Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na gradilište Poliklinike dolazi neovisni građevinski stručnjak

Autor: Teuta Babajko Jamičić

08.12.2009. 23:00
Na gradilište Poliklinike dolazi neovisni građevinski stručnjak

Foto: Filip BRALA



Nakon što je Državno odvjetništvo svoj nalaz o Poliklinici na zadarskoj Relji dostavilo Ministarstvu zdravstva, dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, u Zagrebu se sastao s predstavnicima resornog ministarstva. Mišljenjem je potvrđeno ono što se već dugo znalo, dakle da su izvođači radova, splitska tvrtka “Alkom”, sporne garaže izgradili na svoju ruku odnosno bez suglasnosti investitora projekta, u ovom slučaju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Zbog izgradnje spornih garaža, 25. rujna su obustavljeni radovi na zadarskoj Poliklinici, nakon čega je Ministarstvo zdravstva i zatražilo mišljenje Državnog odvjetništva.
– Državno odvjetništvo je utvrdilo kako su izvođači radova, sagradivši garaže bez suglasnosti investitora, odstupili od glavnog projekta, čime su prekršili klauzule ugovora “ključ u ruke” kojeg je resorno ministarstvo sklopilo s splitskom tvrtkom “Alkom”. Dakle, mišljenje Državnog odvjetništva potvrdilo je ono što smo ionako znali. Sada kreće novi proces, utvrđivanje stanja na terenu, za što će Ministarstvo zdravstva angažirati neovisnog građevinskog stručnjaka. Kad resorno ministarstvo dobije nalaz o stanju na terenu, donijeti će odluku o nastavku radova na zadarskog Poliklinici, govori dr. Dario Nakić, vjerujući kako će Ministarstvo zdravstva pronaći najbolje rješenje za nastavak radova na Poliklinici jer izgradnja spomenute zdravstvene ustanove, projekt je na koji Zadar čeka više od 20 godina te kao takva zajednički je interes cjelokupne društvene zajednice.
Budući da je kalendarska godina pri kraju, realno je očekivati kako će priča oko Poliklinike na zadarskoj Relji protegnuti i na sljedeću, 2010. godinu. Sada kreće proces agažiranja neovisnog građevinskog stručnjaka prema čijem će nalazu na terenu, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, donijeti daljenje odluku o sudbini Poliklinike u Zadru, točnije nastavku radova na izgradnji iste.
Osim o Poliklinici, na zagrebačkom sastanku razgovaralo se i o mjesečnom limitu zadarske Opće bolnice. Konačna odluka još nije donesena, no dr. Nakić je optimističan jer su razgovori u Ministarstvu zdravstva protekli u pozitivnoj, konstruktivnoj atmosferi s jasnim ciljem, a to je pronalazak rješenja za zadarsku Polikliniku i mjesečni limit Opće bolnice Zadar. Vezano za mjesečni limit, dr. Nakić je predstavnicima resornog ministarstva ukazao na ono što je u Općoj bolnici Zadar učinjeno u tekućoj godini te iznio bolničke planove sljedeću godinu. Dr. Nakić vjeruje kako su ostvareni rezultati i budući planovi, dovoljno dobri argumenit za korekciju bolničkoj limita za sljedeću godinu koja će zadarskoj Općoj bolnici ići u prilog. Naravno, Nakićeva očekivanja nisu prevelika već u okviru situacije u kojoj se Hrvatska nalazi.