Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pobjeda nije samo dva boda

Autor: Ivan Knežević

08.12.2008. 23:00
Pobjeda nije samo dva boda

Foto: Zvonko KUCELIN



Osim koristi u Eurokupu, pobjeda bi danas odjeknula i šire jer Zadrani ne vole kad Zadar prečesto gubi. Ili, kad prerijetko pobjeđuje
Što je moguće danas očekivati od Zadra? Navijač se nada da bi mogao biti prekinut niz poraza u gostima, ali za takvo što Zadru će valjati odigrati 40 visoko kvalitetnih minuta. Možda će najveći problem Zadru biti visoki intenzitet igre što preferira i provodi gotovo svaka francuska momčad već godinama. U Francuskoj je košarka tzv. atletska što predmnijeva puno skokova, puno trčanja, puno guranja u reketu… Hoće li Zadar za takav stil igre biti spreman ili dovoljno spreman? Na koji način će Aco Petrović moći odgovoriti? Kakvu će početnu postavu Petrović poslati na parket? Nedvojbeno je da će puno toga ovisiti i o tomu kako će se snaći ta početna postava. Veoma je bitno izdržati početne udarne valove, a još bi bolje bilo utakmicu usmjeriti tako da slijed događaja odgovara Zadru. Drugim riječima, da vlada mirnoća koja je temelj za dobro osmišljene i dobro provedene poteze.
Činjenica da i danas u Petrovićevoj postavi neće biti Malika Dixona znači i dalje samo jedno – Rok Stipčević treba biti mudar, oprezan i djelotvoran. U svojoj vanjskoj liniji Roanne ima dvojicu kvalitetnih razigravača, Poupeta i Pellina, koji u pravilu drže visoki ritam, a kako je danas scauting razvijen do visokoga stupnja, trener francuske momčadi sigurno odavno zna da Zadar na razigravaču ima Stipčevića, te tek povremeno Prostrana. Nije teško zaključiti da će, zato, Stipčević biti pod velikim pritiskom, a onda i da Petrović treba osmisliti kako taj pritisak olabaviti, kako će Roku povremeno djelotvorno pomagati neki suigrači. Takvih ima, osim Prostrana koji će uskočiti da Rok predahne, loptu može dobro kontrolirati i Perić, tu i tamo i Johnson, čak i Garnett, a tu je i Rančić ako bi ustrebalo. Odgovarajuća protuigra s momčadima poput Roannea u sebi treba imati i racionalan napad. Jedna je pojedinost s utakmice C. zvezda – Zadar ubola u oko mnoge navijače. Podatak da je Zadar s poludistance bio nedovoljno precizan, ali i da je imao premalo pokušaja. Raznovrsnost napada važan je element u svakoj momčadi. Pobjeda kadkad jednostavno nije moguća ako petorka ne može uspostaviti stanovitu ravnomjernost ubačaja sa svih pozicija. Sa Zvezdom je Zadar u trici bio neloš, ali u pokušajima za dva poena…
Skok? U postavi Roannea puno je igrača koji bilježe dosta skokova, Kane, Sumpter, Monroe, Dia… a u segmentu skoka relativno je nebitno je li igrač centar, krilni centar ili nešto drugo jer je uspješan skok i pitanje drugih pojedinosti, ne samo visine i pozicije određenog igrača. U dijelu skupljanja lopta u oba reketa ne može se zaobićni ni tzv. zagrađivanje koje može biti djelotvorno koliko i skok. Pod svojim obručem igrači Zadra ne bi smjeli izgubiti koncentraciju, svaka uhvaćena lopta otvara mnogućnost polukontre ili kontre, a svaka neuhvaćena otvara problem drugog ili trećeg suparničkog uzastopnog napada. Gečevski, Ivanov, Ružić, Macura, te Perić kao igrač koji dobro raspoređuje skok, imat će zahtjevne zadaće u izravnim dvobojima sa skakčima iz suparničke momčadi.
Današnja će utakmica biti i treća uzastopne utakmica u gostima. U Rigi i u Beogradu Zadar je svoje izglede za dobar rezultat prokockao. Što će reći da je imao odviše slabosti, propusta, pogrješaka, nesmotrenosti, nedovoljne promišljenosti, premalo koncentracije… S aspekta proklamiranoga cilja u Eurokupu, a to je najmanje plasman u drugi krug, jedna bi pobjeda u gostima itekako dobro došla. Recimo danas. Dakle, ne može se reći da motiv ne postoji ili da je minoran. Osim koristi u Eurokupu, pobjeda bi danas odjeknula i šire jer Zadrani ne vole kad Zadar prečesto gubi. Ili, kad prerijetko pobjeđuje. I pobjeda bi danas bila izvrstan znak pred sljedeću utakmicu, pred U. Olimpiju u NLB ligi.