Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

140 godina obrazovnog iskustva

Autor:

08.12.2009. 23:00
140 godina obrazovnog iskustva

Foto: Filip BRALA



Vrijednost knjige leži u činjenici da ona prikazuje povijest današnje Gimnazije Jurja Barakovića, ali i Zadra i hrvatskog naroda na ovom području. Rekao bih da je ova knjiga odiseja obrazovanja zadarskom području, ona nas obvezuje da iz povijesti izvučemo pouku i nastavimo istim putem dalje, kazao je Ranko Artuković


Knjiga monografije Gimnazije Jurja Barakovića naslova “140 godina obrazovnog sustava”, odnosno Zbornik radova Ilirska preparandija – Gimnazija Jurja Barakovića, predstavljena je jučer u prostorima Novog kampusa Sveučilišta u Zadru i to u nazočnosti sadašnjeg i bivših ravnatelja ove dugovječne škole, te profesora, učenika i svih onih koji su na bilo koji način doprinijeli stvaranju ove knjige.
Nakon nastupa mješovitog zbora i gudačkog orkestra, nazočnima se prigodnim govorom obratio Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakvića, posebno pozdravivši bivše ravnatelje ove škole, Eduarda Bajla i Josipa Sviličića, naglasivši potom važnost ove knjige ne samo za ovu zadarsku školu, nego za cijelo zadarsko područje.
– Izdavanje ove knjige svih nas ispunjava ponosom jer naša škola slijedi tradicije Ilirske preparandije. Vrijednost knjige leži u činjenici da ona prikazuje povijest današnje Gimnazije Jurja Barakovića, ali i Zadra i hrvatskog naroda na ovom području. Rekao bih da je ova knjiga odiseja obrazovanja na zadarskom području, ona nas obvezuje da iz povijesti izvučemo pouku i nastavimo istim putem dalje, kazao je Artuković, pojasnivši kako je trajna zadaća svih profesora i učenika škole da unatoč novonastalim izazovima očuvaju bogatu tradiciju škole, koju je ona njegovala stoljećima, najprije kao Ilirska preparandija, potom Druga učiteljska škola, zatim Centar za odgoj i usmjereneo obrazovanje “Juraj Baraković”, i naposljetku kao današnja Gimnazija.
Ravnatelj je stoga istaknuo kako ova škola mora ostati mjesto u kojoj se uči hrvatska povijest i hrvatska tradicija, ali paralelno s tim i uči i stvara hrvatska budućnost.
Srdačno pozdravivši sve učenike koji se godinama u sve većem broju upisuju u ovu školu te sve profesore i ostale djelatnike škole kao i sve svoje prethodnike – bivše ravnatelje, obratio se i Josip Sviličić, donedavni i najdugovječniji ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, a nekada i spomenutog Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje.
Sviličić je stoga naglasio kako zahvalnost za uspješnost ove knjigu duguje Teodori Vigato i Silvani Veselinović, koje su dale svoj doprinos stvaranju ove, treće po redu, monografije škole.
– Sve tri knjige monografije ove škole obuhvaćaju povijest zadarskog školstva, jer mnogi će se složiti da je naša škola najdragocjenija škola na zadarskom području. U vrijeme kada je većina ovdašnjeg stanovništva bila nepismena, ova je škola omogućila širenje kulture ovoga naroda. Što se tiče mog doprinosa ovoj knjizi, on se odnosi na članak o Školskom centru “Juraj Baraković” Zadar, koji je postojao od 1977. do 1992. godine, a kojeg sam jedno vrijeme bio i ravnatelj. Taj dio u knjizi nije znanstveni rad, nego više moj osobni pogled, kazao je Sviličić, napomenuvši kako izdavanje ove knjige nebi bilo uspješno bez podrške Grada Zadra i Zadarske županije.
Svoja recezentska zapažanja o knjizi iznijela je potom recezentica Maja Klarin te kazala nekoliko najvažnijih podataka vezanih uz sam sadržaj knjige. Pojasnila je stoga kako knjiga sadrži pet dijelova i to najprije povijesni pregled ove ustanove, potom spomenuti osobni pogled Josipa Sviličića na Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje “Jurja Barakovića”, zatim na dio koji se odnosi na Gimnaziju Jurja Barakovića, a potom i popis maturanata i profesora kroz stoljeća i naposljetku zanimljive priloge.