Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ABA LIGA Mršić nakon solidnih beogradskih 30 minuta ugledao bolje sutra

09.11.2020. 10:39


Nadati se uspjehu na jednom od najtežih gostovanja u regionalnoj ligi košarkašima Zadra činilo se realnim čak 28 minuta, no u preostalih 12 potvrdila se njihova stara boljka i ne toliko uvjerljivi Partizan je iskusno priveo utakmicu kraju. U ta dva dijela najjednostavnije je podijeliti subotnji okršaj u dvorani Ranka Žeravice koji je očekivano otišao na stranu domaće momčadi, a Zadrani nisu uspjeli popraviti bodovni saldo te su nakon šest kola i dalje pri samom dnu ljestvice s tek Koper Primorskom koja im gleda u leđa.


Utopijska misija
Vaditi se u dvorištu moćnog Partizana nakon posrtaja kontra Krke i Splita u Krešinom domu bila je uistinu utopijska misija, ali dojam je da su igrači Veljka Mršića djelovali razigranije, kompaktnije i puno bliže pobjedi protiv klasnog Partizana nego u tim kobnim dvobojima s direktnim konkurentima za ostanak. Iako je to razdoblje dobre igre trajalo tek tri četvrtine primjetilo se da nešto ulja u zadarskoj svići ipak ima, ali je isto tako ovaj beogradski sraz potvrdio da je sklapanje rostera u ljetnim mjesecima bila ipak prekomplicirana zadaća za tzv. struku na Višnjiku. Jer, od tih nedavnih dana u sastavu više nema ni Jacobija Boykinsa, ni Darka Planinića, ni Jonathana Gallowaya, a i Eyassu Worku je po svemu sudeći jednom nogom na izlaznim vratima u iščekivanju novog, već šestog dovedenog Amerikanca, beka-šutera Kodija Justicea. Takav fijasko u prijelaznom roku donekle se ispravio angažmanima Justina Cartera i Chinanua Onuakua koji jesu kvalitativno podigli Mršićevu momčad, no je sve to još uvijek miljama daleko da bi se moglo ući u ravnopravne bitke s regionalnim konkurentima. Tom filmu mogli su iz prve ruke svjedočiti navijači Zadra u subotu navečer protiv Partizana jer dok su trajali spomenuti Amerikanci i kapetan Mavra na nešto je i ličila igra, a za eventualne pobjede što je jasno više i vrapcima na granama oko Višnjika, Mršiću će trebati pod hitno pomoć s klupe koja se zasad pokazala vrlo mršavom, bolje reći nedoraslom abaligaškim izazovima. Stoga, nakon petog poraza u ABA ligi trener Zadra nije mogao ništa drugo nego čestitati kolegi Filipovskom na pobjedi u debiju i zaključiti da se unatoč katastrofalnom ulazu u regionalnu sezonu ipak za njegovu momčad nazire tračak svjetla na kraju tunela.


Težak raspored
– Prije svega čestitam treneru Filipovskom na uspješnom debiju i momčadi Partizana na pobjedi. Zaslužili su pobjedu, bili su bolji veći dio utakmice. Nekih 30 minuta smo bili blizu, Partizan nam je u jednom trenutku pobjegao na 10 razlike, mi smo se vratili na 60:56. Međutim za pobijediti ovdje moraš imati manje izgubljenih lopti, a nismo u završnim minutama imali taj kontinuitet dobre igre. Na kraju su presudile pogođene trice Partizana dok smo mi svoje promašili. Za doći ovdje i igrati protiv jednog Partizana koji je sastavljen za igranje Eurolige i 30 minuta držati se ravnopravno mislim da smo na dobrom putu i da ćemo u budućnosti gledati bolji Zadar – s određenom dozom optimizma je zaključio Mršić analizu gostovanja u Beogradu, a koliko će ga držati taj pozitivan dojam najbolji odgovor će ponuditi sljedeći, isto tako vrlo teški, okršaji u regionalnoj ligi. U subotu je gost Krešinog doma neporažena podgorička Budućnost, nakon toga slijedi gostovanje kod FMP-a, pa se doma dočekuje Cedevita Olimpija, a onda u goste zahuktaloj Igokei te s C. zvezdom na domaćem parketu. Ako se nešto, i to u vrlo kratko vrijeme, kopernikanski ne promijeni na Višnjiku, Božić bi se izvjesno mogao dočekati s omjerom 1-10, a Mršićeva priča o boljem Zadru sigurno tada više ne bi držala vodu. No, iskustvo nas uči kad je KK Zadar u pitanju da je sve moguće pa i da se u novu godinu uđe s retorikom kako im se nisu posložile zvijezde i da se ne može s malim budžetom parirati abaligaškim momčadima, iako se stranci mijenjaju češće od donjeg veša i iako je Grad Zadar u ovim teškim vremenima zbog njih pribjegao rebalansiranju proračuna »nagradivši« ih s dodatnih tri milijuna kuna ubrizganih u budžet. A sve to da bi se uspjelo dobiti ‘moćne’ klubove poput Primorske, Šibenke, Osijeka, Alkara, Škrljeva, Hermesa i Furnira!?
 




Filipovski: Sretan sam zbog pobjede nad neugodnim Zadrom


U redovima pobjednika bilo je naravno više razloga za zadovoljstvo jer je nakon mnogo muka upisana treća pobjeda, a sigurno je s pobjedom nad Zadrom najsretniji bio Sašo Filipovski koji je vodio svoju prvu utakmicu na klupi Partizana.
– Normalno da sam vrlo zadovoljan i sretan što smo pobijedili vrlo, vrlo neugodni Zadar koji je igrao s energijom. Imaju veliku širinu u napadu, tjeraju te na fundamente igre u obrani. Moram pohvaliti svoju momčad, jer smo trenirali dobro i nije bilo lako izvući energiju kao što bih ih pohvalio za pristup. Dali smo sve od sebe i sretan smo što smo probili led – kazao je Filpovski.