Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NIN – ZADAR Atraktivna ruta, odabrano društvo i 400 natjecatelja

09.11.2018. 10:20
NIN – ZADAR Atraktivna  ruta, odabrano  društvo i 400  natjecatelja


Dođite trčati. I dođite bodriti trkače – rekla je u najavi polumaratona Nin – Zadar Branka Mijolović, dopredsjednica AŠK Zadar i članica Upravnog odbora utrke.
A legendarna utrka, koja je na rasporedu u subotu 17. studenoga, utemeljena je daleke 1983. godine. Idejni pokretač bio je Miloš Medić, sa suradnicima Nebojšom Belićem, Darkom Kilijanom, Nikicom Simićem i  Vinkom Kričkom. Na prvom izdanju bilo je 42 trkača. Danas?
– Danas, odnosno na dan utrke će ih biti 399. Mogli je biti i mnogo  više, ali smo radi tehničkih razloga, zatvorili prijave krajem listopada –  kazao je Milan Mandić direktor utrke.
Skoro 35 godina nije se mijenjala forma utrke, trčalo se oko 17.5 km.  No, promjenom cesta, raskrižja i prometa po Zadru, distanca je narasla  do 20 km. Skoro kao trasa za polumaraton. I logičan potez bio je "stvaranje" polumaratona.
– Kreirali smo novu stazu trčanja, koja zadnjih šest kilometara kroz Zadar ide uz šetnicu.
Inače na ovu utrku stiže 18 većih timova, iz različitih atletskih klubova,  triatlon klubova, škola trčanja, sportskih udruga pa i iz škola. Manjih timova ima barem još toliko.
– Ovaj put nam dolaze trkači iz sedam zemalja, a valja izdvojiti nastup  aktualne svjetske prvakinje ma ultra maratonu (100 km), Nikoline Šuštić  Stanković. Imamo i aktualnog hrvatskog rekordera u polumaratonu Dragu Paripovića, prvake Bosne i Hercegovine u maratonu i polumaratonu,  pobjednika Zagrebačkog polumaratona, reprezentativce Hrvatske te ostalih zemalja. Nastupit će i Zadrani Iva Perinić i Danijel Filić koji su sudjelovali na Ironmanu, Sanja Marušić koja je nastupila na maratonu u  New Yorku, Lily Mišlov koja je nastupila u Ateni, a najavljen je i dolazak  Dejana Patrčevića, Ironman rekordera. U svakom slučaju okupili smo  dobro društvo – dodao je Mandić.


Zadarska petica
Na listi prijavljenih za polumaraton je 327 trkača, od čega je 116 žena i 211  muškaraca. No, u isto vrijeme će se održati i "Zadarska petica", utrka za građane na  kojoj će nastupiti 72 natjecatelja.
 


Utrka je dobra koliko su dobri volonteri
… objasnio je direktor utrke, napomenuvši da očekuje 100-tinjak volontera.
– Za sada ih imamo 80-ak, a vjerujem da ćemo do početka utrke broj doći do 100. Toliko nam je dovoljno da na najbolji mogući način odradimo ovu utrku.