Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ŠIME FILIPI Od profesionalnog boksača do najmlađeg hrvatskog uljara

09.11.2018. 17:30
ŠIME FILIPI Od  profesionalnog  boksača do  najmlađeg  hrvatskog uljara


Žman, Brbinj i Sali, tri su mjesta u kojima su ove godine uljare  otvorila svoja vrata. Prije pet godina, šest uljara je bilo u pogonu, osim  ove tri nabrojene. Još se te 2013. godine moglo preraditi maslinovo ulje   u Solinama, Božavi i Savru. Godine prevrtljive, bilo je i takvih, više uroda u Solinama, mjestu sa pedesetak žitelja nego u Salima, glavnom  općinskom središtu s preko 650 stalnih stanovnika. Odnosno, ako je na  „zmorcu“ bila dobra godina, južni dio Dugog otoka bio bi sa maslinovim plodom podbacio i obrnuto.
Ovaj puta. posjetili smo namoderniju i najveću dugootočku uljaru u  Salima naziva Zlatna kap u vlasništvu Šime Filipija, nekadašnjeg profeionalnog boksača. Inače, obitelj Filipi poznata je boksačka, športska,  ribarska i turistička obitelj. Braća Bepo i Toni profesionalni su boksači i  reprezentativci, nositelji zlatnih medalja i zlatnih rukavica. Današnji  vlasnik 28. godišnji  Šime Filipi, uspješan hrvatski reprezentativac u super teškoj kategoriji  morao je već u naboljim mladenačkim godinama u  22. godini zbog ozlijede ramena prekinuti svoju športsko-boksačku karijeru. Sa svojih dvadeset i tri godine Šime je te 2013. godine postao  najmlađi uljar na području Lijepa naše.


Projekt cijele obitelji
I dok zapažamo u uljari rad, red i disciplinu, ponos, gostoljubivost pa  i lepršavost, upitali smo Šimu kako se odlučio za otvaranje uljare na  Dugom otoku, uz pet koliko ih je tog momenta prerađivalo maslinovo  ulje. Poznavajući još činjenicu, kako je agilni Dragan Ramov, poznati  maslinar i uljar bio prisiljen sa svojim modernim uljarskim postrojenjem preseliti pogon u Stankovce, jer uljarske godine su varljive a pogotovo na otocima. 
Trebao sam alternativu mojoj strasti, ljubavi, hobiju, profesionalizmu, boksu koji je okupirao moju obitelj. Nas tri brata svi boksači a i  otac Marko je športaš, ribar, maslinar, brodar… Naši roditelji majka Marija i već spomenuti otac Marko usadili su nama djeci ljubav prema  okruženju u kojemu živimo te nas od najranije dobi odgajali u zajedništvu. Ljubav prema maslini gaji se u obitelji Filipi već stoljećima i logično je kako smo tu ljubav nastojali nastaviti i dalje, ozbiljnije, profesionalnije, baveći se maslinama, maslinovim uljem i preradom maslinovog ploda. Otvaranje uljare zajednički je projekt bio cijele obitelji. I  ne može se riječima opisati veselje koje je vladalo među nama  ukućanima pri realizaciji našeg zamišljenog projekta. A tek koje je veselje vladalo u Vojvodini u obitelji moje none Tereze sa mamine strane!.  Čim su doznali kako otvaramo novu uljaru krenula je promidžba dugootočkog ulja naziva Zlatna kap.  
 Naime, ne samo da  je za obitelj Filipi stablo masline sveto, već su poput svetaca i njihovi gosti koje odavnina primaju u njihov dom.


Priča stara dvije tisuće godina
Pa zar ima nešto ljepše nego kada strancima poklonite otočno ulje s  pričom starom dvije tisuće godina. Također, ribarsko smo obitelj, što  znači naše goste možemo častiti sa dobrim i friškim bokunima, jer  držimo se one devize, „mund reklame“. Odnosno, samo zadovoljan gost je dobar gost. Da je to tako, potvrđuje i podatak da su nam gosti postali poput obitelji, uvijek se nanovo vraćaju.
Razmišljajući da se na  otoku može živjeti od turizma, poljoprivrede i  ribarstva, otvarajući mini uljaru, Šime se odlučio iz Zadra preseliti na  Dugi otok.  No, kako s ponosom tvrdi oko odluke i odabira pogona uljare, pomogle mu je zemunička obitelj Renata Pinčića, vlasnici uljare, kapaciteta prerade 200 kilograma na sat. Kod njih je Šime proveo tjedan  dana na obuci. Međutim, u samom početku, saljska obitelj Filipi je također mislila u svoje prostorije ugraditi mini uljaru poput one u Zemuniku.  Na koncu je ipak prevladalo mišljenje da se nabavi veći pogon, te  su kupili tip uljare OLIO MIO 500 Cultivar. Naime, radi se o suvremenoj  tehnologije hladne prerade, o tipu dvofazne uljare, što znači kako sam  pogon odvaja ulje od vode i komine (trkulade).
Otpadnih voda nema, istaknut će dobro raspoloženi vlasnik Šime,  pojašnjavajući nam sam pogon i proces  eko uljare, koja se sastoji od  perilice, mlina, miješalica, decantera. Uz to su i moćne 3 miješalice nosivosti po 300 kilograma. Za dodatnu filtraciju koristi se separator ukoliko mušterija inzistira na tome. Od komine proizvode eko gnojivo.
Saljska uljara Zlatna kap  maslinarima omogućuje besplatan prijevoz  svojih plodova kao i dostavu maslinovog ulja na kućnu adresu.




Za godišnju plaću treba preraditi  dvadeset vagona
Čim se spomene prezime Filipi na Dugom otoku,  Saljane i osale Dugootočane asocira na obitelj trojica zlatnih boksača: Šimu, Bepa i Tonija.  Je li se može na Dugom otoku živjeti od prizvodnje maslinovog ploda pitamo Šimu?. Teško, jer od pet maslinarskih godina tri godine je  plod dugootočkih maslina pobacio. Prvu godinu 2013., uz trojicu radnika preradili smo trideset vagona maslina što je bilo rentabilno. Ali slijede gladne godine, 2014. ništa, 2015. šesnaest vagona, 2016. dvadeset  vagona, prošle godine 12 vagona. Ova 2018. je odlična i preradit će se  otprilike kao i prve godine, oko tridesetak vagona. Za ostvariti prosječnu godišnju plaću potrebno je preraditi preko dvadesetak vagona  maslinovog ploda. U velikom sam minusu, ali spašavaju nas ostale djelanosti, ribarstvo, hortikultura i normalno turizam.