Na gradilište Poliklinike dolazi neovisni građevinski stručnjak

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
poliklinika_zastoj radova
Filip BRALA
Radovi neće početi prije sljedeće godine

Nakon što je Državno odvjetništvo svoj nalaz o Poliklinici na zadarskoj Relji dostavilo Ministarstvu zdravstva, dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, u Zagrebu se sastao s predstavnicima resornog ministarstva. Mišljenjem je potvrđeno ono što se već dugo znalo, dakle da su izvođači radova, splitska tvrtka "Alkom", sporne garaže izgradili na svoju ruku odnosno bez suglasnosti investitora projekta, u ovom slučaju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Zbog izgradnje spornih garaža, 25. rujna su obustavljeni radovi na zadarskoj Poliklinici, nakon čega je Ministarstvo zdravstva i zatražilo mišljenje Državnog odvjetništva.

- Državno odvjetništvo je utvrdilo kako su izvođači radova, sagradivši garaže bez suglasnosti investitora, odstupili od glavnog projekta, čime su prekršili klauzule ugovora "ključ u ruke" kojeg je resorno ministarstvo sklopilo s splitskom tvrtkom "Alkom". Dakle, mišljenje Državnog odvjetništva potvrdilo je ono što smo ionako znali. Sada kreće novi proces, utvrđivanje stanja na terenu, za što će Ministarstvo zdravstva angažirati neovisnog građevinskog stručnjaka. Kad resorno ministarstvo dobije nalaz o stanju na terenu, donijeti će odluku o nastavku radova na zadarskog Poliklinici, govori dr. Dario Nakić, vjerujući kako će Ministarstvo zdravstva pronaći najbolje rješenje za nastavak radova na Poliklinici jer izgradnja spomenute zdravstvene ustanove, projekt je na koji Zadar čeka više od 20 godina te kao takva zajednički je interes cjelokupne društvene zajednice.

Budući da je kalendarska godina pri kraju, realno je očekivati kako će priča oko Poliklinike na zadarskoj Relji protegnuti i na sljedeću, 2010. godinu. Sada kreće proces agažiranja neovisnog građevinskog stručnjaka prema čijem će nalazu na terenu, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, donijeti daljenje odluku o sudbini Poliklinike u Zadru, točnije nastavku radova na izgradnji iste.

Osim o Poliklinici, na zagrebačkom sastanku razgovaralo se i o mjesečnom limitu zadarske Opće bolnice. Konačna odluka još nije donesena, no dr. Nakić je optimističan jer su razgovori u Ministarstvu zdravstva protekli u pozitivnoj, konstruktivnoj atmosferi s jasnim ciljem, a to je pronalazak rješenja za zadarsku Polikliniku i mjesečni limit Opće bolnice Zadar. Vezano za mjesečni limit, dr. Nakić je predstavnicima resornog ministarstva ukazao na ono što je u Općoj bolnici Zadar učinjeno u tekućoj godini te iznio bolničke planove sljedeću godinu. Dr. Nakić vjeruje kako su ostvareni rezultati i budući planovi, dovoljno dobri argumenit za korekciju bolničkoj limita za sljedeću godinu koja će zadarskoj Općoj bolnici ići u prilog. Naravno, Nakićeva očekivanja nisu prevelika već u okviru situacije u kojoj se Hrvatska nalazi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika peroskok
Baš me zanima koji bi to izvođač radova na svoju ruku išao dograditi garažu tlocrtne površine skoro kao i sama građevina poliklinike? To se, vjerujte mi, Izvođaču ovakvog kalibra ne može dogoditi, a pored toga, nigdje se u cijeloj priči ne spominje Nadzorni inženjer, jeli Vam to imalo čudno?! Tko je nadzorni inženjer, što je radio na gradilištu, gdje je bio pola godine koliko se garaža gradila pa da nije mogao reagirati. On je taj koji treba štititi interese Investitora, baš da se ovakvi i slični slučajevi nebi događali.Također, poštovani pišće ovog članka, ako je to, nekim čudom, Izvođač radova zaista i napravio svojevoljno,Nadzorni inženjer nije primjetio da mu uz građevinu niče nova građevina iste površine, nije trebalo ihoditi nikakvu suglasnost Ministarstva (i to ne Izvođač kao što navodite, nego Investitor je taj čija je to dužnost), nego je potrebno ishoditi izmjenu građevinske dozvole (izmjena projektne dokumentacije...). "Članak 235.ZPUG 76/07 (1) Investitor je dužan ishoditi izmjenu i/ili dopunu građevinske dozvole ako tijekom građenja namjerava na građevini učiniti izmjene kojima se mijenja usklađenost građevine s utvrđenim lokacijskim uvjetima i/ili kojima se utječe na ispunjavanje bilo kojeg bitnog zahtjeva za građevinu. (2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka u kojem se mijenja usklađenost građevine s utvrđenim lokacijskim uvjetima, investitor je dužan prethodno ishoditi izmjenu i/ili dopunu lokacijske dozvole." A to je nešto sasvim drugo i nije uopće tako banalna stvar kao što se laiku dok čita ovaj članak može učiniti. Mislim da je članak napisan apsolutno jednostrano i neobjektivno, a da se pritom niste potrudili niti minimalno uči u predmet. Poprilično sam uvjeren da ste to napravili, da bi priča imala sasvim drukčiji prizvuk i da bi digla puno više prašine, i sigurno bi bila objektivnija. Mislim da razloge prekida nastavka izvođenja radova ne treba tražiti u neposlušnosti i nekorektnosti izvođača radova koji je ovdje kriminalno prikazan i zapravo unaprijed osuđen, nego u nekim drugim sferama. A to če nažalost, kao i večina afera kod nas, isplivati kroz nekoliko godina.