Med, liker i aronija - mamci za zadarske kupce

Slika korisnika mkvanja
Na Narodnom trgu opet zasjali Dani sunca
Već šest godina bavimo se ekološkim uzgojem aronije, od koje proizvode hladno prešani sok, čaj, sušenu aroniju, aroniju u prahu te džem i vino. Aronija je dobra za podizanje imuniteta, za reguliranje tlaka, šećera, općenito za zdravlje, rekao je Šmid
Zvonko KUCELIN
Četrdeset i deveto izdanje "Dana sunca" kojega udruga Eko-Zadar organizira pod motom "Živjeti dobro"

Treći po redu ovogodišnji Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda "Dani sunca“" započeo je jučer na Narodnom trgu te će trajati do 10. studenog. 

Ovo je četrdeset i deveto izdanje "Dana sunca", kojega udruga Eko-Zadar organizira pod motom "Živjeti dobro".

Građanima su proizvode ponudili proizvođači iz Zadarske županije, ali i iz Splita, te srednje i istočne Hrvatske.

- Dolazimo iz okolice Slavonskog Broda te smo donijeli razne pčelarske proizvode - razne vrste meda, cvjetni prah, propolis, pelud, matičnu mliječ te med za imunitet. Osim toga imamo i aroniju, ali i brojne proizvode od povrća, rekao nam je Zdenko Veber, vlasnik OPG-a Slavica. Dodao je kako je cijela obitelj uključena u posao, ali kako još uvijek ne mogu živjeti isključivo od OPG-a. Ipak, priznaje kako s godinama raste potražnja za domaćim i ekološkim proizvodima čemu pomažu i sajmovi putem kojih prezentiraju i plasiraju proizvode. On već niz godina dolazi u Zadar te ima stalne kupce.

Isto je i s Markom Šmidom vlasnikom OPG-a Šmid iz Bjelovara koji je u Zadar donio predstaviti i prodati proizvode od aronije.

- Već šest godina bavimo se ekološkim uzgojem aronije, od koje proizvode hladno prešani sok, čaj, sušenu aroniju, aroniju u prahu te džem i vino. Aronija je dobra za podizanje imuniteta, za reguliranje tlaka, šećera, općenito za zdravlje, rekao nam je Šmid dodavši kako u Zadar dolazi dugi niz godina te sudjeluje na sajmovima. Kao najvažnije ističe povjerenje i kvalitetu proizvoda. On trenutno radi i živi od uzgoja aronije, dok je supruga profesorica, te tvrdi kako onaj tko želi raditi može živjeti od zemlje.

Svoje proizvode ponudili su još i PTO Nekić iz Biograda na Moru koji je donio meleme, ulja za njegu lica i tijela, te biljne kugle spavalice, OPG Mladen Jezidžić iz Zadra s medom i pčelinjim proizvodima, OPG „CD Raspović“ iz Zadra, koji ima likere, rakije, džemove medenjake i narancine, Drmić j.d.o.o. s likerima, džemom od bundeve i prirodnom kozmetikom. Pored njih iz Splita su došli Bokun d.o.o s proizvodima od bobičastog voća, vinom od šumskih kupina, sokovima i džemovima i sušenim gljivama, Socijalna zadruga Put iz Rijeke s prirodnim sirupima, pekmezima, ajvarima, ponudom zimnice i suvenirima od keramike, te OPG Slavica Veber iz Slavonskog Broda te OPG Šmid iz Bjelovara s proizvodima od aronije.

Sajam će biti otvoren od 8 do 20 sati, a 10. studenog od 8 do 14 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (4 glasova)