Zadarske butelje bez šampionske titule

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Proglašeni šampioni u kategoriji pakovina i jakih alkoholnih pića
Sa 10 osvojenih zlatnih medalja u jakoj konkurenciji možemo biti prezadovoljni. To je dokaz da iz godine u godinu rastemo. U kategoriji buteljiranih vina prije nekoliko godina nas uopće nije ni bilo, prokomentirao je Tomislav Glavić predsjednik Udruge vinara Zadarske županije koja okuplja 25 vinara koji su sa svojim vinima na tržištu. U idućim godinama, vjeruje Glavić, još ozbiljnije će konkurirati u kategoriji pakovina
Zadarski vinari bez premca u otvorenim i mladim vinima, a sve bolji i u pakovinama

Dodjelom nagrada i priznanja u kategoriji buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića u hotelu Medena u Segetu Donjem kod Trogira završen je trodnevni 29. po redu Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2019.

Recimo odmah da u spomenutoj kategoriji među šampionima nije bilo nikog iz Zadarske županije.

Deset zlatnih medalja

Najveći uspjeh postigli su PZ Maslina i vino Željka Uzelca i Radoslava Bobanovića te KER -VIN, vlasnika Tomislava Glavića iz Nadina. - Od tri buteljirana vina, koliko smo poslali na natjecanje, osvojiti dva zlata i jedno srebro u ovoj kategoriji »nije za bacit«, kaže Radoslav Bobanović. Dvije zlatne medalje osvojiila su vina Merlot 2016. i Syrah 2016.

- Nisam nezadovoljan. Dapače, kaže i Tomislav Glavić. Njemu su zlatne medalje donijeli Cabernet Sauvignon 2016. i Syrah 2016. Po dvije zlatne medalje osvojila su vina Diadore Eko Zdravka Žuže iz Podgradine i to za Pošip 2018. i Sauvignon Blanc 2018. Od zadarskih vinara zlatne medalje su osvojili još Vina Vrsaljko za Syrah 2015, OPG Vinarija Šime Škaulj za Merlot 2016., zatim Vina otoka Paga vlasnika Denisa Rake za Shardonnay 2018 te OPG Božo Bačić iz Pograđa za Syrah 2018.

U kategoriji jakih alkoholnih pića zlatna medalja za Liker od Maraške pripala je tvtki Vina i likeri Fiolić iz Zadra. Uz 10 zlatnih, vinari iz Zadarske županije osvojili su još i po tri srebrne i brončane medalje.

Masvin rekorder sa sedam zlata

- Zadovoljan sam nastupom na Sabatini, kaže Bobanović i podsjeća da je uz, dvije najsjajnije medalje u kategoriji butelja, Masvin osvojio i 5 zlata u kategorijama otvorenih i mladih vina, znači ukupno 7 zlata za devet uzoraka. Sedam zlata za ukupno 9 uzoraka. Ali, bilo je i boljih dana jer u svježem sjećanju je još šampionska titula koju je u kategoriji vina na tržištu osvojio Masvinom Merlot prije tri godine na Međunarodnom susretu vinogradara i vinara u Neumu.

Bobanović dijeli mišljenje ostalih vinara s područja Zadarske županije kad su u pitanju buteljirana vina.

-Najjači smo u mladim i otvorenim vinima, a za natjecanje u buteljiranima još nemamo dovoljno »force«. Nemamo dovoljno odležanih vina, jer svoja vina ranije prodamo, Nemamo količine i trebat će najmanje pet godina da stignemo vinare s područja koji imaju dužu tradiciju u proizvodnji buteljiranih vina, kaže Bobanović.

Pobjede etabliranih vinara

Razloga bi se našlo još, ali ostaje činjenica da su ove godine na Sabatinu vinari zadarske regije dostavili 16 uzoraka buteljiranih vina i 2 uzorka jakih alkoholnih pića. Netko bi mogao pomisliti da su možda razlog i troškovi ocjenjivanja jer po svakom uzorku valja izdvojiti 300 kuna i dodati 6 butelja vina. Tu su i ostali troškovi kao put, smještaj i ostalo što ide uz ovakva natjecanja, ali Bobanović i ostali kažu da to »nema veze«.

Ima ili ne, ali u najvažnijoj kategoriji, uglavnom pobjeđuju jači, već etablirani vinari.

