Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na cijepljenje se čekalo i do tri sata, svi u istom redu bez obzira na dozu

09.11.2021. 08:18


Interes Zadrana za cijepljenje i dalje je jako velik pa je tako na Višnjiku i jučer bio ogroman red. Građani su od jutra čekali red kako bi uzeli prvu, drugu ili pak treću dozu cjepiva protiv koronavirusa. Oko 11 sati na punktu je bilo više od 200 ljudi, a naki od njih na cijepljenje su čekali i po tri sata. Mnoge je na cijepljenje potaknula i nepovoljna epidemiološka situacija te veliki broj zaraženih koji posljednjih nekoliko dana stalno raste, ali i najava uvođenja tzv. covid potvrda u brojne ustanove i institucije.


Situacija izmakla kontroli
– Situacija s ovom bolešću je izmakla kontroli, strah me kretati se i svakodnevno se čuvam, nikud ne idem i nitko mi ne dolazi. Supruga i ja smo stalno doma, a cijepljenjem se čuvamo još više, rekao nam je stariji Zadranin koji je na Višnjik došao po treću, takozvanu, booster dozu.
– Nisam uopće razmišljao, znao sam odmah da ću se cijepiti i trećom dozom, dodaje, a isto su nam potvrdili i Katica i Frane Lazanja koji smatraju da su se svi trebali i prije cijepiti.
– Cijepimo se radi sebe i svojeg zdravlja. Odmah smo se cijepili i evo nismo imali koronu, iako su neki naši ukućani bolest preboljeli. Vidjeli smo da simptomi mogu biti opasni te smo se željeli zaštititi, govori nam Katica, dok Frane nadodaje da sigurno ne bi došlo do ovako velikog broja oboljelih da su se svi cijepili puno ranije. Ovaj bračni par dodaje i kako bi mladi trebali biti oprezniji, pogotovo zbog cijele situacije koja nam pokazuju da je zadnjih dana hospitaliziran i veći broj mlađih, necijepljenih ljudi.


Odlučil se cijepiti radi potvrde
Na cjepilištu je bilo i onih koji su došli po drugu dozu, među njima je bila i mlada zdravstvena djelatnica koja je morala primiti cjepivo kako bi dobila COVID potvrdu koja joj je potrebna za posao. I Anđela Krpina Peleš došla je po drugu dozu.
– Prvo smo preboljeli koronu, a nakon utvrđivanja malog broja antitijela odlučili smo se za cijepljenje rekla je Anđela.
Među onima koji su došli po prvu dozu cjepiva prevladavaju ljudi mlađe životne dobi. Većina njih za cijepljenje se, kaže, odlučila radi potvrda, a među njima je i Ivan.
– Danas sam primio prvu dozu. Odlučio sam se na cijepljenje najviše kako bih dobio potvrdu. Želim se normalno kretati, putovati, izlaziti, a bez potvrda to uskoro neće biti moguće, govori Ivan, ali dodaje da ne smatra kako necijepljene time itko ucjenjuje već se radi o zaštiti zdravlja.




Zamjerka na (ne)organizaciju
– Smatram da je legitimno da nas cijepe, ipak se radi o zdravlju ljudi. Trebale su se dogoditi ovako velike brojke kako bi nas potaknulo da se cijepimo i da nam virus pokaže što se može dogoditi, kazao je naš sugovornik.
I Ana Košćica došla je po svoju prvu dozu, a ranije se nije cijepila samo zato jer je nedavno rodila.
– Doma imam bebu od dva mjeseca i cijepila sam se radi bebe, a ranije nisam ni mogla, rekla nam je Ana koja je na cijepljenje čekala dva sata.
– Velika je gužva, cijeli proces je neorganiziran i mislim da bi trebali dodati još jedan punkt kako bi se sve išlo brže, kazala je.
Mnogi su se također požalili na dugo čekanje, velike redove te organizaciju za koju kažu da bi mogla biti i bolja. Građani su, naime, na cijepljenje čekali od ranog jutra, a naši su sugovornici primijetili kako ne postoji red odnosno redosljed prema primanju doza – prva, druga i treća doza, već svi čekaju u istom redu. Mnoge je zasmetalo što ne postoji distanca, svi stoje neposredno jedni uz druge i to po nekoliko sati. Veliku navalu građana mnogi su opravdali sve većim brojem zaraženih te strahom koji se sad probudio, a jedan je građanin svoje razmišljanje potkrijepio izrekom da »ništa ne bistri um kao pogled na vješala«, dodajući kako se nada da će se cijepiti što veći broj građana kako bi se život vratio u normalu.