NJEMAČKI HUMANITARCI: Bračni par Nurnberger darovao vrijednu donaciju Psihijatrijskoj bolnici Ugljan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika bkupcak
U funkciji nova kuhinja
Autor: 
Riječ je o jako dobro opremljenoj i suvremenoj kuhinji kapaciteta oko tisuću obroka dnevno. U opremanju kuhinje i ovoga puta je pomogao bračni par humanitaraca iz Njemačke koji su prikupili više od 500 komada odjelnih i blagovaonskih sjedalica te kuhinjsko posuđe, a prije toga bolnici su donirali i sanitetsko vozilo
Psihijatrijska bolnica Ugljan

Nova zgrada kuhinje u cijelosti je završena i stavljena u funkciju prije otprilike mjesec dana. Riječ je o doista jako dobro opremljenoj i suvremenoj kuhinji kapaciteta oko tisuću obroka dnevno. U opremanju kuhinje nam je i ovoga puta pomogao poznati donator i humanitarac Manfred Nurnberger sa svojim partnerima iz Njemačke koji se potrudio prikupiti više od 500 komada odjelnih i blagovaonskih stolica te kuhinjsko posuđe, a prije toga nam je donirao i sanitetsko vozilo. Ova donacija doista nam je došla baš u pravo vrijeme. Moram spomenuti da nam je nadavno i hotel Kolovare donirao i 130 stolica koje su svoje mjesto našle u našoj svečanoj dvorani u zgradi Centra za rehabilitaciju - rekao je doc.dr.sc. Mladen Mavar ravnatelj Psihijatrijske bolnice na Ugljanu dodajući, kako još ima nekoliko značajnih projekata koji su pred raelizacijom.

Dobitnici državne nagrade

Inače, bračni par Marion i Manfred Nurnberger kao veliki humanitarci, čak su dobitnici i državne nagrade Savezne Republike Njemačke upravo zbog velike i višegodišnje humanitarne pomoći Hrvatskoj, pa su tako zajedno sa svojim njemačkim prijateljima više puta pomagali ovu zdravstvenu ustanovu koja ima bogato iskustvo i tradiciju u provođenju zdravstvene zaštite psihičkog zdravlja ljudi.

Bolnica je podsjećamo, smještena na jednoj od najljepših lokacija, a njezina ukupna površina je 141.648 m2. Kroz sve etape liječenja može obuhvatiti i do 483 osobe dnevno, a s kapacitetom od 483 kreveta, tijekom jedne godine, liječenjem prosječno bude obuhvaćeno oko 1.070 pacijenata.

- Što se tiče samih smještajnih kapaciteta to je dovoljno i to ne samo za naše područje, već i šire. Naime, posljednjih se godina puno promijenila i percepcija javnosti o duševnim bolesnicima i to više nije onako kako je bilo prije. Medicina napreduje iz dana u dan. Ima puno novih lijekova koji pomažu psihičkim bolesnicima, pa je i period recidiva sve dulji. Uloga obitelji se također, puno promijenila i sada, pacijenti ostaju u obitelji i pod terapijom mogu normalno funcionirati tako da primjerice, u našem domskom odjelu čiji smještaj financira resorno Ministarstvo imamo trenutačno 33 korisnika - dodao je doc.dr.sc. Mladen Mavar.

Krajnji cilj uvijek je resocjalizacija

U liječenju pacijenata osim lijekovima, psihofarmakoterapije, u Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu imaju i individualne, grupne psihoterapije te socioterapije u užem i širem smislu, a sve sa svrhom da se ljudima omogući da, uz liječenje, ostanu u doticaju s vanjskim svijetom jer je krajnji cilj uvijek resocijalizacija bolesnika odnosno, povratak u obitelj, na radno mjesto i u društvo kao aktivni, ravnopravni i kompetativni član.

Liječnici su u stalnom dežurstvu 0-24 sata i rade u smjenama. Zaposleno je ukupno 300 djelatnika od kojih su 209 djelatnici medicinske struke i zdravstveni suradnici. Zaposleno je 13 liječnika specijalista-psihijatara i 108 medicinskih sestara i tehničara. Liječenje se provodi i kroz odjel dnevne bolnice, koja ima kapacitet od 20 sjedalica. U dnevnoj bolnici zaposlen je liječnik specijalist- psihijatar i medicinska sestra. Medicinski odjeli rade u tri smjene tijekom 24 sata. Psihijatrijska bolnica Ugljan podsjećamo, paviljonskog je tipa i u šest samostojećih objekata smješteno je 12 odjela i dnevna bolnica.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1.3 (3 glasova)