Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gradi se suvremena škola za 500 učenika

10.11.2019. 08:00


Unatoč lošem vremenu i kiši, svečano je jučer bilo na Novom Bokanjcu gdje je položen kamen temeljac za izgradnju buduće Katoličke osnovne škole s pravom javnosti, a kamen je položio učenik četvrtog b razreda područne škole Bartola Kašića, Ante Fabijan.
No, prije nego što je Ante Fabijan ponosno položio kamen temeljac buduće škole koji će i sam pohađati, gradonačelnik Branko Dukić je u kratkom govoru naglasio kako čin postavljanja kamena temeljca za buduću školu njemu osobno, predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka u dvoipolgodišnjem mandatu na čelu grada.


Mjesto odgoja budućih naraštaja
– Malo je gradova koji grade nove škole bez dotacija države, no srećom, ovdje u Zadru kao partnera imali smo Nadbiskupiju koja pokazuje zanimanje za mlade, vodi brigu o njima i aktivno se uključuje u njihov život. Ono što Bokanjanima želim poručiti jest da imaju i malo strpljenja jer će sada ovaj njihov predio postati jedno veliko gradilište. Nadam se da buka svih tih strojeva, a i kasnije radova u nadležnosti Odvodnje, neće toliko smetati jer ovo će praktički postati jedan novi kvart. Gradimo ovdje i novi, suvremeni prostor za potrebe Mjesnog odbora, a radit ćemo i dalje sve što bude trebalo. Potrebno je, a to je i naša želja i cilj, da svaki kvart, svaka gradska četvrt bude moderna, suvremena i što bliže centru grada, pa tako i ovaj, na samom obronku Zadra želimo da postane pravi kvart kakvog njegovi stanovnici i zaslužuju. Svoju modrenu gradsku četvrt zaslužuju svi stanovnici ovoga grada – zaključio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.


»Nakon tolikih generacija Bokanjana koji su išli u školu Centar, pa u Škorpika, pa u Veljka Vlahovića, pa Put Bokanjca napokon ćemo dočekati novu školu
Enio Meštrović




Osim gradonačelnika polaganju kamena temeljca nazočila je i njegova zamjenica Jagoda Surać te Ante Babić, potom – pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, resorni pročelnik Darko Kasap, predsjednik Mjesnog odbora Bokanjca Enio Meštović i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić koji je uz riječi blagoslova rekao kako i on dijeli radost zadarskog gradonačelnika Dukića.
– Kao što vidite ovaj blagoslov je i nebo preduhitrilo, pa nas pomalo rosi. I nebo se raduje i ja se radujem. Želim da ovaj blagoslov, bude blagoslov narodu, svim ljudima, a osobito mladima koji su nada i crkve i društva, kao što su stari i bolesni – njihova snaga. I zbog toga se radujemo kad se takvi objekti grade jer time pomažemo ljudima, mladima, svima… zato smo tu i kao odgovorni da budemo na pomoć onima kojima pomoć i treba. Radujem se osobito što će ovo biti mjesto odgoja naših budućih naraštaja – rekao je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Kao što je javnosti već poznato, pola iznosa za izgradnju ove škole osigurava Zadarska nadbiskupija, a Grad Zadar donio je odluku o podizanju kredita za svoju polovicu udjela. Kredit je osiguran kod Zagrebačke banke u iznosu od 24,6 milijuna kuna uz kamatu od 0,66 posto. Rok otplate je tri godine s počekom do 2021. godine. Troškovi kredita iznosit će 323 tisuće kuna.


Rok za dovršetak radova 15 mjeseci
Početak nastave u novoj školi očekuje se u školskoj godini 2020./21. Imat će osam razrednih odjeljenja, športsku dvoranu i moći će je pohađati 500 učenika. Početkom rada škole rasteretit će se odvijanje nastave u OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Bartola Kašića s Područnom školom Bokanjac koja je organizirana u tri smjene.
Ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića Katica Skukan koja je jučer također, nazočila polaganju kamena temeljca dodala je kako će nova škola olakšati rad njihovoj školi koja trenutačno broji 136 učenika i radi u tri smjene, a u čijem je sastavu Područna škola Bokanjac.
– Otvaranjem ove škole zasigurno će se omogućiti kvalitetan rad i moderna škola. Naime, mi trenutačno u područnoj školi nemamo niti sportsku dvoranu, ali s ovim novim prostorom bit će i kuhinja i dvorana i vjerujem kako će djeca stvarno imati kvalitetan i suvremen odgojno-obrazovni rad – zaključila je ravnateljica Skukan.
Zadovoljstvo što nove generacije dobivaju školu, nije krio ni predsjednik Mjesnog odbora Bokanjca Enio Meštrović.
– Nakon tolikih generacija Bokanjana koji su išli u školu Centar, pa u Škorpika, pa u Veljka Vlahovića, pa Put Bokanjca napokon ćemo dočekati novu školu. Velika je gravitacija mladih ljudi ovdje, tako da nova škola ima smisla – kratko je rekao Meštrović.
Izvođač radova je zadarska tvrtka Krekić Avangard, a rok za dovršetak radova je 15 mjeseci.


POČETAK NASTAVE DOGODINE
Početak nastave u novoj školi očekuje se u školskoj godini 2020./21. Imat će osam razrednih odjeljenja, športsku dvoranu i moći će je pohađati 500 učenika. Početkom rada škole rasteretit će se odvijanje nastave u OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Bartola Kašića s Područnom školom Bokanjac koja je organizirana u tri smjene