Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski ekolozi o važnosti vode i zelenom telefonu

10.11.2018. 07:15
Zadarski ekolozi o važnosti vode i zelenom telefonu


 Na Narodnom trgu udruga Eko Zadar predstavila je projekte Voda je život te Zeleni telefon kojima su željeli građane upozoriti na važnost očuvanja okoliša, važnosti vode u kućanstvu te njezine zaštite, ali i sprječavanja onečišćenja.
– Ovim projektom željeli smo djecu poučiti o važnosti vode u našem svakodnevnom životu. Željeli smo ih educirati da wc školjku ne tretiraju kao kantu za smeće, odnosno pojasniti im što se može odlagati u odvod, a što ne. Grad Zadar financira ovaj projekt s 10.000 kuna te je za provedbu izradio brošure i magnete koje dijelimo prolaznicima te ih educiramo. Osim toga, učenici četvrtih razreda OŠ Krune Krstića, koji su sudjelovali u projektu, crtali su po platnenim vrećicama motive o očuvanju vode te su one sada izložene u atriju knjižnice u Arbanasima, rekla nam je Linda Šušteršić iz udruge Eko Zadar, voditeljica projekta Voda je život.
Istaknula je kako se u wc školjke ne smije bacati jestivo ulje, već bi se ono trebalo spremati u boce te se odnositi u reciklažno dvorište.
– Jedan od većih problema je bacanje vlažnih maramica i štapića za uši. Oni se ne mogu razgraditi i stvaraju začepljenja pa se ne smije bacati u wc školjke. Problem također predstavljaju i zubni konac, ali i kosa. Sve ovo treba bacati u kantu za smeće, odnosno u komunalni otpad, rekla je Linda Šušterić.
Uz nju je bila i kolegica Željka Jurlina koja upoznala građane sa Zelenim telefonom na kojem gotovo svakodnevno primaju prijave o onečišćenju u prirodi. Najviše prijava, rekla je, odnosi se na divlje odbačeni otpad, kao i pitanja gdje odložiti pojedini otpad.
– Veliki problem zbog kojeg nas građani zovu su otpadne vode, posebno u okolici Zadra, koje se učestalo izlijevaju u okoliš.