Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

TUŽBA ZA KLEVETU Sinovčić: Jeste li bili s dvije cure u tom stanu?

09.11.2018. 10:08
TUŽBA ZA KLEVETU Sinovčić: Jeste  li bili s dvije  cure u tom  stanu?


Na Općinskom sudu nu Zadru jučer je nastavljeno suđenje  Renu Sinovčiću kojega je gradski vijećnik Antun Novoselović tužio za  klevetu nakon što ga je Sinovčić 2014. godine na sjednici Gradskog vijeća  opružio za silovanje samohrane majke. Rasprava je jučer bila burna jer  se Sinovčić, nakon višekratnih izostanaka, jučer pojavio na sudu, pa je  sudac Ante Bačić često morao prekidati svađu između njega i Novoselovića.
Naime, nakon duge četiri godine suđenja, ovo je prva rasprava na kojoj je Sinovčić iznio detalje navodnog kaznenog djela za koje je javno  prozvao Novoselovića, te mu postavljao pitanja tvrdeći kako on ima i  svjedoke da se ovo dogodilo. Nikoga, međutim, ni jučer nije predložio te  će se u prosincu znati kakav će biti epilog slučaja dugog četiri godine.
Sinovčić se branio sam, a Novoselovića je zastupao odvjetnik Milan  Petričić koji je na početku rasprave kazao kako je, prema predloženim  dokazima, zaključeno da se radi o kaznenom djelu klevete predlažući  saslušanje privatnog tužitelja Antuna Novoselovića.


Tvrdi da ima šest svjedoka
Prvi Sinovčićev prijedlog bio je da idu na poligraf te da "taj poligraf bude javan", no sudac ga je prekinuo pitajući ga: "Imate li što konkretno,  kakve svjedoke, osim ovog poligrafa?". Sinovčić mu  je odgovorio:
– Kada je osoba Iks došla k meni i sve to ispričala, i ona i njen dečko  živjeli su u strahu. Rekla mi je da je bio pijan kada je to napravio. Tijekom  ovog postupka bih kao svjedokinju predložio osobu koja je bila predmet  napada tužitelja, međutim, znam da je ta osoba u strahu. I njezin otac je  u strahu, pa hoću li ih predložiti zavisi od razgovora. Postoji šest osoba  koje znaju za događaj o kojem sam pričao, ali ne bih iznosio imena, tvrdi  Sinovčić.
Uslijedilo je Novoselovićevo izlaganje o tome što mu je prouzročila  njegova optužba o silovanju samohrane majke, napominjući kako je od  2008. godine konstantno napadan od Sinovčića, ali da je "ovo bio jedan  od najtežih napada".


Ovo je postala udarna vijest
– Ono što je rekao na aktualnom satu Gradskog vijeća bila je udarna vijest u središnjem dnevniku HRT-a  i svi su nacionalni mediji to prenijeli.  Nakon pitanja o preoblikovanju Nogometnog kluba Zadar  na Aktualnom  satu, odnosno gdje je otišao novac građana Zadra koji su kroz gradski  proračun uplaćivali višemilijunske iznose, Reno Sinovčić dolazi za govornicu i predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega pušta ga osam minuta, iako to apsolutno nema veze s temom Vijeća, da me napada na najbrutalniji i najjadniji način. Rekao je da ovdje ima jedan čovjek i vijećnik  koji mene progoni, šalje mi policiju i postavlja se kao moralna vertikala,  a u stvari se radi o monstrumu. Nije odmah izgovorio moje ime, ali je rekao da je taj vijećnik silovao samohranu majku koja je bježala ispred njega, kupila krvavu odjeću, a sve to da se dogodilo u jednom stanu iznad  kafića "Valentino", kazao je Novoselović dodajući kako su vijećnici SDP- a i koalicijskih partnera, kao i dio HDZ-a, izišli izvan vijećnice. Zvali su i  njega, ali on nije htio izići.




