Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

MEĐUNARODNA IZLOŽBA PTICA Jedinstvena prigoda za ljubitelje ptica i svih koji vole prirodu

09.11.2018. 17:30
MEĐUNARODNA IZLOŽBA PTICA Jedinstvena  prigoda za  ljubitelje ptica i  svih koji vole  prirodu


Sukošan postaje istinsko stožerno mjesto ptica Republike Hrvatske, dok Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar od 7. do 11. studenoga u Domu mladeži održava međunarodnu izložbu ptica pod nazivom  2. kup Jadrana Zadar 2018.
– Jučer i prekjučer, srijeda i četvrtak, bio je prijam i ocjenjivanje ptica,  kazao je predsjednik udruge Vremenko Maričić, uzgajivač ptica i  međunarodni sudac.
Svi oni koji bi voljeli vidjeti izložbu ptica, naučiti nešto novo ili jednostavno uživati uz milozvučne note ptica mogu to učiniti danas i sutra u subotu od 8 do 20 sati.
– U nedjelju je izložba otvorena do podne kad je dodjela nagrada i  svečanost zatvaranja, ističe Maričić koji je iz Kukljice na otoku Ugljanu.
Na sukošanskoj izložbi u Dom mladeži "doletjelo" je čak 600 ptica i  mutacija – kanarinci boje, kanarinci stasa, domestificirane egzote, egzotične ptice, europska fauna i mutacijem križanci, papige tigrice, papige tigrice boje, agapornis, australske papige i velike papige, forpus,  papige, loriji, grlice.


Tradicija stara 43 godine
Ptice izlažu udruge iz Našica, Zagreba, Splita, Dubrovnika, Osijeka,  Raba, Šibenika i Zadra, nabrojio je Nediljko Kovačević, dopredsjednik  Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar ima čak 43-godišnju tradiciju djelovanja i rada.
Sponzori izložbe su Općina Sukošan i Turistička zajednica te Zadarska županija, Grad Zadar, restoran Bonaca Sukošan i drugi.
– Osim uzgajivači ptica nagrade će dobiti i učenici Osnovne škole Sukošan i područne škole u Debeljaku te Dječjeg vrtića Zlatna lučica za  najbolje literarne radovi na temu ptica, reći će Kovačević.
Pritom dodaje kako međunarodnu izložbu ptica organiziraju u Sukošanu kako bi i u manjim mjestima zadarskog kraja pokazali sav taj  ptičji svijet.
– Za ljubitelje ptica, ali i sve koji vole prirodu, ovo je jedinstvena prigoda da se upoznaju s vrstama egzota, kanarinaca, ptica fauna Europe,  papiga i križanaca, čarobnim svijetom ptica, naglasio je Kovačević.
Pice su izgleda pronašle svoje leglo i stanište u Sukošanu, protekle  godine je školskoj dvorani održano jubilarno 40. Ornitološko prvenstvo  Hrvatske – Zadar 2017. gdje je bilo izloženo oko 1.400 ptica i mutacija,   a na najvećem ptičjem festivalu u ovom dijelu Europe sudjelovalo je 19  hrvatskih udruga uzgajivača i točno 99 izlagača.


Rezultati na svjetskoj razini
– Prošlogodišnje prvenstvo Hrvatske u Sukošanu, doživjelo je veliki  uspjeh i izuzetni interes publike, ponosno će Kovačević.
U zadarskoj udruzi je aktivno oko 30 članova koji se natječu u svim  priznatim ornitološkim kategorijama, ali ipak su najzastupljeniji kanarinci.
– Iz godine u godinu, sve smo uspješniji. Po broju osvojenih medalja  na natjecanjima diljem Hrvatske i Europe, naša udruga napreduje, poručio je Maričić.
Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar dokazala je da se i s malo sredstava i puno truda i rada mogu postizati vrhunski rezultati na svjetskoj  razini.
– Nadamo se da će uspjesi naših članova potaknuti što veći broj ljubitelja ptica i prirode da se počnu baviti uzgojem ili zaštitom ptica te  da će nam se pridružiti u radu udrugu, zaključio je Vremenko Maričić.