Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Lukorancu Zlatku Franiću najviše državno odličje za darivatelje krvi

09.11.2018. 17:00
Lukorancu  Zlatku Franiću  najviše  državno  odličje za  darivatelje  krvi


Zlatko Franić, dobrovoljni darivatelj krvi iz Lukorana,  odlikovan je najvišim državnim odličjem za darivatelje koji su dali krv  više od stotinu puta.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je 25. i 26.  listopada odlikovanja „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske”  dobrovoljnim darivateljima krvi iz cijele Hrvatske koji su 2014. godine  imali više od stotinu (muškarci) i 75 (žene) davanja “za izniman, human i  domoljubni doprinos”.
– Zbog proceduralne pogreške odlikovanja nam nisu uručena 2014.  godine, ali, eto, propust je ispravljen. Ali za nas darivatelje počasti i  odličja ionako nisu toliko bitna jer nam je svima najvažnije da pomažemo i činimo dobro za one kojima je najpotrebnije, komentirao je  gospodin Franić, koji je dosad darovao krv 104 puta.
Još uvijek se živo sjeća prvog darivanja 6. travnja 1976. godine, kada se  kao maturant zadarske Tehničke škole odlučio na humani čin pomaganja. Godinama je, napominje, bio “slobodni strijelac”, nije se učlanio ni u  jedan aktiv, a posljednjih 20-ak godina priključio se darivateljima koji  djeluju u sklopu Udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata.
– Krv sam darivao u bolnici, na Odjelu za transfuziju, uvijek bih se odazivao na njihove pozive. I kao da je bilo jučer, sjećam se kada su me jednom nazvali i molili da hitno dođem jer je krv potrebna za majku i novorođenče. To su trenuci kad ni o čemu ne razmišljate, samo želite pomoći  toj ženi koja je devet mjeseci nosila bebu, a sada je njoj i djetetu ugrožen  život. Osjećaj da je tvoja krv nekome pomogla, da je možda spasila život,  jači je od bilo čega, kaže.
Volio bih, dodaje, da se aktivi dobrovoljnih darivatelja krvi pomlade,  jer njegova generacija uskoro više neće moći darivati krv. On se redovito  odaziva akcijama svoje Udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog  rata, ali i aktiva u Lukoranu, koji su pokrenuli članovi Udruge mladih Jarac.