MEĐUNARODNA IZLOŽBA PTICA Jedinstvena prigoda za ljubitelje ptica i svih koji vole prirodu

Slika korisnika mkvanja
U Sukošanu 2. kup Jadrana Zadar 2018.
Na sukošanskoj izložbi u Dom mladeži "doletjelo" je čak 600 ptica i mutacija – kanarinci boje, kanarinci stasa, domestificirane egzote, egzotične ptice, europska fauna i mutacijem križanci, papige tigrice, papige tigrice boje, agapornis, australske papige i velike papige, forpus, papige, loriji, grlice
Velimir BRKIĆ
Sukošan voli ptice i rado ih prima u Dom mladeži

Sukošan postaje istinsko stožerno mjesto ptica Republike Hrvatske, dok Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar od 7. do 11. studenoga u Domu mladeži održava međunarodnu izložbu ptica pod nazivom  2. kup Jadrana Zadar 2018.

- Jučer i prekjučer, srijeda i četvrtak, bio je prijam i ocjenjivanje ptica,  kazao je predsjednik udruge Vremenko Maričić, uzgajivač ptica i  međunarodni sudac.

Svi oni koji bi voljeli vidjeti izložbu ptica, naučiti nešto novo ili jednostavno uživati uz milozvučne note ptica mogu to učiniti danas i sutra u subotu od 8 do 20 sati.

- U nedjelju je izložba otvorena do podne kad je dodjela nagrada i  svečanost zatvaranja, ističe Maričić koji je iz Kukljice na otoku Ugljanu.

Na sukošanskoj izložbi u Dom mladeži "doletjelo" je čak 600 ptica i  mutacija – kanarinci boje, kanarinci stasa, domestificirane egzote, egzotične ptice, europska fauna i mutacijem križanci, papige tigrice, papige tigrice boje, agapornis, australske papige i velike papige, forpus,  papige, loriji, grlice.

Tradicija stara 43 godine

Ptice izlažu udruge iz Našica, Zagreba, Splita, Dubrovnika, Osijeka,  Raba, Šibenika i Zadra, nabrojio je Nediljko Kovačević, dopredsjednik  Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar ima čak 43-godišnju tradiciju djelovanja i rada.

Sponzori izložbe su Općina Sukošan i Turistička zajednica te Zadarska županija, Grad Zadar, restoran Bonaca Sukošan i drugi.

- Osim uzgajivači ptica nagrade će dobiti i učenici Osnovne škole Sukošan i područne škole u Debeljaku te Dječjeg vrtića Zlatna lučica za  najbolje literarne radovi na temu ptica, reći će Kovačević.

Pritom dodaje kako međunarodnu izložbu ptica organiziraju u Sukošanu kako bi i u manjim mjestima zadarskog kraja pokazali sav taj  ptičji svijet.

- Za ljubitelje ptica, ali i sve koji vole prirodu, ovo je jedinstvena prigoda da se upoznaju s vrstama egzota, kanarinaca, ptica fauna Europe,  papiga i križanaca, čarobnim svijetom ptica, naglasio je Kovačević.

Pice su izgleda pronašle svoje leglo i stanište u Sukošanu, protekle  godine je školskoj dvorani održano jubilarno 40. Ornitološko prvenstvo  Hrvatske - Zadar 2017. gdje je bilo izloženo oko 1.400 ptica i mutacija,   a na najvećem ptičjem festivalu u ovom dijelu Europe sudjelovalo je 19  hrvatskih udruga uzgajivača i točno 99 izlagača.

Rezultati na svjetskoj razini

- Prošlogodišnje prvenstvo Hrvatske u Sukošanu, doživjelo je veliki  uspjeh i izuzetni interes publike, ponosno će Kovačević.

U zadarskoj udruzi je aktivno oko 30 članova koji se natječu u svim  priznatim ornitološkim kategorijama, ali ipak su najzastupljeniji kanarinci.

- Iz godine u godinu, sve smo uspješniji. Po broju osvojenih medalja  na natjecanjima diljem Hrvatske i Europe, naša udruga napreduje, poručio je Maričić.

Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar dokazala je da se i s malo sredstava i puno truda i rada mogu postizati vrhunski rezultati na svjetskoj  razini.

- Nadamo se da će uspjesi naših članova potaknuti što veći broj ljubitelja ptica i prirode da se počnu baviti uzgojem ili zaštitom ptica te  da će nam se pridružiti u radu udrugu, zaključio je Vremenko Maričić.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)