Tako su ove godine šampionske titule otišle Iločkim podrumima iz Iloka za Chardnonay Principovac, šampion crnih suhih i polusuhih vina je Merlot Reserve 2011. Vina Milas iz Humca u BiH. Šampion pjenušavih vina Pjenušac Gospoja PZ Vrbnik iz Krka, šampion vina sorte plavac Dingač 2017. - Pelješki vinogradi d.o.o Kuna Pelješka, šampion vina sorte Pošip je Obrt Zure iz Lumbarde na Korčuli. Šampion jakih alkoholnih pića je Chery vlasnika Davora Bogdanovića iz Selca. Priznanje za najbolje ocijenjeni zadružni proizvod dobio je Dingač 2013. proizvođača PZ Potomlje, a najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata Viljemovka rakija - Staval d.o.o iz Cernika. Priznanje za najbolje ocijenjeni Hrvatski otočni proizvod je Mirta liker od ploda mirte - Natira Antunović iz Orebića.

Zadovoljni Tomislav Glavić

Iako se nisu nisu ponovili uspjeh kao u kategoriji mladih i otvorenih vina, gdje su osvojili više odličja nego svi drugi natjecatelji zajedno, vinari na tržištu i proizvođači žestokih pića s područja Zadarske županije nisu nezadovoljni. - S 10 osvojenih zlatnih medalja možemo biti prezadovoljni. To je dokaz da iz godine u godinu rastemo. U kategoriji buteljiranih vina prije nekoliko godina nas uopće nije ni bilo, prokomentirao je Tomislav Glavić predsjednik Udruge vinara Zadarske županije koja okuplja 25 vinara koji su sa svojim vinima na tržištu. U idućim godinama, vjeruje Glavić, još ozbiljnije će konkurirati u kategoriji pakovina.

Sve u svemu predstavnici Zadarske županije mogu biti zadovoljni sa svojim nastupom na Sabatini. U kategoriji otvorenih i mladih vina su bez premca.

U konkurenciji od ukupno 166 vina iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja zadarski vinari osvojili su čak tri šampionske titule i to otvoreno crno vino Merlot Bariquee 2018. vinara Anđelka Vrsaljka iz Nadina. Najbolje otvoreno bijelo vino je kupaža Maraština i Malvasija dubrovačka 2018. vlasnika Stjepana Vučemilovića, a najbolje mlado crno vino i to Merlot 2019 ima OPG Elvis Nimčević iz Nadina. Šampionima sa zadarskog područja, kao četvrti, pridružio se Frano Baničević Car, iz Smokvice na Korčuli. Uz tri šampionske tutule u spomenutim kategorijama zadarski vinari su osvojili više zlatnih medalja neko svi drugi zajedno...

-Tako nešto dosad nije uspjelo nikome, rekao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Valja vjerovati da će s vremenom jednako uspješni postati i u kategoriji buteljiranih vina.

Ovogodišnja Sabatina, koja je sinoć kasno završila u Trogiru, pamtit će se i po uspješnom predavanju Zvonimira Vlatkovića, o klimatskim promijenama i utjecaju posolice na vinograde Zadarske županije. Po ukupno 369 uzoraka te više od tisuću sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja koji su mogli razgledati sajam vinogradarstva i vinarstva, burzu i izložbu vina i proizvoda od grožđa i vina. Održano je više znanstveno-stručnih skupova o zaštićenoj oznaci izvornosti, kulturi pijenja vina i Zakonu o vinu, a po prvi puta tijekom trajanja sajma sudionici i gosti su se mogu alkotestirati da je svatko mogao provjeriti kako na njega utječe određena količina vina.

Zadružni savez Dalmacije čestitao Zadarskom listu

U prepunoj dvorani hotela Medena u Trogiru, Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, čestitao je Zadarskom listu 25. godina izlaženja.

- Četvrt stoljeća rada, ljubavi i pregnuća jamstvo su budućnosti prvog i jedinog zadarskog dnevnika. Promičući stvarne životne interese ljudi s područja koje »pokriva« Zadarski list je poticao i razvoj vinogradarstva i vinarstva koji su u posljednjih 20-ak godina doživjeli procvat. Dogodilo se pravo čudo o kojemu svjedoči i sve veći broj odličja koje vinari Zadarske županije osvajaju na Sabatini, rekao je Ljubenkov, uručujući osnivaču i prvom glavnom uredniku Nedjeljku Jusupu priznanje i monografiju Sjaj zadrugarstva u vinogradraskoj Kuni, autora Želimira Bašića.

Dužnosnici

Na završnoj večeri Sabatine, uz vinare,  sudjelovali su i dužnosnici iz Zadarske županije - Šime  Mršić, zadarski dožupan, te  Tomislav Bulić,  gradonačelnik i Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca. Voljom organizatora Mršić i Bulić  su u prepunoj Kongresnoj dvorani hotela Medena imali čast uručivati odličja najboljima u kategoriji buteljiranih proizvoda, vina i jakih alkoholnih pića.  

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)