"Osjećam se jadno"
– Rekao sam mu, da kada je već sve to izgovorio, neka kaže i ime i prezime te osobe, na što mi je odgovorio: "Znaš ti koja je to". Na  koncu je izgovorio i moje ime, a Vijeće je prekinuto na sat vremena, izjavio je Novoselović.
Na sučevo pitanje "je li istinito išta od onoga što je Sinovčić rekao",  odgovorio je da nije, iznoseći u nastavku razloge podizanja svoje tužbe.
– Imam obitelj, puno prijatelja i poznanika, a puno puta sam u lokalima čuo kako ljudi ovo prepričavaju ne znajući da sam ja taj o kome govore. To je dno dna, on sada spominje poligraf, a ja čekam već 20 puta da  dođe ovdje čekajući svih ovih godina da rasprava krene i da predloži sve  te osobe koje ima. Osjećam se jadno, kada vas netko optuži ovakvom optužbom čovjeku svašta prođe kroz glavu. To nije da imam klempave uši  ili veliku glavu, sa svačim sam se susreo u životu, ali da netko ovako  nešto izjavi? Očekivao sam da ćemo obojica biti pozvani u policijsku postaju i da jedan ne izlazi van. Policija me pozvala na razgovor, pretpostavljam da su  kako i njega trebali pozvati da predloži svoje dokaze,  međutim, on je samo nastavio sa svojom pričom "zna on koga je silovao". To je dno dna, ponovio je Novoselović.


"Jeste li sačekivali cure?"
U nastavku rasprave sudac Ante Bačić više je puta morao upozoriti Sinovčića da se "drži pitanja ako ih ima, a ne svojih konstatacija". Sinovčić  je pak inzistirao na poligrafu, pitajući "jesu li policijski službenici od  osumnjičenika tražili da ide na poligraf" te "je li se Novoselović sam ponudio za poligraf?" On mu je pak odgovorio da nije pozvan na poligraf,  već na davanje iskaza u svojstvu građanina.
Usljedio je niz Sinovčićevih upita oko okolnosti djela za koje tvrdi da  ga je Novoselović počinio.
– Jeste li na proslavi useljenja u stan svojega kolege s posla došli u  društvu dvije cure? , glasilo je njegovo pitanje, na što je Novoselović odgovorio:
– Pretpostavljam na kojega kolegu okrivljenik misli, na nikakvoj proslavi useljenja nisam bio, ali znam da se taj stan ne nalazi iznad kafića  "Valentino".
Sinovčić je inzistirao da Novoselović odgovori "je li ikad bio u tom stanu"?
– Moguće je da sam bio, to mi je prijatelj, kazao je ovaj, no uslijedilo je  novo Sinovčićevo pitanje:
– Inzistiram da mi odgovori: jeste li bili s dvije cure tom stanu? Jeste li  sa službenim policijskim autom ispred Jazina sačekivali koju curu ispred  kladionice kako bi je negdje odvezli? Novoselović mu je odgovorio da "ne  može prepoznati o čemu govori".
Burnu raspravu između njih dvojice izazvalo je zadnje Sinovčićevo pitanje Novoseloviću: "Je li  taj kolega ušao u sobicu kada ste vi…?, no sudac  ga je prekinuo s upozorenjem: 
– Neću Vam to dozvoliti jer tužitelj negira taj događaj, kazao je Bačić,  zakazujući novu raspravu za 18. prosinca te napominjući kako očekuje  da Sinovčić predloži svjedoke, a predložen je i uvid u predmet Županijskog državnog odvjetništva koje je pak obustavilo predmet protiv Antuna Novoselovića.


Spomenuo imena policajaca  "svjedoka događaja"
Sinovčić je ipak na kraju spomenuo imena dvojice policajaca za koje tvrdi da su  bili svjedoci navodnog događaja koji tvrdi da ga je počinio  Novoselović. Međutim,  kako Sinovčić njihova imena nije i službeno spomenuo sudu te i nisu ušla u zapisnik,  već su bila dio svađe između njega i Novoselovića, njihova imena nećemo iznositi.  Ostaje vidjeti hoće li ih optuženi Sinovčić do iduće rasprave i službeno predložiti kao  svjedoke navodnog događaja.


"Dotičnu osobu vozili ste na farmu  na Bokanjac"
– Jeste li dotičnu osobu za koju sam naveo da je silovana odvezli na farmu na Bokanajc na konstruktivne razgovore?, pitao je Sinovčić Novoselovića.
– Nisam, ne znam o kome se radi, odgovorio je ovaj, no uslijedilo je novo pitanje:
– Jeste li pijani u više navrata dolazili kod kafića "Mrkva" gdje je ta osoba stanovala i zvonili joj na vrata?, pitao je Sinovčić. Novoselović je pak odgovorio da "ne zna  o čemu se radi".


"Ne znam kakvog sam imovnog  stanja"
Na pitanje suca Bačića kakvo mu je imovno stanje, Sinovčić je odgovorio: "Ne  znam". Sudac je ponovio pitanje, precizirajući neka odgovori je li slabo, srednje ili  dobro, no Sinovčić je opet odgovorio da "ne zna kakvog je imovnog stanja".