Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Med, liker i aronija – mamci za zadarske kupce

09.11.2018. 13:01
Med, liker i aronija – mamci za zadarske kupce


Treći po redu ovogodišnji Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda "Dani sunca“" započeo je jučer na Narodnom trgu te će trajati do 10. studenog. 
Ovo je četrdeset i deveto izdanje "Dana sunca", kojega udruga Eko-Zadar organizira pod motom "Živjeti dobro".
Građanima su proizvode ponudili proizvođači iz Zadarske županije, ali i iz Splita, te srednje i istočne Hrvatske.
– Dolazimo iz okolice Slavonskog Broda te smo donijeli razne pčelarske proizvode – razne vrste meda, cvjetni prah, propolis, pelud, matičnu mliječ te med za imunitet. Osim toga imamo i aroniju, ali i brojne proizvode od povrća, rekao nam je Zdenko Veber, vlasnik OPG-a Slavica. Dodao je kako je cijela obitelj uključena u posao, ali kako još uvijek ne mogu živjeti isključivo od OPG-a. Ipak, priznaje kako s godinama raste potražnja za domaćim i ekološkim proizvodima čemu pomažu i sajmovi putem kojih prezentiraju i plasiraju proizvode. On već niz godina dolazi u Zadar te ima stalne kupce.
Isto je i s Markom Šmidom vlasnikom OPG-a Šmid iz Bjelovara koji je u Zadar donio predstaviti i prodati proizvode od aronije.
– Već šest godina bavimo se ekološkim uzgojem aronije, od koje proizvode hladno prešani sok, čaj, sušenu aroniju, aroniju u prahu te džem i vino. Aronija je dobra za podizanje imuniteta, za reguliranje tlaka, šećera, općenito za zdravlje, rekao nam je Šmid dodavši kako u Zadar dolazi dugi niz godina te sudjeluje na sajmovima. Kao najvažnije ističe povjerenje i kvalitetu proizvoda. On trenutno radi i živi od uzgoja aronije, dok je supruga profesorica, te tvrdi kako onaj tko želi raditi može živjeti od zemlje.
Svoje proizvode ponudili su još i PTO Nekić iz Biograda na Moru koji je donio meleme, ulja za njegu lica i tijela, te biljne kugle spavalice, OPG Mladen Jezidžić iz Zadra s medom i pčelinjim proizvodima, OPG „CD Raspović“ iz Zadra, koji ima likere, rakije, džemove medenjake i narancine, Drmić j.d.o.o. s likerima, džemom od bundeve i prirodnom kozmetikom. Pored njih iz Splita su došli Bokun d.o.o s proizvodima od bobičastog voća, vinom od šumskih kupina, sokovima i džemovima i sušenim gljivama, Socijalna zadruga Put iz Rijeke s prirodnim sirupima, pekmezima, ajvarima, ponudom zimnice i suvenirima od keramike, te OPG Slavica Veber iz Slavonskog Broda te OPG Šmid iz Bjelovara s proizvodima od aronije.
Sajam će biti otvoren od 8 do 20 sati, a 10. studenog od 8 do 14 sati.