Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadranin Radeka podnio ostavku na dužnost u sindikatu

09.11.2020. 10:43


Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka podnio je ostavku, sukladno očekivanju većine članova Vijeća, jer je propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali.
»To može dovesti u sumnju vjerodostojnost cijele organizacije i tridesetgodišnji habitus organizacije koja radi bez mrlje, što smatra svojom esencijalnom prednošću u areni socijalnih i političkih odnosa u Hrvatskoj«, pojasnili su u priopćenju u nedjelju predsjednik Sindikata Petar Pervan i glavni tajnik Vilim Ribić.
Radeka je ostavku podnio na sjednici Velikog vijeća Sindikata u petak.
Radeka je redoviti profesor pedagogije na Sveučilištu u Zadru, a izabran je za predsjednika Velikog vijeća Sindikata u ljeto 2018. godine. Već je od ranijih godina paralelno držao i nastavu u vanjskoj suradnji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zbog nedostatka nastavnika u Odsjeku za pedagogiju.
Kako stoji u priopćenju sindikata, »u dva opskurna medijska izdanja, nesumnjivo koordiniranima od strane Uprave Sveučilišta u Zagrebu, cjelokupni angažman profesora Radeke na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se prikazuje u svjetlu bezobzirnog tezgarenja, a principijelne stavove Sindikata znanosti o kršenju akademske samouprave od strane Rektorata Sveučilišta u Zagrebu prilikom izbora dekana Filozofskog fakulteta se pokušava prikazati kao njegovo zauzimanje motivirano novcem«.
Veliko vijeće takve je optužbe u dva glasila ocijenilo zlonamjernim te tvrdi kako nema sumnje da je Radeka taj novac zaradio zakonitim radom i zakonitim isplatama.
Međutim, dodali su, ispostavilo se da je Radeka u ključnom trenutku propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali učinivši njegove, ali i demantije Sindikata, u nekim elementima, činjenično netočnim.
»Ako neistine dolaze iz samog Sindikata tada to Sindikatu sužuje platformu za principijelno djelovanje, jer mi želimo moći poručiti svim članovima akademske zajednici, pa i cijelog društva, kako nije sramota raditi i zaraditi, ali je sramota plagirati, trgovati utjecajima i nezakonito zapošljavati, što sve na žalost obitava i u našem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a pogotovo kod onih koji stoje iza ove kampanje protiv Sindikata«, istaknuli su, uz ostalo, priopćenju.
Također, poručili su da su kritička stajališta Sindikata spram »kršenja zakonitosti i akademskih prava i sloboda na Filozofskom fakultetu, i ne samo tamo, od strane uprave Sveučilišta u Zagrebu, proizvod kolektivnih stajališta u tijelima Sindikata, a ne jednog pojedinca pa makar on bio prvi među jednakima«. (Hina)
 


RADEKA PREDAJE NA DVA SVEUČILIŠTA


Radeka je redoviti profesor pedagogije na Sveučilištu u Zadru. Već je od ranijih godina paralelno držao i nastavu u vanjskoj suradnji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu