Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

FUTSAL Nakon šokantog početka, »kockasti« poravnali, ali ne i preokrenuli

09.11.2020. 10:35


Moglo je bolje i to puno bolje. Ali, budimo iskreni, moglo je završiti i puno gore za »kockaste«. Hrvatska futsal reprezentacija u subotu navečer u dvorani Krešimira Ćosića u prvoj od dvije kvalifikacijske utakmice sa Češkom za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Litvi odigrala je 2:2. Iako je primarni cilj u ovome dvoboju bila pobjeda, ne treba ovaj remi gledati kao neuspjeh jer ipak će se sve rješavati u drugoj utakmici koja je na rasporedu u utorak 10. studenoga s početkom u 18.10 sati. A znali smo, uostalom svi su to najavljivali da je u pitanju sraz dva podjednaka suparnika i da će odlučivati detalji.
Izabranici Mate Stankovića imali su jako loš ulazak u utakmicu i unatoč dominaciji na terenu nakon 12 minuta igre Hrvatska je bila u rezultatskom zaostatku od dva pogotka. Česi su pokazali ono što se znalo da je njihovo najjače oružje, čvrsta obrana, ubitačan kontranapad i opasnost koja vreba nakon njihovih prekida. Uostalom, prvi pogodak Karuba je u 10. minuti zabio nakon kornera i očite pogreške u našoj obrani, a drugi je pao nakon brze kontre kada je realizator bio Rešetar. Djelovali su naši reprezentativci poprilično šokirano, ali nisu odustajali od napada prema češkom golu. Ta upornost donijela je »kockastima« izjednačenje u posljednjoj minuti prvog poluvremena i to je svakako jedan od detalja koji karakteriziraju ovaj dvoboj na Višnjiku. Tihomir Novak bio je strijelac tog pogotka koji je Hrvatskoj donio nadu i to iz kaznenog udarca s deset metara.
Hrvatska je silovito ušla u nastavak utakmice već nakon dvije minute imali smo prliku stvari vratiti na početak. Nažalost, Tihomir Novak nije uspio iskoristiti kazneni udarac sa šest metara. Međutim, ponovno je momčad Mate Stankovića iskazala karakter i još silovitije krenula prema vratima gostiju iz Češke. Ono što Hrvatskoj nije pošlo za nogom u 22. minuti napravili su pet minuta kasnije kada je Maro Đuras izjednačio na 2:2. Kockasti su i nakon toga silovito nastavili napadati prema suparničkim vratima ali mreže se više nisu tresle. Ali zato jesu vratnice, Hrvatska je čak tri puta tresla okvir suparničkog gola do posljednjeg sudačkog zvižduka. Dominacija Hrvatske iskazana je i u brojevima jer su prema vratima Češke pucali 44 puta, dvadeset više od suparnika na drugoj strani. Jedan od čeških junaka, a glavnih prepreka za hrvatsko slavlje, bio je vratar Češke Lukaš Nemec koji je skinuo jako puno kvalitetnih udaraca koji su uputili naši reprezentativci prema njegovim vratima. Hrvatska nije uspjela iskoristiti i dvije minute igrača više pred sam kraj susreta kada je crveni karton zaradio češki kapetan Lušak Rešetar. S druge strane odlični vratar Hrvatske Zoran Primić uspio je obraniti kazneni udarac Čeha u 30. minuti i na taj način spriječiti njihovo novo vodstvo.
Mislim da bi se svi složli sa činjenicom da je ova utakmica vrlo lako mogla otići na obje strane. S obzirom da se Hrvatska vratila nakon zaostatka od 0:2 možemo biti zadovoljni remijem u ovom prvom gledu sa Česima. Ali, dojam je da je Hrvatska kvalitetnija momčad, momčad kvalitetnijih pojedinaca i za vjerovati je da će upravo ta kvaliteta doći do izražaja u Brnu gdje su naši reprezentativci otputovali odmah nakon dvoboja na Višnjiku. I plasirati se na Svjetsko prvenstvo nakon dugih 20 godina.
 


Srbija povela protiv Finske


Drugi par doigravanja čine Srbija i Finska. Srbija je u petak na domaćem terenu slavila sa 1:0 i tako stekla prednost pred uzvratni susret u Finskoj koji je predviđen za utorak.
Svjetsko prvenstvo će biti održano u Litvi od 12. rujna do 3. listopada sljedeće godine. Nastup na Svjetskom prvenstvu, uz domaćina Litvu, od europskih reprezentacija su već izborili Portugal, Španjolska, Rusija i Kazahstan