Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Održivi i društveno odgovorni turizam promidžbena je šansa Vranskog jezera

09.11.2021. 12:57


Park prirode Vransko jezero sudjeluje virtualno na najvećem i najpoznatijem turističkom sajmu World Travel Market (WTM) u Londonu, i to u ponedjeljak i utorak u sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice. Sudjelovanje parka na ovom sajmu provodi se u sklopu projekta »Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero«.
Park sudjelovanjem predstavlja svoju ponudu na virtualnom štandu i pozicionira svoju vidljivost objavom promotivnih sadržaja na WTM-ovoj interenetskoj stranici.
Uime ove ustanove na online sastanku je u ponedjeljak sudjelovala Maja Bijelić, viša stručna savjetnica za edukaciju u PP Vransko jezero. Kazala je kako je razgovarala s direktorom New Deal Europe, travel trade showa koji se orijentirao na području jugoistočne Europe obuhvaćajući čak 12 država, od Slovenije na zapadu, preko do Grčke na jugu do Moldavije na istoku.


Predstavljanje jugoistočne Europe
– Dosad se niti jedan sajam nije isključivo orijentirao na područje jugoistočne Europe. Čak i na World Travel Marketu je teško pronaći informacije koje su usmjerene na ovo područje. Lani je na virtualnom WTM-u sudjelovalo 150 izlagača i 200 predstavnika agencija koji žele ugovoriti posao. New Deal Europe posreduje između izlagača i predstavnika agencija. Spajaju ih prema interesu od strane turističkih agencija odnosno ponudi koji izlagači mogu predložiti, govori Bijelić dodajući kako izlagači i predstavnici agencija dobiju poveznicu.
– Nas iz Parka prirode su kontaktirali s ciljem da sudjelujemo na Sajmu. Mi smo na profilu na WTM-a postavili profil iz čega je jasno vidljivo što nudimo, edukativne i volonterske programe, potom promatranje ptica, razne dodatne usluge kao što su iznajmljivanje kajaka, bicikala, korištenje adrenalinskog parka, brojne pješačke, planinarske rute i slično. Nisu se usmjerili isključivo na neki program, već ponudu ovog dijela Europe koja je usmjerena na održivi i društveno odgovorni turizam. Pretpostavljam da su nas zato i kontaktirali. Direktor New Deal Europe rekao mi je da je upoznat s Vranskim jezerom, da je već prolazio u njegovoj blizini te da je htio ponuditi način za našu dodatnu promociju. Nude unaprijed dogovorene sastanke, nekakav forum u sklopu izlaganja na sajmu, mogućnost komunikacije s drugim izlagačima i predstavnicima agencija, otkriva predstavnica ovog Parka.


Izvansezonska ponuda Vranskog jezera
Podsjetila je kako Vransko jezero u predsezoni i posezoni može ponuditi ture promatranja ptica koje obogaćuju ponudu, kao i edukativni program s ciljem interpretacije baštine.
– To posjetitelji očekuju. Žele da se kroz oči nekoga tko je lokalan prezentira ovaj dio naše ponude. Imali smo već dosad posjetitelje iz Velike Britanije koji su dolazili zbog promatranja ptica, no ima dodatnog prostora za privlačenje posjetitelja s područja ove otočne države. Veliki broj njihovih stanovnika su pasionirani promatrači ptica. Trebali bi našom očuvanom prirodom privući dodatni broj posjetitelja u vidu održivog turizma, priča Bijelić dodajući kako su za danas dogovorena dva sastanka, s predstavnikom jedne švicarske agencije te s influencericom koja promovira različita područja i stvara sadržaj putem društvenih mreža.
Park prirode Vransko jezero promovira na Sajmu svoju turističku ponudu koja je obogaćena dodatnom infrastrukturom, promotivnim materijalima i filmom, opremom za posjetitelje i za edukaciju kroz navedeni projekt. Ovaj vodeći svjetski sajam turističke industrije ove godine se vratio kao hibridni događaj koji je osmišljen oko ideje ponovnog okupljanja svih relevantnih dionika svjetske turističke industrije. Sajam se održao i uživo u ExCel Centru u Londonu od 1. do 3. studenog.
Projekt predstavljanja Vranskog jezera na WTM-u je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Javna ustanova Park prirode Vransko jezero provodi navedeni projekt u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva »Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode«.