Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Brojni profesori i učitelji ogorčeni uvođenjem covid potvrda u školama

09.11.2021. 12:41


Nove epidemiološke mjere donesene u petak usmjerile su se prema školama, ali ovaj put ne prema online nastavi, već prema covid-potvrdama za djelatnike škola. Oni koji nisu cijepljeni, potvrdu će moći dobiti nakon testiranja koje će se provoditi dva puta tjedno na račun škole.
Prve reakcije sindikata i ostalih organizacija prosvjetara su da su bijesni na nove mjere. Jedni su bijesni zbog toga što su »covid-potvrde prisila za cijepljenje«, a drugi što prosvjetni radnici nisu bili među prioritetima za cijepljenje, nego su ih se u Stožeru sjetili tek sad, nakon online nastave te »izmišljanja balona i mjehura«.
Također, ističu kako bi se djecu trebalo testirati te tako pravovremenom izolacijom pozitivnih usporiti širenje zaraze.
Tomislav Maričić, županijski povjerenik za Zadarsku županiju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kaže da su oni u sindikatu bijesni na način donošenja ovih mjera.
– Do prije nekoliko tjedana nas se uvjeravalo da se neće uvoditi covid-potvrde za djelatnike u školama, da bi se sad takve mjere donijele preko noći, bez da nas je itko išta pitao. Ne razmišljamo o nikakvim prosvjedima, ali razgovarat ćemo još u sindikatu što možemo poduzeti, rekao je Maričić dodavši da zaista ne zna što će biti u siječnju sljedeće godine. Za tada je najavljeno da će se ukinuti testiranje u svrhu covid-potvrda, što znači da će samo cijepljeni moći raditi.


Neće biti prosvjeda
– Nismo mi protiv cijepljenja, ali nije nam jasno zašto su se mjere usmjerile na nas, kad svaki od nas stane svakodnevno pred 80 -100 učenika. I mi moramo pokazati potvrde, a oni ne moraju. Dokazano je da virus ne širimo mi, već djeca. Nismo mi za cijepljenje djece, ali postoji mogućnost, kao što su napravile neke države, da se djeca testiraju jedan put tjedno. Testirajmo se svi u školama jednom tjedno pa će se zaustaviti širenje po razredima i školama na vrijeme, govori Maričić.
Kako dodaje, paralele pri donošenju mjera nisu ravnopravno povučene.
– Sve i da svi djelatnici ispoštuju mjere, cijepe se i testiraju, ne znam što će se s time dobiti kad je dokazano da mi nismo uzrok širenja zaraze. Primjerice, dijete ne može bez potvrde otići na Finu ili na MUP po dokument, a može ići u šoping centre, treninge, rođendane, okupljanja i doći na nastavu. To nema logike, govori Maričić.
Udruga »Nastavnici organizirano« objavila je, pak, tekst u kojem se ističe kako je masovno cijepljenje jedno od ključnih dostignuća moderne civilizacije.
– Naime, epidemiolozi i Stožer civilne zaštite su se tek sad, konačno, sjetili da postojimo, pa će tako od 15. studenog digitalne covid-potvrde biti potrebne svekolikom puku koji radi u školama. Nisu se sjetili prosvjetare staviti među prioritete kada se počinjalo s cijepljenjem, odmahivalo se rukom na rad u razrednoj nastavi od svibnja 2020. jer se valjda u radu s djecom od 1. do 4. razreda niti jedna učiteljica ili učitelj ne mogu zaraziti….


Testiranje učenika
Nisu se sjetili nakon pojave delta soja testiranje učenika i učenica, te zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja staviti na listu prioritetnih postupaka. Nisu se sjetili da bi učenike trebalo čim prije testirati i u slučaju pozitivnog testa staviti u samoizolaciju. Učenici su mahom malodobna populacija koja se još ne može i cijepiti i za koju su odgovorni odrasli, njihovi roditelji, koji se i sami često ne snalaze u nelogičnim mjerama i odlukama, i učitelji, koji mjere ne donose, ali ih moraju poštovati, stoji u objavi Udruge.
Nastavnici ističu kako su najodgovorniji nadležni koji su dužni donijeti mjere kojima bi pučanstvo zaštitili od širenja zaraze.
– Zaštita za sve, pa tako i one koji se iz medicinski opravdanih razloga ne mogu cijepiti, je cijepljenje svih onih koji to mogu učiniti. No, sada su (neki bi rekli konačno) odlučili uvesti covid potvrde u škole. I otvorio se pandemonium. Dio zbornice urla kako je to napad na osobne slobode jer se ne žele cijepiti, a neki čak niti testirati, dio se, pak, slaže s mjerom jer se nada da će pripomoći suzbijanju galopirajućih i zastrašujućih brojki oboljelih. A mjera u svjetlu današnjih brojki izgleda kao da požar na nekoliko hektara gasite lončićem vode, istaknuli su Nastavnici organizirano.