Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Radi Nekiću nagrada za autentični suvenir s motivima Zadra i Biograda

Autor: Nives Rogoznica

08.12.2008. 23:00
Radi Nekiću nagrada za autentični suvenir s motivima Zadra i Biograda

Foto: Adam VIDAS



Nagrađene suvenir-kutije prikazuju desetak motiva uglavnom sakralnu baštinu Yadra i Biograda na Moru; crkve Sv. Donata i Sv. Krševana te katedralu Sv. Stošije, Fošu i ulaz na Trg pet bunara u Zadru, katedralu Sv. Stošije u Biogradu te biogradske crkve Sv. Roka i Sv. Ante
Biogradski inovator Rade Nekić na prvom hrvatskom sajmu suvenira održanom proteklog vikenda u Boćarskom domu u Zagrebu osvojio je Posebnu nagradu službenog ocjenjivačkog suda za autohtoni suvenir. PTO “Nekić” se na sajmu, koji su organizirali Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednice tehničke kulture, Udruženje obrtnika grada Zagreba i ASTRO d.o.o. iz Orahovice, predstavio setom od drva izrađenih suvenir-kutija oslikanih motivima Zadra i Biograda.
– Riječ je o desetak motiva koji prikazuju uglavnom sakralnu baštinu ova dva grada; crkve Sv. Donata i Sv. Krševana te katedralu Sv. Stošije, Fošu i ulaz na Trg pet bunara u Zadru, katedralu Sv. Stošije u Biogradu, te biogradske crkve Sv. Roka i Sv. Ante, pojasnio je Nekić.
Sadržaj suvenir-kutija u različitim kombinacijama čine prirodni ljekoviti pripravci koje izrađuju Rade i Dragica Nekić, a uz ulja i ljekovite kreme, tu se mogu naći i likeri i rakije, s posebnim naglaskom na vino i rakiju od smreke koji također predstavljaju autohtoni suvenir.
Sajam “Suvenir-Arca” održan je na 800 metara četvornih, a predstavilo se stotinjak hrvatskih izlagača s oko 500 suvenira. Uz Radu Nekića, Posebnu nagradu službenog ocjenjivačkog suda dobilo je još 14 izlagača, dok su Velike nagrade službenog ocjenjivačkog suda otišle tvrtki “Bakina kuća” iz Zagreba koja se predstavila drvenom kutijom u kojoj se uz repliku stare nautičke karte Jadranskog mora nalaze i suveniri koji prikazuju osobitosti različitih dijelova jadranske obale, udruzi “Poculica” koja se predstavila u sklopu štanda Društva inovatora Varaždinske županije i to za odjevne i ukrasne predmete od lana te “Pčelarstvu” – Daruvar d.o.o. za dizajn pakiranja pčelarskih proizvoda koji kombinira oslikane staklenke s ručno rađenim drvenim stalkom.
Sajam suvenira “Suvenir ARCA” trajao je od 4. do 7. prosinca, a ideja vodilja organizatora bila je iz domaće povijesne i kulturne baštine oživotvoriti suvenirska rješenja koja će pripomoći oživljavanju tradicionalnih obrta, ali i inovativnih dizajnerskih suvenira te time dati podršku hrvatskoj proizvodnji i otvaranju novih radnih mjesta.
– Suvenir bi trebao uskladiti komercijalne, estetske i simboličke komponente, a također bi trebao biti kvalitetno dizajniran te kao takav simbolizirati identitet društvene skupine ili zemljopisnog područja i time predstavljati njihove pozitivne karakteristike. U Hrvatskoj, kao turističkoj zemlji velike kulturne i povijesne baštine, nedostaje originalnih, autohtonih suvenira te je ovaj projekt jedan od putokaza k izboru kvalitetnije i brojnije ponude certificiranih i brendiranih suvenira. Ujedno je to začetak ideje o osnivanju “Hrvatske suvenirnice”, istaknuo je u svojem priopćenju glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević.