetnjama, pa se može reći da su neke  mjere kojima se počinitelje nastoji udaljiti iz financijskog sektora pionirske ili početne, rekla je dr. sc. Cindori i naglasila kako je najnovija knjiga  mr. sc. Šime Pavlovića vrijedno znanstveno djelo ne samo zbog svog  atraktivnog sadržaja nego i zbog specifičnog izlaganja materije.

Gube se nacionalne granice

Sudac Vrhovnog suda Damir Kos izlagao je o kaznenopravnom aspektu pranja novca i financiranja terorizma, odnosno o uklopljenosti toga  pojma u kazneno zakonodavstvo. Kos je tako naveo da je pojam pranja  novca relativno novi termin, te da je riječ o kaznenom djelu koje je neostvarivo bez prethodnog počinjenja kaznenih djela koja se smatraju  imovinskim deliktima, a kojima je motiv ostvarivanje koristi odnosno  dobiti. Sudac Kos naveo je, među ostalim, i postupanja kojima se ostvaruje prikrivanje nezakonitog podrijetla imovinske koristi, te naglasio kako ova vrsta kriminaliteta gubi nacionalne granice.

Dr. sc. Željko Mršić održao je izlaganje na temu "Zatvoreni krug kriminala i "prljavog novca" u odnosu na naznake optimizma u borbi protiv  toga zla", u kojem je pranje novca nazvao majkom kriminaliteta i naglasio kako svaka vrsta imovinskog kriminaliteta može imati veze s pranjem  novca. O knjizi odvjetnika Pavlovića kazao je da se radi o djelu vrsnog  stručnjaka praktičara i da svakome tko želi doznati nešto više o kriminalnim pojavama pranja novca, financiranja terorizma i proliferacija oružja  za masovno uništenje, ili se želi baviti suzbijanjem tih zala ne treba ništa  više od te knjige.

Mr. sc. Šime Pavlović, koji je još 1998. godine na jednom savjetovanju  održao predavanje o pranju novca, o čemu je napisao i prvi rad u Hrvatskoj na tu temu, objavljen u Hrvatskom ljetopisu, kazao je kako se za pisanje ove knjige odlučio sa željom da zaokruži svoja dosadašnja nastojanja i upozori na opasnosti koje prijete od navedenih kriminalnih aktivnosti. Ovom knjigom, odnosno komentarom Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, želio je zaokružiti navedenu materiju.  Unatoč velikim epitetima od strane recenzenata koji su sudjelovali na  jučerašnjoj promociji, a koji su knjigu nazvali draguljem u kruni i vrijednim znanstvenim radom, odvjetnik Pavlović je kazao da je za njega to  obična knjiga u kojoj je samo dao svoje viđenje ovoga novog Zakona koji  stupio na snagu 1. siječnja ove godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)