Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odbijeni zahtjevi Daruvarca za izuzećem zadarskog suda i četvero sudaca

09.11.2018. 11:08
Odbijeni zahtjevi  Daruvarca za  izuzećem  zadarskog suda i  četvero sudaca


Odbačeni su svi zahtjevi Andreja Korljana, odvjetnika Darka Kovačevića zvanog Daruvarac (31), zbog kojih je mu je 11. listopada  odgođen početak suđenja zbog prijetnje smrću i nanošenja teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj Zadranki. Daruvarac će na optuženičku klupu sjesti već idući tjedan, u utorak 13. listopada, a kako doznajemo od  Denisa Klarendića, glasnogovornika Općinskog suda u Zadru, sudac  Tomislav Šimić ročišta mu je zakazao i 15. te 16. listopada.
Korljan je pred sam početak glavne rasprave sucu Tomislavu Šimiću  uručio tri zahtjeva – za izuzećem zadarskog Općinskog suda i premještanjem suđenja na mjesno nadležni sud u Šibeniku te za izuzećem četvero  zadarskih sudaca i to za njegovim izuzećem kao raspravnog suca, predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov, njezine zamjenice Ivane  Klišmanić te predsjednika Županijskog suda u Zadru Borisa Babića.


Neosnovani zahtjevi
Vrhovni sud odbacio je zahtjev za izuzećem Općinskog suda u Zadru i  predsjednika zadarskog Županijskog suda Borisa Babića. Babić kao nadležni za izuzeće sutkinje Mišlov, potom je odbacio zahtjev za njezino  izuzeće, a sutkinja Mišlov odbacila je zahtjev za izuzećem suca Šimića i  sutkinje Klišmanić. Svi zahtjevi odbačeni su zbog neosnovanosti, a podsjetimo, Korljan ih je obrazložio sumnjom u nepristrano i objektivno  suđenje njegovu branjeniku zbog atmosfere javnog linča koji su po njegovu mišljenju prouzročili mediji izvještavajući o događaju. Kazao je kako je njegov branjenik u medijima nazivan monstrumom, kretenom i  manijakom te da su održavani i prosvjedi u Zadru zbog čega, po njegovom mišljenju. egzistira  bojazan da suci zadarskog suda neće moći nepristrano i objektivno suditi u tom predmetu. Izuzeće suca Šimića temeljio je na tvrdnji da je on 11. rujna u 11 sati, prije nego je njegov branjenik dobio potvrdu o potvrđivanju optužnice i znao da je upravo sucu  Šimiću  dodijeljen spis, došao u njegovu zatvorsku ćeliju i pred pravosudnim policajcem i dvoje njegovih cimera mu rekao da ni slučajno on ili  njegov odvjetnik ne traže odgodu suđenja. Korljan je kazao kako je to  kod Kovačevića izazvalo bojazan u priliku za pošteno suđenje, a potom  je zatražio i izuzeće predsjednice Općinskog suda koja treba donijeti  odluku o Šimićevu izuzeću. Babićevo izuzeće potkrijepio je činjenicom  da on odlučuje o izuzeću sutkinje Mišlov i njezine zamjenice Klišmanić u  slučaju da Mišlov bude izuzeta.


Sudac mu ušao u ćeliju
Šimić je na te zahtjeve promptno reagirao decidirano odbacujući  sumnju u pristranost zbog medijskih izvještaja i napisa. Ustvrdio je kako  se za slučaj zainteresirala cijela Hrvatska te da su mediji izvještavali na  nacionalnoj razini, što bi onda značilo da niti jedan sud u Hrvatskoj ne  bi mogao suditi u ovom slučaju. Svoj odlazak u zatvor obrazložio je  činjenicom što je on bio određen kao sudac nadležan za obilazak svih  koji se nalaze u istražnom zatvoru pa tako i okrivljenika u ovom slučaju.  Istaknuo je kako je neistinito da se on na spomenuti način obratio okrivljeniku te zaključio kako je riječ o očitoj zlouporabi procesnih prava  obrane s ciljem opstrukcije kaznenog postupka i donošenja prvostupanjske presude do 14. prosinca, kada istječe mjera obaveznog zadržavanja u pritvoru za optuženog. No ipak, morao je odgoditi ročište  kako bi Vrhovni sud donio svoj pravorijek. A on je stigao za manje od  mjesec dana upravo zbog činjenice da bi Daruvarac mogao na slobodu  ukoliko mu nepravomoćna presuda ne bude izrečena do 14. prosinca.
Prvo ročište zakazano za utorak, međutim, moglo bi proći bez  oštećenice koja će iz zagrebačke Dubrave, gdje joj je prekjučer, u srijedu,  operiran nos, biti otpuštena tek 15. studenog. Djevojci je  u brutalnom  premlaćivanju tijekom kojeg joj je optuženik zadao više udaraca šakom i  nogom u predio glave, potpuno smrskana nosna kost. Prvi put operirana  je odmah nakon nemilog događaja u zadarskoj bolnici. Operacija je trajala gotovo četiri sata, no zbog otekline tada nije bilo moguće u cijelosti  sanirati svu štetu koja joj je učinjena. Pred njom je još jedna operacija,  ona estetska, budući da joj ožiljak ni u ovom zahvatu nije bilo moguće  ukloniti.




Glavom joj udarao o umivaonik
Općinsko državno odvjetništvo protiv Darka Kovačevića zvanog Daruvarac podnijelo je optužnicu zbog  počinjenja  kaznenog djela protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom i kaznenog djela protiv osobne slobode prijetnjom.
Na teret mu se stavlja da je 28. svibnja 2018., nakon što je u ugostiteljski objekt  Chill out donio ručnu bombu, u cilju da ustraši 18-godišnju oštećenicu, zaprijetio joj  da ako ga prijavi policiji će biti u zatvoru, ali kad izađe da će ubiti nju i njezinu obitelj, što je kod oštećenice  izazvalo strah i uznemirenost.
Tereti ga se da je 13. lipnja 2018. oko 21 sat, kad je oštećenica došla u  kafić,  udario je rukom u potiljak i za njom otišao u toalet optužujući je za varanje, te u  namjeri da je teško tjelesno ozlijedi, počeo je udarati šakama po glavi, a kad je ona  pobjegla u drugi toalet, ušao je za njom i udarao je šakama u glavu, a potom je uhvatio rukama za glavu i  nekoliko puta njenom glavom udario o umivaonik. Oštećenica je potom  pobjegla u ugostiteljski objekt, a okrivljenik je, tereti ga se, u dva navrata  uhvatio oštećenicu za kosu i bacio na pod te ju više puta udario nogom u  tijelo i  glavu nanijevši joj teške tjelesne ozljede.