Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Erlić: NK Zadar nikad nije sudjelovao u nečasnim radnjama

Autor: Šime Ćurko

08.12.2008. 23:00
Erlić: NK Zadar nikad nije sudjelovao u nečasnim radnjama


Pred nedjeljnu utakmicu s Croatiom Sesvete, posljednju u jesenskoj polusezoni, na jednom internet portalu objavljeni su navodni dokazi o namještanju utakmice 15. kola Prve HNL između Zadra i Šibenika odigrane 16. studenoga 2008. u kojoj je Zadar pobijedio 1:0 golom Marina Tomasova u 56. minuti. Na portalu je kao dokaz predstavljen navodni razgovor s Patrioceom Kwedijem, igračem Šibenika, koji, između ostalog, navodi da je Šibenik “vratio Zadranima uslugu”, s obzirom “da su oni nama pomogli prošle sezone kada je trebalo”, aludirajući navodno na utakmicu 32. kola prošle sezone kada je 3. svibnja Šibenik pobijedio na Stanovima 2:0. Na neki način Kwedi se ‘okrnzuo’ o Novicu Erlića, direktora Zadra, budući da u kontekstu navodovnih dogovora spominje “direktore”.
– To su najobičnije laži. Sva nagađanja o nekakvom dogovoru sa Šibenikom su ulične priče koje nemaju nikakav argument. Riječ je o podmetanjima s kojima se, ne znam iz kojih razloga, želi naštetiti našem klubu – tvrdi Erlić. Tko želi naštetiti Zadru i zašto?
– Neću nikoga prozivati niti o tome nagađati jer bih se na taj način spustio na razinu onih kojih nas na ovako ružan način prozivaju. No, moje sumnje idu prema kladioničarima, koji kad ne ostvare priželjkivane dobitke plasiraju ovakve stvari u javnost. Bilo je onih koji su bili uvjereni da će Šibenik u toj utakmici voditi na poluvremenu, a da ćemo mi na kraju pobijediti. Ta kombinacija se, gle čuda, nije ostvarila i netko je na svemu tome možda izgubio nešto novca i sada nam se osvećuje na ovakav način. Kažem, ne tvrdim da je tako, to je moja prepostavka.
Sve se odlučivalo na terenu
Erlić se osvrnuo i na utakmicu s Hajdukom u 12. kolu koju je Zadar na Stanovima pobijedio 1:0.
– I za tu su utakmicu neki govorili da je poznat njen ishod. Prema tim nagađanjima Hajduk je trebao pobijediti, pa se to opet nije ostvarilo. Recite mi, zar mi nemamo pravo nekoga pobijediti i to na našem terenu. Od 13 bodova 12 smo osvojili na Stanovima i to nešto govori o tome kakva smo momčad. Jest da smo loši, posljednji smo na ljestvici, ali da se trebamo dogovarati sa Šibenikom da nam pusti utakmicu na našem terenu, to je izvan svake pameti. Uostalom, ako smo tako moćni, kako bi netko mogao zaključiti iz ove namještaljke, onda sigurno ne bismo bili tu gdje smo sada, posljednji od svih prvoligaša.
Najavljeno je angažiranje USKOK-a, a kazne bi u slučaju da se navodne Kwedijeve tvrdnje potvrde kao istinite, mogle bit drastične.
– Mi se ničeg ne bojimo jer za takvo što nemamo ni najmanji razog. Sve što smo odigrali ove sezone bilo je na pošteni način, 13 bodova koje imamo zaslužili smo na terenu, a ne nekakvim dogovorima. Prvi sam za to da se svatko kome se dokaže namještanje utakmice izbaci u Drugu ligu.
Je li zastraženo službeno očitovanje NK Zadar od državnih ili nogometnih institucija vezano sa “slučaj Kwedi”?
– Ne, još uvijek nije bilo službenih upita. Bude li ih jasno je da svim stojimo na raspolaganju i vrata našeg kluba svima su otvorena. To je i naša obveza. Ono što već sada mogu reći jest da se ništa ni ne može dokazati iz jednostavnog razloga – sve što nam se pokušava nametnuti je laž.
Zabranjeno klađenje
Nije prvi put da se Zadar spominje u kontekstu navodnih namještanja i dogovora utakmica.
– To je točno i to nas smeta. Za mene više nije slučajnost da se sve uvijek vrti oko nas, a nikad ništa nije dokazano. Kad god se nekome svidi zakuhati neku aferu u našem nogometu odmah se uhvati Zadra. Vrijeme je da se s tim stane na kraju. Kao direktor kluba tvrdim; NK Zadar nikad nije imao veze s nikakvim nečasnim radnjama bilo koje vrste, posebno ne s namještanjem utakmica. Sve što smo ostvarili u svim prethodnim sezonama ostvarili smo isključivo na terenu zaslugom igrača, odnosno klupske logistike koja je stala iza prve momčadi.
Kwediju se pripisuju tvrdnje da igrači zarađuju kladeći se na vlastite utakmice.
– Posljednje dvije godine svim našim igračima je zabranjen odlazak u kladionice. Svatko tko ima bilo kakav dokaz da se neki od naših igrača kladi neka nam se javi i tog igrača odmah ćemo izbaciti iz kluba. Ponovno javno molim sve kladionice da naše utakmice povuku s ponude jer od svega toga imamo samo štetu koja ruši ugled našeg kluba.


