Zadarski ekolozi o važnosti vode i zelenom telefonu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika bkupcak
UDRUGA EKO ZADAR
Ovim projektom željeli smo djecu poučiti o važnosti vode u našem svakodnevnom životu. Željeli smo ih educirati da wc školjku ne tretiraju kao kantu za smeće, odnosno pojasniti im što se može odlagati u odvod, a što ne
Zvonko Kucelin
Članice udruge Eko Zadar na Narodnom trgu

 Na Narodnom trgu udruga Eko Zadar predstavila je projekte Voda je život te Zeleni telefon kojima su željeli građane upozoriti na važnost očuvanja okoliša, važnosti vode u kućanstvu te njezine zaštite, ali i sprječavanja onečišćenja.

- Ovim projektom željeli smo djecu poučiti o važnosti vode u našem svakodnevnom životu. Željeli smo ih educirati da wc školjku ne tretiraju kao kantu za smeće, odnosno pojasniti im što se može odlagati u odvod, a što ne. Grad Zadar financira ovaj projekt s 10.000 kuna te je za provedbu izradio brošure i magnete koje dijelimo prolaznicima te ih educiramo. Osim toga, učenici četvrtih razreda OŠ Krune Krstića, koji su sudjelovali u projektu, crtali su po platnenim vrećicama motive o očuvanju vode te su one sada izložene u atriju knjižnice u Arbanasima, rekla nam je Linda Šušteršić iz udruge Eko Zadar, voditeljica projekta Voda je život.

Istaknula je kako se u wc školjke ne smije bacati jestivo ulje, već bi se ono trebalo spremati u boce te se odnositi u reciklažno dvorište.

- Jedan od većih problema je bacanje vlažnih maramica i štapića za uši. Oni se ne mogu razgraditi i stvaraju začepljenja pa se ne smije bacati u wc školjke. Problem također predstavljaju i zubni konac, ali i kosa. Sve ovo treba bacati u kantu za smeće, odnosno u komunalni otpad, rekla je Linda Šušterić.

Uz nju je bila i kolegica Željka Jurlina koja upoznala građane sa Zelenim telefonom na kojem gotovo svakodnevno primaju prijave o onečišćenju u prirodi. Najviše prijava, rekla je, odnosi se na divlje odbačeni otpad, kao i pitanja gdje odložiti pojedini otpad.

- Veliki problem zbog kojeg nas građani zovu su otpadne vode, posebno u okolici Zadra, koje se učestalo izlijevaju u okoliš.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (3 glasova)