Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ABA LIGA Nazor: Očekujemo opasnost sa svih pozicija

09.11.2018. 09:58
ABA LIGA Nazor:  Očekujemo  opasnost  sa svih  pozicija


Gostovanja su zasad jedine oaze u pustinji dosadašnjeg dijela sezone, pa je Zadru večerašnji sraz na Višnjiku u 20 sati protiv Mege  Bemax jedinstvena prilika da ugrabe i prve domaće bodove ove sezone.  Prvi bi to domaći bodovi osim za igrače bili i za trenera Antu Nazora kojem je potpuno jasno koliko zamki donosi Mega predvođena Dejanom  Milojevićem. Potvrđuje to i pomalo neočekivan omjer 5-1 s kojim su  zauzeli drugo mjesto na ljestvici odmah iza neporažene C. zvezde. Uistinu neugodna momčad, prepuna talenta i atleticizma koja gaji fizičku  košarku s mnogo kontakta. Stoga je bitno sužen manevarski prostor za  greške i dekoncentraciju.
– Spremni očekujemo protivnika koji je zaista zahtjevan. Trošiti riječi o  Megi nije potrebno. Atraktivna i mlada momčad koja igra modernu  košarku i koja ima određenu plemenitost. Moramo maksimalno biti pripremljeni i odgovoriti na njihovu igru. Pogotovo u fizičkom dijelu gdje  očekujem nebrojeno puno kontakta i gdje moramo biti spremni kako  nas ne bi u tom segmentu izdominirali. Također moramo ući u pametne  posjede i pripaziti na izgubljene lopte koje će ovaj protivnik sigurno znati ozbiljnije kazniti nego što je to bio slučaj s Krkom u prošlom kolu – kazao je Nazor stavivši naglasak na izgubljene lopte. Treninzi su najbolji lijek za tu bolest, ali treba i vremena.
– Ovo je pravi test naših mogućnosti. Neke stvari još uvijek dorađujemo, pa možda neće sve izgledati najbolje. Nadam se da ćemo biti prije  svega produktivni i racionalni te da ćemo ovu utakmicu iskoristiti da ispravimo greške koje smo vidjeli u prethodnim utakmicama. Najbitnije  da oscilacije u igri smanjimo što je više moguće.
U sastavu Mege najveću pažnju zaslužuje 212 cm visoki Goga Bitadze.  Ovaj 19-godišnji Gruzijac je daleko najeksploatiraniji igrač Milojevićeve  momčadi s 20.8 poena i 9.5 skokova u prosjeku. Gađa uspješno trice (6- 16, 37.5%) i odlično brani obruč (2.3 blokade udijeli po utakmici).
– Svi znamo da je najopasniji Goga Bitadze, međutim iskustvo s Megom dosad u ABA ligi nas uči da im uvijek iskoči neki igrač iz drugog plana, s klupe, na kojeg se ne pripremaš inače. Tako da ne bih nekoga posebno apostrofirao već smo se pripremali na način da očekujemo opasnost sa svih pozicija. A zaista i prijeti… – pomalo u strepnji će Nazor  svjestan da je podignuto samopouzdanje njegove svlačionice nakon  pobjeda nad Krkom i Osijekom nešto na čemu se može, ali i ne mora  graditi optimizam.
– Povjerenje stožera i igrača se najbolje realizira kroz pobjede. Bili bi u  daleko težoj situaciji da smo izgubili posljednje utakmice. Opet ne smijemo ući u drugu krajnost što nam se dogodilo nakon one pobjede u Beogradu, pred nastup u Zagrebu. Tako da trebamo ostati čvrsto na zemlji i  kazati sami sebi da ove dvije pobjede na strani nisu ništa već samo ono  što smo bili dužni učiniti, jer bi bili u većim problemima da nismo – zaključio je trener Zadra.


Grant i Little poput "kaosa u  prometu"
Upitan za komentar o MVP-ju kola Luki Božiću i rezerviranosti Granta i Littlea odgovor je stigao u 'nazorovskom' stilu. Pomalo šaljivog, ali i poučnog trenera Zadra  imena i prezimena zasad ne interesiraju.
– Teško je naći neki zaključak i sud o nekom igraču na osnovi 15 dana i par utakmica. Božić je i lani bio na rubu da postane MVP lige. Što se tiče Littlea i Granta nije  sve onako kako se čini. Usporedio bih to s kaosom koji vlada Zadrom trenutno u prometu jer se na sve strane grade i popravljaju ceste. A zna se da ti ljudi rade da bi sve  sutra bilo bolje. Tako treba i gledati na našu situaciju. Ako smo ušli u neku havariju  s porazima i lošim igrama normalno je da i igrači upadnu u jednu krizu i osciliraju,  ali to ne znači da za dva tjedna neće biti obrnuto. Pokušavam sve sagledavati timski  u ovom trenutku i zaista me ne interesira ni ime ni prezime ni nešto što je bilo prije  već kao trener gledam ritam svoje momčadi i nastojim da budu što je moguće duže u  pravom ritmu – zaključio je Nazor.


Mega kao manekenka, ali draža je  supruga
Specifičnost kluba iz Srijemske Mitrovice je što funkcionira na potpuno drugačiji  način nego ostali klubovi u ligi. U rosteru su pretežito sve izrazito mladi, talentirani i  potentni igrači iz kojeg se već godinama profiliraju NBA igrače poput Nikole Jokića,  Rade Zagorca, Ivice Zubca… Za Nazora ustroj tog kluba i svrha koju u dugoročnom  smislu postižu u potpunosti odstupa od načina djelovanja ostalih klubova na ovim  prostorima.
– To je kao da me u privatnom životu pitate za neku atraktivnu manekenku… U  Megi igraju atraktivnu košarku, vodstvo je krenulo u nekom drugom smjeru i o košarci razmišlja na drugačiji način te momčad napreduje od prvoga dana u ABA ligi. Sustav funkcionira tako da igračima daje dodatnu vrijednost što se vidi kada odu u druge klubove – kazao je Nazor koji je na pitanje bi li volio biti s tom manekenkom, odnosno bi li u budućnosti volio voditi momčad kakva je Mega, odgovorio:
 – Kako ne bih volio biti ni s kim osim sa svojom suprugom, tako ne bih volio voditi  niti jednu drugu momčad osim Zadra.




Milojević: Ključ je u energiji i  agresivnoj obrani
Dejan Milojević, trener Mega Bemaxa, zna kako je to dobijati Zadar na Višnjiku,  iako mu prošla sezona definitivno nije ostala u lijepom sjećanju. Upisala je tada Mega oba poraza od Naglićevog Zadra te je svjestan da ga večeras očekuje težak zadatak kako bi došao i do šeste ovosezonske pobjede.
– Nemamo vremena za osvrtanje na poraz od Partizana, jer nas večeras očekuje  teško gostovanje protiv Zadra koji je nakon četiri poraza na početku vezao dvije pobjede na gostovanjima, protiv Partizana i Krke. Jako je bitno u utakmicu ući sa pravom energijom i agresivnom obranom. Ukoliko nametnemo našu igru, vjerujem da  možemo do pobjede koja bi puno značila za samopouzdanje mojeg mladog sastava.