Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najpoznatiji hrvatski kvizoman u potrazi za brokerom

Autor: Ivana Jurišić

08.12.2008. 23:00
Najpoznatiji hrvatski kvizoman u potrazi za brokerom

Foto: ZL



Majstor iz Rtine Mirko Miočić u nedjeljnoj emisiji “1 protiv 100” kući je otišao s čak 366.494 kune u novčaniku. Prije samo nekoliko tjedana Mirko se u istom kvizu nasukao na rijeci Rubikon, za koju se nije mogao sjetiti da se nalazi u Italiji. Ovaj put je najpoznatiji kvizoman u Hrvatskoj, o kojemu se priče pričaju i izvan Lijepe naše, uistinu nagazio na jackpot. Točno odgovorivši na pitanje “Potaknut smrću kojeg talijanskog pisca je Verdi skladao svoj Requiem?” (odgovor je Alessandro Manzoni) Mirko je pobijedio i osvojio jackpot, osvojivši dosad najveći iznos podijeljen u ovom popularnom kvizu. Nakon izlaska iz studija uslijedile su čestitke, a jedan od najsretnijih je bio Tarik koji Mirka poznaje već godinama. Kroz “Milijunaša” gdje je Mirko uspio osvojiti samo 32 tisuće kuna do “1 protiv 100”.
– Nas dvojica smo dobri prijatelji od samih početaka. Ja s ove strane, on s druge i bilo mu je drago što sam osvojio jackpot.
Mirko je već godinama stalni posjetitelj brojnih kvizova, od čuvene “Kviskoteke” Laze Goluže, gdje je bio pobjednik 1982. godine, do “Diplomca”, “Izazova”, “Milijunaša” i sad “1 protiv 100”. U 25 godina na kvizovima Mirko je zaradio koliko većina Hrvata ne zaradi u cijeli život, a sam procjenjuje kako se njegova zarada kreće između 700 tisuća do mlijun kuna.
– Teško je to procijeniti. U ona davna vremena s početka osamdesetih od nagrade se mogao kupiti jedan mali fićo. Poslije se znalo dogoditi da sav dobitak na kvizu pojede inflacija.
Hrvatski kralj kvizova trenutačno radi u izdavačkoj kući, čita sve što mu dođe pod ruku i razmišlja kako potrošiti najnoviji dobitak.
– Sve mi se čini da ću otići đir do New Yorka. To mi je davna želja, a sad imam i dovoljno novca kako bih je ostvario. A past će tu i jedan mali auto. Ne preveliki, dovoljno da gura po gradu.
Pitamo Mirka štedi li za crne dane. Ipak je kriza, novine su pune crnih naslova o krizi, recesija je tu iza ugla.
– Razmišljao sam uložiti na burzi. Sve mi se čini kako ću morati naći brokera. Dionice su potonile tako nisko da ne mogu još niže. Pametni ljudi danas putuju da bi sutra zaradili, pa mi se čini da bih i ja mogao tako.


 OPUŠTANJE UZ KRIMINALISTIČKE ROMANE


Kao što bi se moglo i očekivati od čovjeka širokog znanja, Mirko čita sve što mu dođe pod ruke: od beletristike do publicistike. Sam priznaje da se najradije opušta uz kriminalističke romane Elmorea Leonarda ili Michaela Connellyja. Uz njegovo uzglavlje često ćete naći i neku knjigu Stephena Hawkinga.




 SLABA STRANA MIRKA MIOČIĆA


Zahvaljujući Mirku, u Milijunašu su uveli pravilo “joker tri puta”. Mirko je bio tako popularan joker da su ga zvali iz cijele Hrvatske, a on je svojim odgovorima pomogao na razna pitanja: iz književnosti, zemljopisa, matematike, medicine… Usprkos širokom znanju čak i Mirko priznaje kako ima slabih strana. Jedna od njih je sigurno popularna muzika, osobito ove novije generacije. Tu su i moderni filmovi, glumci i glumice.
– Riječ je o pitanjima na kojima se najčešće “opečem”. Ovi mlađi to bolje znaju od mene. Još jedna tema koja me malo muči: sportska dođanja u posljednjih nekoliko godina. Mogao bih satima pričati o Muhammedu Aliju i Olimpijadi u Munchenu, ali s ovim novima nisam tako na “ti”.