 SURAĆ: VRIJEME JE DA SE ZADAR OSTAVI NA MIRU


Jakov Surać, kapetan momčadi sa Stanova poput ostalih bio je osupnut napisima o navodnom dogovoru Šibenika i Zadra u “aferi Kwedi”.
– Oštro demantiram svaku priču o namještanju te utakmice. Svi znaju da se prije te utakmice govorilo kako će Šibenik voditi nakon prvog poluvremena, a mi ćemo pobijediti na kraju. To je bila gotova stvar, a onda je rezultat sve demanbtirao. Zar nije bilo isto i prije utakmice s Hajdukom pa smo ih pobijedili unatoč pričama o sigurnom porazu. Odmah po završetku utakmice sa Šibenikom pred novinarima sam izjabio kako sam se pribojavao situacije u kojoj bi Šibenik na poluvremenu mogao postići neki zalutali pogodak i onda bi svi upirali prstom u nas. Vrijeme je da prestanu ove optužbe na računa Zadra koji je ni kriv ni dužan, a sva ta ulična naklapanja demantirali smo više puta ove jeseni. Kakav je to navod u kojem je Šibeniku trebala pobjeda nad Zadrom u prošlom prvenstvu kada to nije istina. U poluvremenu je Međimurje vodilo protiv Intera 4:1 i Šibenik bi i u slučaju poraza ostao prvoligaš. To samo potkrepluje činjenicu da su sve ovo samo gluposti,a pretpostavljam iz kojeg prvaca dolaze – kazao je jučer u kratkoj izjavi Surać. (D. B.)




PROVJERE SVIH AKTERA


– USKOK je promptno reagirao. Službeno smo zatražili i dobili sve materijale vezane za slučaj kojima raspolaže Index.hr. Materijale smo proslijedili policiji i slijedi kriminalistička obrada. Ako nakon obrade bude elemenata za daljnu istragu, mi opet preuzimamo slučaj – kazao nam je Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a.
Policiju očekuju provjere i razgovori sa svim osobama koje bi na bilo koji način mogle biti povezane sa slučajem. U njih se, dakako, ubrajaju i direktori te ostali članovi vodstva klubova, ali i nogometaši. Ne zna se koliko će trajati taj dio kriminalističke obrade. (M. K.)


 PRIOPĆENJE UDRUGE T-COM PRVE HNL


Na službenoj internet stranici Udruge profesionalnih klubova Prve HNL objaljeno je priopćenje koje potpisuje Igor Štimac, predsjednik Udruge:
– Sa željom u nastavak transparentnog rada i očuvanja digniteta hrvatskog nogometa, naših članova (hrvatskih klubova), igrača i sportskih djelatnika, dajemo maksimalnu podršku državnim institucijama i nadležnim organima kako bi što prije rasvijetlili pitanje navodnog spornog događaja koji se odnosi na utakmicu 15. kola T-Com Prve HNL, Zadar – Šibenik odigrane 16. 11. 2008. u Zadru. Udruga Prve HNL stavila se na raspolaganje državnim institucijama, te sukladno tome očekujemo njihovu brzu reakciju – navodi se u priopćenju.