Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Deseci autobusa iz Zadarske županije na Mirogoju

08.12.2010. 23:00
Deseci autobusa iz Zadarske županije na Mirogoju


Već tradicionalno najbrojniji će biti Bibinjci i Sukošanci, koji u Zagreb putuju u čak devet autobusa, četiri iz Bibinja i pet iz Sukošana


U petak prije jedanaest godina, 10. prosinca 1999. u 77. godini života umro je utemeljitelj moderne hrvatske države i prvi predsjednik Republike Hrvatske te osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) dr. Franjo Tuđman. Osim državnog protokola, predsjednika RH, Hrvatske vlade i Hrvatskog sabora, brojni građani položit će cvijeće i zapaliti svijeće na posljednjem ovozemaljskom počivalištu dr. Tuđmana, na zagrebačkom središnjem groblju Mirogoj.
U organizaciji županijskog, gradskih i općinskih odbora HDZ-a ovog petka, naročito u subotu te u nedjelju iz Zadarske županije deseci autobusa i kolone osobnih automobila idu na putu prema hrvatskoj metropoli i Mirogoju.
– U petak ujutro u 6 sati sa zadarskog Autobusnog kolodvora u Zagreb na obilježavanje 11. godišnjice smrti dr. Franje Tuđmana odlaze dva autobusa. Prošlo je jedanaest godina od smrti čovjeka bez kojeg, danas to možemo držati posve sigurnom činjenicom, nikad ne bi bilo hrvatske države, kaže Željko Lončar, tajnik HDZ-a Zadarske županije.
Najbrojniji Bibinjci i Sukošanci
Kako bi se u petak poklonili dr. Tuđmanu Biograđani i Biograjke ujutro u 7.30 sati s Autobusnog kolodvora u Biogradu na moru također putuju u Zagreb. U hrvatskoj metropoli navečer je tradicionalna “Biogradska noć” koja se održava restoranu Cadena biogradske obitelji Bolanča.
U subotu će autobusima organizirano u Zagreb otputovati Zemuničani, Starigrađani i Benkovčani. Prema Zagrebu odlaze i Ninjani, Polačani, Škabrnjani, Poličanci, Filipjanci, Jaseničani, Turanjci, Posedarci, Pažani, Vršani, Pašmanci, Kukljičani i drugi. Ipak, već tradicionalno najbrojniji će biti Bibinjci i Sukošanci, koji u Zagreb putuju u čak devet autobusa, četiri autobusa iz Bibinja i pet iz Sukošana.
– Franjo Tuđman je postao simbolom hrvatskog uskrsnuća nakon dugih stoljeća življenja Hrvata u raznim drugim asocijacijama. Vratio je ponos njezinim građanima, u teškim vremenima stvorio iz pepela hrvatsku državu. Mi Bibinjci nikad nećemo zaboraviti lik i djelo našeg Tuđmana. U Bibinjama srce za Hrvatsku uvijek jače kuca, naglasio je županijski pročelnik Ivan Šimunić, predsjednik bibinjskog Općinskog vijeća.
Nije nikakva tajna da su brojni članovi HDZ-a sentimentalno vezani uz ime Franje Tuđmana i da zagovaraju očuvanje Tuđmanove baštine. Otkako je na čelu stranke, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor redovito podsjeća na zasluge Franje Tuđmana, a svoje govore na stranačkim skupovima uvijek završava njegovom rečenicom: “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što”.
Vratio ponos hrvatskom narodu
– U petak se spominjemo utemeljitelja moderne hrvatske države i prvog predsjednika samostalne i neovisne Republike Hrvatske, osnivača Hrvatske demokratske zajednice. Vratio je ponos hrvatskom narodu i organizirao ga u borbi koja je prethodila devedesetih godina. Vodio je pobjednički Domovinski rat, pod njegovim vodstvom Hrvatska je postala cjelovita i slobodna, istaknuo je saborski zastupnik Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca.
– Bez dr. Franje Tuđmana novija hrvatska povijest sasvim sigurno ne bi bila ista. U okolnostima tzv. hrvatske šutnje i apatije, domovini je vratio ponos hrvatskom narodu i organizirao ga u borbi za obnovu njegove državnosti. Svijeća koju ćemo zapaliti u znak sjećanja na njega najmanje je što možemo učiniti prisjećajući se čovjeka uz kojeg smo došli do vlastita dom, govori predsjednik županijskog UHDDR-a Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.
Dr. Franjo Tuđman bio je izuzetna ličnost, veliki državnik, sjajan vojnik pobjednik, istaknuti znanstvenik, enciklopedist, akademik, doktor pravnih znanosti, čovjek koji je obilježio 20. stoljeće, reći će jedni, a drugi da je bio državnik koji je Hrvatsku doveo u izolaciju. Ono što mu se ne može poreći jest da je utemeljitelj nove hrvatske države. Umro je odan svojoj ideji neovisne Hrvatske i nacionalne pomirbe ne uviđajući, nažalost, kako se autoritarnim vođenjem države mogu učiniti i krupni “previdi”.
– Predsjednik Tuđman doživio je ostvarenje životnog cilja – stvaranje hrvatske države i ostat će u srcima hrvatskog naroda kao prvi predsjednik. Njegov doprinos ostat će trajna vrijednost koju trebamo sačuvati, istaknuo je Josip Marušić, načelnik Općine Zemunik.