Žman, Brbinj i Sali, tri su mjesta u kojima su ove godine uljare otvorila svoja vrata. Prije pet godina, šest uljara je bilo u pogonu, osim ove tri nabrojene. Još se te 2013. godine moglo preraditi maslinovo ulje u Solinama, Božavi i Savru. Godine prevrtljive, bilo je i takvih, više uroda u Solinama, mjestu sa pedesetak žitelja nego u Salima, glavnom općinskom središtu s preko 650 stalnih stanovnika. Odnosno, ako je na „zmorcu“ bila dobra godina, južni dio Dugog otoka bio bi sa maslinovim plodom podbacio i obrnuto.
Ovaj puta. posjetili smo namoderniju i najveću dugootočku uljaru u Salima naziva Zlatna kap u vlasništvu Šime Filipija, nekadašnjeg profeionalnog boksača. Inače, obitelj Filipi poznata je boksačka, športska, ribarska i turistička obitelj. Braća Bepo i Toni profesionalni su boksači i reprezentativci, nositelji zlatnih medalja i zlatnih rukavica. Današnji vlasnik 28. godišnji Šime Filipi, uspješan hrvatski reprezentativac u super teškoj kategoriji morao je već u naboljim mladenačkim godinama u 22. godini zbog ozlijede ramena prekinuti svoju športsko-boksačku karijeru. Sa svojih dvadeset i tri godine Šime je te 2013. godine postao najmlađi uljar na području Lijepa naše.
Projekt cijele obitelji
I dok zapažamo u uljari rad, red i disciplinu, ponos, gostoljubivost pa i lepršavost, upitali smo Šimu kako se odlučio za otvaranje uljare na Dugom otoku, uz pet koliko ih je tog momenta prerađivalo maslinovo ulje. Poznavajući još činjenicu, kako je agilni Dragan Ramov, poznati maslinar i uljar bio prisiljen sa svojim modernim uljarskim postrojenjem preseliti pogon u Stankovce, jer uljarske godine su varljive a pogotovo na otocima.
Trebao sam alternativu mojoj strasti, ljubavi, hobiju, profesionalizmu, boksu koji je okupirao moju obitelj. Nas tri brata svi boksači a i otac Marko je športaš, ribar, maslinar, brodar… Naši roditelji majka Marija i već spomenuti otac Marko usadili su nama djeci ljubav prema okruženju u kojemu živimo te nas od najranije dobi odgajali u zajedništvu. Ljubav prema maslini gaji se u obitelji Filipi već stoljećima i logično je kako smo tu ljubav nastojali nastaviti i dalje, ozbiljnije, profesionalnije, baveći se maslinama, maslinovim uljem i preradom maslinovog ploda. Otvaranje uljare zajednički je projekt bio cijele obitelji. I ne može se riječima opisati veselje koje je vladalo među nama ukućanima pri realizaciji našeg zamišljenog projekta. A tek koje je veselje vladalo u Vojvodini u obitelji moje none Tereze sa mamine strane!. Čim su doznali kako otvaramo novu uljaru krenula je promidžba dugootočkog ulja naziva Zlatna kap.
Naime, ne samo da je za obitelj Filipi stablo masline sveto, već su poput svetaca i njihovi gosti koje odavnina primaju u njihov dom.
Priča stara dvije tisuće godina
Pa zar ima nešto ljepše nego kada strancima poklonite otočno ulje s pričom starom dvije tisuće godina. Također, ribarsko smo obitelj, što znači naše goste možemo častiti sa dobrim i friškim bokunima, jer držimo se one devize, „mund reklame“. Odnosno, samo zadovoljan gost je dobar gost. Da je to tako, potvrđuje i podatak da su nam gosti postali poput obitelji, uvijek se nanovo vraćaju.
Razmišljajući da se na otoku može živjeti od turizma, poljoprivrede i ribarstva, otvarajući mini uljaru, Šime se odlučio iz Zadra preseliti na Dugi otok. No, kako s ponosom tvrdi oko odluke i odabira pogona uljare, pomogle mu je zemunička obitelj Renata Pinčića, vlasnici uljare, kapaciteta prerade 200 kilograma na sat. Kod njih je Šime proveo tjedan dana na obuci. Međutim, u samom početku, saljska obitelj Filipi je također mislila u svoje prostorije ugraditi mini uljaru poput one u Zemuniku. Na koncu je ipak prevladalo mišljenje da se nabavi veći pogon, te su kupili tip uljare OLIO MIO 500 Cultivar. Naime, radi se o suvremenoj tehnologije hladne prerade, o tipu dvofazne uljare, što znači kako sam pogon odvaja ulje od vode i komine (trkulade).
Otpadnih voda nema, istaknut će dobro raspoloženi vlasnik Šime, pojašnjavajući nam sam pogon i proces eko uljare, koja se sastoji od perilice, mlina, miješalica, decantera. Uz to su i moćne 3 miješalice nosivosti po 300 kilograma. Za dodatnu filtraciju koristi se separator ukoliko mušterija inzistira na tome. Od komine proizvode eko gnojivo.
Saljska uljara Zlatna kap maslinarima omogućuje besplatan prijevoz svojih plodova kao i dostavu maslinovog ulja na kućnu adresu.
Za godišnju plaću treba preraditi dvadeset vagona
Čim se spomene prezime Filipi na Dugom otoku, Saljane i osale Dugootočane asocira na obitelj trojica zlatnih boksača: Šimu, Bepa i Tonija. Je li se može na Dugom otoku živjeti od prizvodnje maslinovog ploda pitamo Šimu?. Teško, jer od pet maslinarskih godina tri godine je plod dugootočkih maslina pobacio. Prvu godinu 2013., uz trojicu radnika preradili smo trideset vagona maslina što je bilo rentabilno. Ali slijede gladne godine, 2014. ništa, 2015. šesnaest vagona, 2016. dvadeset vagona, prošle godine 12 vagona. Ova 2018. je odlična i preradit će se otprilike kao i prve godine, oko tridesetak vagona. Za ostvariti prosječnu godišnju plaću potrebno je preraditi preko dvadesetak vagona maslinovog ploda. U velikom sam minusu, ali spašavaju nas ostale djelanosti, ribarstvo, hortikultura i normalno turizam.
najnovije
najčitanije
INFOteka turizma
PROMIDŽBENI ADUTI
KADIJA: Već godinama potičemo projekte usmjerene na razvoj proizvoda posebnih interesa
Županija
nesrazmjer
Na Viru ima 4.647 osoba s prijavljenim prebivalištem
Hrvatska
DIP
Danas u ponoć istječe rok za kandidature, očekuje se prilična gužva na Markovom trgu
Scena
Christopher Nolan
Nakon osvojenih Oscara, slavni redatelj dobit će i vitešku titulu
Crna Kronika
KRAĐE
U Radovinu ukrao moto-kultivator s priključkom, u Zadru otuđen parfem i kozmetički preparati
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE