Zadranin Radeka podnio ostavku na dužnost u sindikatu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Propustio ispravno i cjelovito obavijestiti o visini honorara na fakultetu
Autor: 
Zbog nedostatka točne informacije o visini honorara demantiji Radeke i Sindikata su u nekim elementima bili činjenično netočnim, navode u Sindikatu
Vedran SITNICA
Podnio ostavku na mjesto predsjednika Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja - Igor Radeka

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka podnio je ostavku, sukladno očekivanju većine članova Vijeća, jer je propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali.
»To može dovesti u sumnju vjerodostojnost cijele organizacije i tridesetgodišnji habitus organizacije koja radi bez mrlje, što smatra svojom esencijalnom prednošću u areni socijalnih i političkih odnosa u Hrvatskoj«, pojasnili su u priopćenju u nedjelju predsjednik Sindikata Petar Pervan i glavni tajnik Vilim Ribić.
Radeka je ostavku podnio na sjednici Velikog vijeća Sindikata u petak.
Radeka je redoviti profesor pedagogije na Sveučilištu u Zadru, a izabran je za predsjednika Velikog vijeća Sindikata u ljeto 2018. godine. Već je od ranijih godina paralelno držao i nastavu u vanjskoj suradnji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zbog nedostatka nastavnika u Odsjeku za pedagogiju.
Kako stoji u priopćenju sindikata, »u dva opskurna medijska izdanja, nesumnjivo koordiniranima od strane Uprave Sveučilišta u Zagrebu, cjelokupni angažman profesora Radeke na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se prikazuje u svjetlu bezobzirnog tezgarenja, a principijelne stavove Sindikata znanosti o kršenju akademske samouprave od strane Rektorata Sveučilišta u Zagrebu prilikom izbora dekana Filozofskog fakulteta se pokušava prikazati kao njegovo zauzimanje motivirano novcem«.
Veliko vijeće takve je optužbe u dva glasila ocijenilo zlonamjernim te tvrdi kako nema sumnje da je Radeka taj novac zaradio zakonitim radom i zakonitim isplatama.
Međutim, dodali su, ispostavilo se da je Radeka u ključnom trenutku propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali učinivši njegove, ali i demantije Sindikata, u nekim elementima, činjenično netočnim.
»Ako neistine dolaze iz samog Sindikata tada to Sindikatu sužuje platformu za principijelno djelovanje, jer mi želimo moći poručiti svim članovima akademske zajednici, pa i cijelog društva, kako nije sramota raditi i zaraditi, ali je sramota plagirati, trgovati utjecajima i nezakonito zapošljavati, što sve na žalost obitava i u našem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a pogotovo kod onih koji stoje iza ove kampanje protiv Sindikata«, istaknuli su, uz ostalo, priopćenju.
Također, poručili su da su kritička stajališta Sindikata spram »kršenja zakonitosti i akademskih prava i sloboda na Filozofskom fakultetu, i ne samo tamo, od strane uprave Sveučilišta u Zagrebu, proizvod kolektivnih stajališta u tijelima Sindikata, a ne jednog pojedinca pa makar on bio prvi među jednakima«. (Hina)

 

RADEKA PREDAJE NA DVA SVEUČILIŠTA

Radeka je redoviti profesor pedagogije na Sveučilištu u Zadru. Već je od ranijih godina paralelno držao i nastavu u vanjskoj suradnji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno