Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na Tuđmanovom grobu 250 Bibinjaca

Autor: Velimir Brkić

08.12.2008. 23:00
Na Tuđmanovom grobu 250 Bibinjaca

Foto: Velimir BRKIĆ



U Bibinjama se više rađa nego umire. U Bibinjama se vjeruje u domovinu, obitelj i Boga, istaknuo je bibinjski načelnik Nino Šimunić pošto je izrekao vječni zavjet svih nazočnih: “Bibinjci Tuđmana nikad neće zaboraviti, nikad”
U povodu obilježavanja 9. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, brojni žitelji Zadarske županije, organizirano ili osobno, odali su mu počast na zagrebačkom groblju Mirogoj. Mnogi će pohoditi Zagreb u srijedu 10. prosinca, na dan Tuđmanove smrti, ali i tijekom nadolazećeg vikenda.
Poštovatelji Tuđmanovog lika i djela poklonili su se na grobu, molili, položili vijenac, zapalili svijeću, bili na misi zadušnici. A, tradicionalno su najbrojniji bili Bibinjci koji su napunili čak četiri autobusa. Bibinjci su išli i svojim automobilima, a dočekali su ih i zagrebački studenti iz Bibinja, tako da ih se sakupilo preko 250. Među njima i načelnik Nino Šimunić, predsjednik OV-a Bruno Bugarija i predsjednik općinskog HDZ-a, županijski pročelnik Ivan Šimunić te predsjednik Mladeži HDZ-a Tome Šimunić.
Najprije su posjetili Veliko Trgovišće, rodno mjesto dr. Tuđmana. Obišli su njegovu rodnu kuću, staru i novu školu, a potom su se uputili u crkvu Majka Božja od Sedam Žalosti, gdje je misu zadušnicu predvodio sukošanski župnik, don Tomislav Sikirić iz Bibinja, koji je istaknuo da se ne smije zaboraviti žrtva koja je dana za obranu domovine.
– Najveću žrtvu su podnijeli branitelji koji su dali svoje živote, a predsjedniku Tuđmanu samostalna je Hrvatska bila životna želja. Mogao je živjeti u miru, i vjerojatno bi živio duže i zdravije. Bez žrtve nema velikih stvari, naglasio je don Tomislav.
Na Mirogoju je Bibinjce dočekala Ankica Tuđman, supruga dr. Franje Tuđmana, sin Miroslav i nevjesta Snježana, supruga Stjepana Tuđmana.
Nakon što su nadasve dostojanstveno i u pobožnosti položili vijence i zapalili svijeće ispred grobnice, uz arkade i crkvu Krista Kralja, načelnik Šimunić održao je prigodni govor.
– Možemo biti suglasni oko toga da je Franjo Tuđman iza sebe ostavio veliko djelo i da smo privilegirani naraštaj koji je ostvario jedan od najvećih snova Hrvatske, koja se obranila u nametnutom ratu, a danas je afirmirana u svijetu. Bez Tuđmana danas ne bismo imali Hrvatsku, rekao je Šimunić dodavši kako u Bibinjama srce za Hrvatsku uvijek jače kuca.
– U Bibinjama se više rađa nego umire. U Bibinjama se vjeruje u domovinu, obitelj i Boga, istaknuo je Šimunić pošto je izrekao vječni zavjet svih nazočnih: “Bibinjci Tuđmana nikad neće zaboraviti, nikad.”
Na kraju su zajedno sa svojom klapom “Bibanum” i župnim zborom “Don Marko Sikirić” otpjevali pjesme “Croatio iz duše te ljubim” te “U boj, u boj”. Bibinjci su položili vijenac i pod središnji križ hrvatskim braniteljima, a potom se uputili na glavni zagrebački Trg bana Josipa Jelačića.